Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › [POMOĆ] PCLOS: Razni problemi
- This topic has 114 одговора, 7 гласова, and was last updated 18 years, 6 months раније by
EddyNS.
-
АуторЧланци
-
4. октобар 2007. у 4:38 pm #63258
foxbunny
УчесникMa, ima čovek tu i drugih problema. Neka instalira ponovo sistem, pa ćemo da krenemo sa svežom instalacijom. Bolje je tako i za nas, da ne razbijamo mnogo glavu bez potrebe.
4. октобар 2007. у 4:59 pm #63259bOSKE
Учесникtrying to resume from /dev/sda8
unable to acces resume device (/dev/sda8)http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=569074
mount:error 6 mounting ext3 flags default
well, retrying without the option flags
mount:error 6 mounting ext3 flags default
well, retrying read-only without any flags
mount:error 6 mounting ext3 flags defaulthttp://forum.mandriva.com/viewtopic.php?t=51046
probaj ovo 🙂
4. октобар 2007. у 7:33 pm #63260EddyNS
УчесникA da loguj se u tex modu sa root nalogom i prepravi xorg.conf upisi radeon umesto vesa. 🙂
To sa editovanjem xorg.conf-a sam pokusao jos juce i ne pomaze, graficko okruzenje mi radi samo ako udjem u mc pokrenem xdrake (ponovo ne znam tacan naziv, nalazi se u usr/bin/x11)
Eeditovanje fstaba sam takodje pokusao i nije urodilo plodom. A kod sveze instalacije je sve isto kad sa bootcd-a pokrenem livecd (usput ubacim Xorge vesa) dodjem do desktopa pokrenem install i wizard mi u trecjem koraku izjavljuje da nije nasao mesta za instalaciju. Preko mc-a udjem u onaj “xdrake” i u stavku partitions ne mogu da iudjem program me jednostavno izbaci. Ako umesto liveCD izaberem stavku safeboot (sad se vecj ponavljam) onda se to ne desava i instalacija tece ok, sve do trenutka kada restartujem racunar bez boot/live cd-a jer tada linux se moze podicji samo ako ponovo idem na safeboot.
Imate li jos neku ideju kako da montiram glupi sata hd u normalnom modu na livecd-u ili da idem da sviram na ulici kako bih zaradio pare za za pata HD?
Sad cju probati da instaliram SAM Linux bas da vidim da li se desava sve isto.4. октобар 2007. у 7:38 pm #63261EddyNS
УчесникNajbolje bi bilo da nam potanko opišeš svaki korak koji napraviš pre ulaska u KDE. Znači, šta si gde odabrao, ukucao, itd. A bilo bi dobro da nam opišeš detaljno i kako si instalirao PCLOS, na koju particiju, koji fajl-sistem, itd.
Samo da znaš, PCLOS je jedna od najbržih Linux distribucija, i totalno mi je nejasno kako tebi sporo radi.
Particije sam napravio u partition magicu , jedan linux swap(1 gb) i dve particije sa linux ext3 (5gb i 2gb).
U jednom broju sveta kompjutera pise da to moze tako.
Napominjem da u safebootu pclos-a prepoznaju se sve particije i one sa ntfs sistemom a u normal bootu ne prepoznaje se nijedna.4. октобар 2007. у 7:44 pm #63262EddyNS
Учесникhttp://forum.mandriva.com/viewtopic.php?t=51046
ajde, malo mi pojasnite sta tacno treba da uradim, ipak sam pocetnik pa se plasim da ne zeznnem nesto tj da ne unistim nesto.
4. октобар 2007. у 7:51 pm #63263GoranSTX
Учесникukratko, treba da butujes u rescue mod i pomocu lsmod procitas koji je drajver za disk kontroler u upotrebi pa da zatim sa mkinitrd komandom navedes taj drajver da se koristi prilikom regularnog butovanja.
4. октобар 2007. у 8:26 pm #63264dukenukem_4d
Учесникovako, kazi prvo koja je maticna ploca u pitanju – npr. citas
ovo na windowsu ili da li je laptop u pitanju?
(da bismo videli kako stoji sa drajverima za linux)
graficka x700 bi trebala bar u vesa da radi (za sada)ono sto se live cd podize samo u safe modu,ovde je ispod
su razlike ,pa moze na primer da se jedno po jedno eliminise
[code]label Safeboot
kernel vmlinuz
append livecd=livecd initrd=initrd.gz root=/dev/rd/3 acpi=off vga=normal keyb=us noapic nolapic noscsi nopcmcialabel LiveCD
kernel vmlinuz
append livecd=livecd initrd=initrd.gz root=/dev/rd/3 acpi=on vga=788 keyb=us splash=silent fstab=rw,noauto [/code]izasao je novi update za kernel za pclos 2.6.22.8.tex8 ,on bi trebao
da radi i sa najnovijim hardverom4. октобар 2007. у 9:02 pm #63265foxbunny
Учесник5 GB je veoma ograniceno. Na tvom mestu bih napravio 1 GB swap i barem 10 GB root. Po mogućstvu i 16GB. Možda ti zato kaže da mu fali prostora. 5 GB može ako znaš da ti ne treba više. Pazi: ako *znaš*. Ako nisi siguran, onda mu daj više.
4. октобар 2007. у 9:14 pm #63266EddyNS
УчесникVise prostora trenutno ne mogu napraviti. A ove vrednosti su malo vecji nego sto je koriscjenu helpu. imam 512 rama pa sam zato uzeo 1gb swap.
ploca je asus k8nee-deluxe pci-e
procesor je sempron 2800 64bit
hd je neki sata maxtor 160 gb
zvucna je integrisana4. октобар 2007. у 9:23 pm #63267foxbunny
УчесникPa ne možeš bar 10 GB da odvojiš za njega? Mislim, HDD ti je ipak 160GB… Ali ono, ako ne možeš, možda bi trebalo da probaš sa nekim manje zahtevnim distroom?
Ja ti mogu pomoći oko Arch Linuxa. Njemu treba svega par stotina MB za osnovnu instalaciju, tako da možeš komotno smestiti dosta toga na 5GB. Ali instalacija mu nije ni približno toliko laka kao PCLOS.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.