Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › pomoc sa amarok?
- This topic has 7 odgovora, 4 glasa, and was last updated 19 years, 10 months ranije by
orsale.
-
AutorČlanci
-
16. avgust 2005. u 11:32 am #5940
orsale
Učesnikkako da sredim ovo. nabavio sam FC4 i kada probam da instaliram amarok sa komandom : rpm -ivh amarok.rpm kaze mi da nemam libtag.so.1. a kada proverim u /usr/local/lib libtag.so.1 je tamo..zasto amarok nece da je vidi ili prepozna? kako da mu kazem da je ta bibliteka tamu? ili bilo koje resenje da ga instaliram?
hvala unapred
16. avgust 2005. u 12:09 pm #32579kmilos
UčesnikKoristi yum za instaliranje softvera u FC.
Vidi http://www.fedorafaq.org/libtag si instalirao iz sorsa, a RPM baza ne može da zna šta si budžio iz sorsa…
Zato i ponavljamo stalno ovde da budženje softvera iz sorsa na RPM baziranim distribucijama nije baš najsrećnije rešenje…16. avgust 2005. u 1:47 pm #32580Bastard
UčesnikNapravi simbolicni link u /usr/lib prema tom tvom fajlu
16. avgust 2005. u 3:01 pm #32581kmilos
Učesnik@Bastard
WTF ❓ ❗
I kako će RPM baza da prepozna taj simbolički link da bi mogao onda da instalira taj amarok paket? U stvari znam, reći ćeš mu sledeće da instalira sa rpm –force… 🙄 Jeste da će amarok tako možda proraditi, ali si čoveku napravio rusvaj u RPM bazi, ali to nije tvoj problem, neka se posle sam vadi iz g0$ß#@, je l’ tako?Neko je već skoro spomenuo na forumu: ljudi ako ne znate da ponudite kvalitetno i ispravno rešenje nekome, nemojte se javljati sa raznim budževinama koje samo otvaraju vrata za nove probleme.
@orsale
Samo deinstaliraj taj lokalni libtag iz /usr/local, poveži se na net i kucaj “yum install amarok” i završio si posao.17. avgust 2005. u 8:16 am #32582Vladimir
UčesnikFedora kao i mnoge druge distribucije ne traži po default-u deljene biblioteke u /usr/local/lib direktorijumu. Imaš bar četiri rešenja za tvoj problem.
1. Već pomenuto (ne preporučujem)
2. Deinstaliraš tag biblioteku i instaliraš u /usr (./configure –prefix=’/usr’)
3. U /etc/ld.so.conf dodaš red /usr/local/lib, i pokreneš jednom ldconfig za svaki slučaj, čime ujedno rešavaš i sve buduće instalacije u /usr/local. Ovo je standardno rešenje i ja ga preporučujem.
4. Napraviš promenljivu okruženja LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/lib (ne preporučujem)Ovde se pretpostavlja da nemaš problema sa pkg-config -om.
BTW zbog čega je loše mešati source biblioteke sa rpm-om? Kakve veze ima kako je instalirana koja biblioteka(osim pri deinstalaciji)?
17. avgust 2005. u 8:58 am #32583kmilos
UčesnikFedora kao i mnoge druge distribucije ne traži po default-u deljene biblioteke u /usr/local/lib direktorijumu. Imaš bar četiri rešenja za tvoj problem.
Ovo jednostavno nije tačno. Većina ih već “traži” i u /usr i u /usr/local (i drugim lokacijama), ali samo pri _pokretanju_ nekog programa. Ali ako nisu instalirane pomoću RPM-a onda RPM baza nema pojma o njima i dalje ne dopušta instalaciju tog programa koji ih zahteva bez –force opcije.
3. U /etc/ld.so.conf dodaš red /usr/local/lib, i pokreneš jednom ldconfig za svaki slučaj, čime ujedno rešavaš i sve buduće instalacije u /usr/local. Ovo je standardno rešenje i ja ga preporučujem.
4. Napraviš promenljivu okruženja LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/lib (ne preporučujem)O, još budževina, odlično… 🙄 Ni jedno od ovih “rešenja” ne rešava problem sa RPM bazom i instalacijom amaroka iz rpm paketa. Samo nisi spomenuo najlakše rešenje da pronađe i libtag rpm, što yum automatski odradi.
BTW zbog čega je loše mešati source biblioteke sa rpm-om? Kakve veze ima kako je instalirana koja biblioteka(osim pri deinstalaciji)?
Zato što se sistem, koji inače ima odličan sistem za upravljanje paketima i bibliotekama, posle toga jako teško održava (kao u ovom slučaju npr.: uporedi sve ove vaše budževine sa komandom od tri reči; e sad zamisli da se ne radi o jednom programu i jednoj biblioteci nego o pedeset) i zato što u 99% slučajeva već postoji odgovarajući rpm. Ako si ti tako navikao da se patiš — svaka čast, ali to ne znači da treba da guraš druge korisnike u takve akrobacije.
RPM i ostali sistemi upravljanja paketa postoje sa razlogom. Razumem ja da ne neko ne voli da ih koristi i da voli da radi stvari ručno iz izvornog koda, ali onda je bolje da se drži Slack-a, Gentoo-a itd., koja je inače poenta korišćenja RPM baziranih distribucija? A najgore od svega je što se novim korisnicima ugrađuju loše navike.
Ali bitno je da si ti barem pokazao koliko znaš, i iz ovoga ne sumnjam da ne poznaješ Linux, samo treba da to znanje malo bolje upotrebiš i proširiš kako bi najbolje pomogao manje iskusnima. Sad sedi, 4+. 😆
17. avgust 2005. u 1:19 pm #32584Vladimir
UčesnikI ja više volim rpm ali to nije uvek najlakše rešenje. Nije svima lako skinuti 5+MB više puta.
Mnogi programi ne dolaze u rpm -u a i oni koji dolaze nisu uvek najnoviji. Čovek je tražio rešenje i dobio je, a to je valjda i smisao foruma. Neka sam izabere šta mu je činiti.17. avgust 2005. u 4:36 pm #32585orsale
4. Napraviš promenljivu okruženja LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/lib (ne preporučujem)Ovde se pretpostavlja da nemaš problema sa pkg-config -om.
inace najprosto da kazem da sam sve to resio sa tome sto sam file libtag.so.1 kopirao od /usr/local/lib u /usr/lib i od prva je proradio…nemojte da se svdjate…iance problem je bio o tome da libtag nism instaliro iz RPM…
pozdrav
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.