Početak › Forumi › Linuks distribucije › OpenSuSE › pomoc oko SuSE 9.3 pocetnik
- This topic has 9 odgovora, 6 glasova, and was last updated 21 years, 3 months ranije by
Punke.
-
AutorČlanci
-
18. maj 2005. u 8:04 pm #5386
Punke
UčesnikLjudi ovako stoji stvar.Instalirao sam SuSe 9.3 pro i sve je proslo ok.Nastao je problem kad sam restartovao komp:
1. sistem se podigo normalno ali u Log OUT nema vise ni restar ni Shut down… samo End Session i Cancel .Pomc gde su nestali?
2.Restartovao sam opet i posle prijavljivanje posto auto login ne radi pojavi mi se samo neki kvadratic gde pise xconsole ,na levom kliku se pojavljuje neki meni koji mi bas i nije jasan tu sam uspeo da nekako ukucam kde i da startujem kde ali sad je sve u haosu desktop mogu da pomerim gde hocu ,kad startujem neki prog prvo mi trzi da postavim prozor pa tek onda se staruje ….Cudo nevidjeno
POMOC19. maj 2005. u 10:26 pm #28592Mr_Pingvin
UčesnikOvako nešto još nisam čuo…. koji ti hardver imaš??? možda je to u pitanju..
No nemoj da odustaješ…. linux je ok sistem… i iza tog tzv mučenja krije se beskrajno uživanje u čarima besplatnog lepo našminkanog i veoma stabilnog softtvera…. a da i još jednom BESPLATNOG!!!!
19. maj 2005. u 10:43 pm #28593Punke
UčesnikMr_Pingvin pa eto sad si procitao,I ne predajem se ali nemam vise ideja sta da radim 5 puta sam ga instalirao i opet isto.MAshina :AMD XP 1700+,60 Gb maxtor,256 MB ram.Monitor SyncMaster 753s,GF MX460..
E da Mandrake 10.1 lepo radi ali SuSE jok .
Dali ovo gore ima veze ako nisu upravljacki programi za monitor dobri jer na samom startu mi ne daje max frekvenciju osvezavanja od 80Hz ili ja samo lupam19. maj 2005. u 11:05 pm #28594nVideo
UčesnikKazesh SuSe9.3
Evo jedna particija sa pomenutim se upravo diskdrake-uje, poshto za takvo neshto postoje i chuvene 95-98-ica. 😆U principu, koji Linux to ti je stvar navike, ali kada si ti kao pochetnik otkrio shta ti valja, onda ili Yast nije bash komplentno odradio posao ili im ni cache from Novell nije od velike pomoci, mada kod mene je sve proradilo ali nishta onako kako sam ja naviko, ustvari mnogo GUI-a za moj ukus, ali lepo i sporo radi, tako da mi ni zashta ne moze posluziti bez josh jedno dva CD-a sa onim shto su izostavili, a nisu punio izostavili…
😈20. maj 2005. u 11:44 am #28595AuReUs_ReCtoR
Učesnikhmz, aj probaj ovaj nacin …
Kad se podigne sluse, udji u tjistu konsolu (ctrl+alt+f2)
uloguj se kao root i predji u init3 (init 3) instaliraj graficku (http://www.nvidia.com) znaci skini driver sa njihovog sajta, chmoduj na 755 startuj (sh ime) instaliraj … nakon toga pokreni sax2 podesi 3d i ostalo sto zelis …
Kad to odradis idi na init5 (init 5).Trebalo bi ovo da ti uspe .. Ako ne … Vitji 😉
20. maj 2005. u 11:48 am #28596kmilos
UčesnikE pa secam se da je bilo dosta problema na forumu u proslosti sa SUSE-tom i raznoraznim SyncMaster-ima (pretrazi forum), kao da ih SUSE bas i nema u bazi monitora.
Pokusaj da monitor rucno konfigurises pri instalaciji (unesi tacan opseg frekvencija iz prirucnika za monitor).
A to sto nema restart/shutdwon na logout ekranu nije tako strasno — izlogujes se (end session) pa onda valjda imas restart/shutdown na login (KDM) ekranu?
Na kraju, izbegavaj da nasilno gasis/resetujes Linux jer mozes dobiti nekonzistentan fajl sistem, sto ti se verovatno desilo prvi put. Uvek mozes da ga ugasis iz konzole (Ctrl+Alt+F1, ulogujes se kao root, pa onda izvrsis “poweroff” ili “reboot”).
20. maj 2005. u 11:54 am #28597AuReUs_ReCtoR
Učesnikhmz, ja sam furao suse 9.2 na 753s i na 755dfx i sada mi je na 700p
nisam imao prob. sa monitorom 😕21. maj 2005. u 8:50 am #28598Stator
UčesnikImao sam isti problem dakle posle restarta se ne podize KDE nego X i to je nemoguce popraviti iz yast-a pa sam morao sve da rusim i da ponovo instaliram.. Ja sam tu gresku prepisao jer sam sistem instalirao na etx3 pariciju a ne na RFS. I to sto sam preko YOU-u dl-ovao nV drajvere koji nisu hteli da se instaliraju. Ali izgleda da je to neki ozbiljan bug u novom SuSe-tu..
21. maj 2005. u 12:43 pm #28599AuReUs_ReCtoR
Učesnikhmz, ja sam primetio (barem je pre bilo) da suse i neke graficke (nvidia) netje da funkcionisu kako treba sa poslednjim driverima, vetj sa nekom starijom ver. 😕
27. maj 2005. u 10:12 pm #28600Punke
Učesnikehh evo mene uspeo sam da resim problem 🙂 posle duze z….. pomoc mi je dosla iz predhodnog posta “naznam kako da startujem kde” ali sta ces covek zelen pa objasnio a ja nisam znao kako da objasnim svoj problem
hvala svima na podrsci -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.