Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › POMOC!GRAFICKA
- This topic has 9 одговора, 7 гласова, and was last updated 20 years, 9 months раније by Nightweaver.
-
АуторЧланци
-
18. април 2004. у 4:52 pm #3596FONBoyУчесник
Cao svima,imam sledeci problem sa compom:Instalirao sam MDK 10.0 ,ali kada hocu da ga startujem nece nikako da mi pokrene graficko okruzenje.Ja imam graficku karticu NVidia FX 5200,nemam pojma sta da radim posto sam pocetnik u koriscenju linuxa,ne znam komande u shell-u.Ako neko ima ikakvu ideju mnogo bi mi pomogao. ❓ ❓ ❓ ❓
Hvala svima unapred!
18. април 2004. у 5:03 pm #18200dexter021УчесникInstaliraj driver za Nvidiu ,posle toga treba da editujejes /etc/XF86Config .Load glx (izbrisi tarabu ispred tog reda)i umesto nv drivera upisi nvidia ,kad uradis to save -uj ,i probaj posle toga da pokrenes X.
BTW ovde imas objasnjeno instaliranje nvidia drivera.
http://www.linuxo.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=198419. април 2004. у 12:34 pm #18201popacУчесникlink poslednjih drajvera za nvidiju je:
http://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/1.0-5336/NVIDIA-Linux-x86-1.0-5336-pkg1.run
Iako mislim da drajvre za grafiku ne moze biti razlog pada x-a posto on ima neke “polu drajvere” za grafiku
Probaj da kucas
telinit 5ilii ako nece to onda
startx
😆 😆19. април 2004. у 5:12 pm #18202NightweaverУчесникKreni jedno po jedno..drajveri nemaju veze sa X-om. Kada ti se stratuje masina i otvori konzola za login udji kao root i ukucaj xf86config. Prati uputstva koja ti se prikazuju na ekranu – podesavanja misa, tastature, monitora i graficke. Sve je lepo objasnjeno pa nebi trebalo da imas nekih posebnih problema. Kad to uradis javi da li ti radi startx komanda iz konzole koja bi trebalo da podigne KDE ili GNOME. Ukoliko to radi onda smo na konju. Tada primeni gore navedena objasnjenja za instaliranje graficke. Ako negde zapne javi!! 😉
20. април 2004. у 2:21 pm #18203rshУчесникImao sam slican problem, ali je X proradio ubacivanjem nVidija drajvera.
Tako da sad kad pokrenem startx udjem u KDE. Medjutim to nije kraj mojim pocetnickim mukama, pa posto imam istu graficku ….Dakle:
(1) u terminalu iz koga pokrenem X sve vreme dok sam u grafickom okruzenju pice gomile upozorenja i takvih stvari nesto mu se ne svidja .. warning za ovo ili za ono (gde sam pogresio)? Pri tome nemam problema unutar samih programa … bar ni jedan direktno ne odbija da radi
(2) settings->control center->peripherials->display
Kad hocu da vidim koji to drajver koristim u listi stoji markiran prazan string (nema imena fajla … nema ni oznake kartice). U xf86Config stoji sve ono .. driver “nvidia” i tako to …
(3) settings->control center->system administration->LILO
i tu se javljaju kojekakvi prazni stringovi .. nece lepo da pozna particije i tako to. Hteo sam da promenim ime DOS u Windows i on je dodao jos jedan prazan string koji malo pokazuje na /dev/hda1 a nekad na /dev/hda2. Inace disk izgleda kao:
/dev/hda1 fat32
/dev/hda2 linux
/dev/hda3 freebsd
/dev/hda4 extended
/dev/hda5 linux swap
/dev/hda6 ntfsTako da kad uradim probe on pomesa nekako hda1 i hda6 i slicne stvari radi … nekako je trapav ili sam ja nesto trapavo namestio. Moram napomenuti da je sa instalacijom sve proslo glatko i da nisam imao nikakvih problema … stavio disk .. instalirao .. resetovao .. i to je to.
Idemo dalje:
(3) Neki programi se cudno ponasaju …. Na primer XMMS se zaglavi kad ucita playlistu … bude tako zaglavljen par minuta i onda uredno pocne da pusta muziku dok ne pokusam da dam neku drugu komandu (da stane ili da premota ili tako nesto) kad se ponovo zaglavi. Drugi programi za istu namenu ne rade ovo vec sasvim fino funkcionisu, ali me nervira sto se to desava pa reko’ da razresim ….
(4) kako da ga nateram da mi ntfs particiju ne montira kao read only .. ja sam kao dodao u /etc/fstab liniju za nju i on je montira ali kao read only
Hm .. ako smislim jos neko pitanje .. ili ako prepoznajete neki obrazac na moja pitanja posaljite link gde da gledam ako nije problem.
Inace … instalirao sam Slack 9.1. Ovo podesavanje me bas ubija .. a taman sam mislio da je sve proslo lagano 🙁
I jos jedno pitanje:
FreeBSD mi redovno zaglavljuje kad pokusam da ga pokrenem. Jedino kako sam mogao da ga bootujem je u safe mode (i onda sam uradio instalaciju koja je glatko prosla, ali kad rebootujem opet moram u safe mode ako hocu da se ne zaglavi pri
mounting /dev/ad0s3a ili tako nesto …Pozdrav
20. април 2004. у 7:37 pm #18204MILPOPУчесникza XMMS kad ga podignes klikni negde na njega desnim tasterom misha pa idi na options/preferences i output plugin izaberi ALSA 1.2.9 output plugin i sve ce raditi OK. Sto se tice NTSF particije ona je uvek read only, jer linux jos uvek nema podrsku (ili ja bar neznam da je ima) za upisivanje na NTSF particijama
20. април 2004. у 7:50 pm #18205braleУчесникma ja sam cuo da ima , ali je jos uvek u beta fazi, moze se ukljuciti, ali ide na sopstvenu odgovornost. I jos sam cuo da slobodno moze da se koristi za pisanje po NTFS particiji koja nije sistemska, tu nema problema, medjutim tamo gde je Windows, tu bi mogao da zabrlja
20. април 2004. у 8:43 pm #18206NightweaverУчесникJa imam samo BSD pa cu ti odgovoriti na pitanja vezana za njega…ako te XMMS zeza u BSD udji u Preferences/ Options i namesti da pesme ucitva “on Play”…jer BSD nema ALSU…
Sto se tice podizanja…ako si Linux instalirao posle BSD-a postiji mogucnost da je Linux nesto zeznuo sa tom particijom…i sta ti je uopste ad0s3a?!? Ne moras pri instaliranju BSD-a da stavljas da tmp, var, src budu na posebnim particijama…slobodno sve strpaj pod root particiju radice sasvim ok…
20. април 2004. у 9:27 pm #18207rshУчесникSto se BSD-a tice njega nisam uspeo ni da instaliram kako trebuje .. bar ja mislim da nisam. Probao sam i pre i posle Linux-a da ga instaliram ali ne ide. Cak i kad bootujem sa CD-a moram da biram safe-mode jer se zaglavi ukoliko nije to. Instalacija prodje, ali i dalje moram da biram safe mode … i tako to …
20. април 2004. у 9:56 pm #18208NightweaverУчесникNesto nisi dobro uradio pri instaliranju…ako hoces mogu ti pomoci da podgnes BSD..javi se na ICq ako imas…64130037… 😉
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.