Početak › Forumi › Linuks distribucije › Fedora, Red Hat,… › Pomozite početniku
- This topic has 18 odgovora, 2 glasa, and was last updated 20 years, 10 months ranije by
kmilos.
-
AutorČlanci
-
8. oktobar 2005. u 12:25 pm #35542
Ivanhoe
UčesnikOvako piše:
ide:falied opcode was: unknown
ide0: reset: success
hda:read_intr: status=0x59 { DriveReady SeekComplete DataRequest Error
hda:read_intr: error=0x10 { SectorIdNotFound }, LBAsect=80292692, sector80292692
ide:falied opcode was: unknown
end_request: I/O error, dev hda, sector80292692
Buffer I/O error on device hda2, logical block 80083847
Pritiskom na F1 pojavio se uvodni ekran
Fedora Core release 3 ( Heidelberg )
Kernel 2.6.9-1.667 on an x86_64
localhost login sam napravio i to prihvata
login Korisnika nisam definisao i dalje me ne pušta
Izgleda da ću morati ponovo instalisati i definisati i korisnika pogotovu što i particije harda izgleda nisu u redu. Pre instalacije sam obrisao particije sam ih je stvarao.
Imam modemsku vezu zbog splitera veoma lošu 42K
Trenutno pravim 40elementnu Yagi za WIFI. Moram to jer sam 4km od antene, a imam izuzetno jake vetrove i visoko drveće.
Imam DWL-900AP+ Kolko znam linux ga ne podržava
Pozdrav8. oktobar 2005. u 12:45 pm #35543kmilos
UčesnikHm, moguće je da je do ovo do kernela (malo je stariji pa možda ima problema sa tvojim hardverom), trebalo bi da ga ažuriramo sada. Potreban ti je samo login kao root (lozinku si valjda zapamtio), a korisnika ćeš lako dodati kasnije. Reinstalacije ti mislim neće previše pomoći, osim ako ne probaš sa FC4 umesto 3. (E da, postoji i mala šansa da ti ne valja ili kablić na disku, ili sam disk.)
Skini noviji kernel pomoću Win-a (usput, je l’ imaš neku FAT particiju ili samo NTFS?), npr. sa http://mirror.etf.bg.ac.yu/distributions/fedora/updates/3/x86_64/ uzmeš kernel-2.6.12-1.1378_FC3.x86_64.rpm
(Ako imaš samo NTFS particiju trebaće ti i NTFS modul sa http://linux-ntfs.sourceforge.net/rpm/index.html pazi samo da je za tvoj trenutni 2.6.9-1.667.x86_64 pa ga snimi na disketu i instaliraj na Lin)
Posle digneš Fedoru isto ovako (možda još i da dodaš “noidedma” opciju posle one dve), uloguješ se kao root, montiraš Win particiju, cd-uješ se gde si skinuo kernel i odradiš
# rpm -ivh kernel-2.6.12-1.1378_FC3.x86_64.rpm
(“#” se ne kuca, samo je indikator za root prompt)
O wireless-u otom potom, otvorićeš novu, odvojenu temu…
8. oktobar 2005. u 2:12 pm #35544Ivanhoe
Učesnik(E da, postoji i mala šansa da ti ne valja ili kablić na disku, ili sam disk.)
Ne postoji mogućnost nov je sam na grani Win mu nije našo manu(usput, je l’ imaš neku FAT particiju ili samo NTFS?), ubaciću drugi hard kao slave
(disketu nemam
Kakvo mišljenje imaš o SuSE Linux 9.3 Pro 64 bit. Moj prvi kontakt sa linuxom je upravo SuSE na cdu bez instalacije.
Izgleda pukla mi je veza, moraću probati noćas.
Dok instališem Fedoru sata kontroler je isključen u BIOSu linux vidi samo hd i dvd8. oktobar 2005. u 2:28 pm #35545kmilos
UčesnikPa ok je i SUSE — 9.3 je noviji od FC3 tako da možda ima više sreće sa tvojim hardverom, ista je generacija kao i FC4 (inače, sada imaš i SUSE 10 sa još novijim kernelom, i time verovatno još boljom podrškom za hardver). Ali sam ja ipak pristrasan, više volim Fedoru iz nekih drugih razloga (YaST mi je malo previše pa me malo nervira), ali YMMV.
Ako stigneš, probaj prvo ovo sa ažuriranjem kernela pre nego što obrišeš sistem, pazi samo da je FAT particija na tom drugom disku jer Fedora ne vidi NTFS dok ne ubaciš modul za NTFS podršku.
8. oktobar 2005. u 5:53 pm #35546Ivanhoe
UčesnikNa osnovu čega mogu znati da je verzija za 64bita ako to ne piše? Reinstalaciju svakako moram obaviti ovaj hard sam upotrebio samo zato da naučim koristiti posle mi je namera da ga stavim na SATA da deli sa Windiwsom. Koja se najnovija verzija može naručiti na ovom sajtu ❓
Ostaću pored Fedore jer mi je bitno da imam pomoć ko zna i hoće da pomogne 😆8. oktobar 2005. u 6:05 pm #35547kmilos
UčesnikPa 64-bitni binarni paketi se uvek završavaju sa *.x86_64.rpm (za 32-bitne su i386, i586, i686). Ajde samo probaj pre reinstalacije prvo ažuriranje kernela na FC3, živo me zanima da li će to promeniti svari.
Poslednja verzija Fedore je inače FC4 (jun 2005), 5. se očekuje tek u februaru. SUSE 10 je izašao pre 2 dana, pojaviće se valjda i u marketu ovde danas-sutra.
Ne brini, imaćeš za bilo koji distro nas voljnih “stručnjaka” ovde 😀
8. oktobar 2005. u 8:56 pm #35548Ivanhoe
UčesnikMalopre sa argumentom norhgb pojavio mi se grafički mod. Nisam mogao učžći u sistem zbog imena pri instalaciji je posalo da ako ja nedam ime mašina će se zvati “localhost.” Džabe asm pisao i sa tačkom i bez nije me prihvatao. CAPS sigurno nije bio pritisnut. Levi desni miš je radio,kad sam otvorio izbor jezika pojavila se velika bela površina I I BLOKADA.
Izgleda beli ekran blokira rad. Kako da rešim problem imena 🙄
Paswordi su tako odabrani da nema veze tip tastature qwerty ili qwertz.
sad ću probati skinuti kernel.9. oktobar 2005. u 8:28 am #35549Ivanhoe
UčesnikMalopre sa argumentom norhgb pojavio mi se grafički mod. Nisam mogao učžći u sistem zbog imena pri instalaciji je posalo da ako ja nedam ime mašina će se zvati “localhost.” Džabe asm pisao i sa tačkom i bez nije me prihvatao. CAPS sigurno nije bio pritisnut. Levi desni miš je radio,kad sam otvorio izbor jezika pojavila se velika bela površina I I BLOKADA.
Izgleda beli ekran blokira rad. Kako da rešim problem imena 🙄
Paswordi su tako odabrani da nema veze tip tastature qwerty ili qwertz.
sad ću probati skinuti kernel.Reinstalisao sam sistem ubacio ime ali opet neće da me loginuje 😡
9. oktobar 2005. u 10:12 am #35550kmilos
UčesnikPa kada ti se u tekstualnom modu (znači ono “norhgb 3” u grub-u) pojavi “localhost login:” (ili ivanhoe login: ili kako si već nazvao mašinu) treba da ukucas “root”, pa potom lozinku za root korisika koju si postavio tokom instalacije.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.