Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › POMOC OKO SUSE 64 BIT
- This topic has 16 одговора, 10 гласова, and was last updated 20 years, 8 months раније by
dejanium.
-
АуторЧланци
-
21. новембар 2005. у 8:36 pm #6549
bokac
УчесникImam 64 bit-nu masinu i radim dugo sa racunarima, uglavnom na Win operativnim sistemima. Od kada sam kupio 64 nisam bio zadovoljan sa Win XP 64 i sa Vistom – beta koju sam probao pa sam slucajno naletio na SUSE 9.2 64 bit ali a posle sam nabavio SUSE 10 64 bit. Citao sam na ovom forumu uputstva za podesavanje itd. ali nisam mogao provaliti sta nevalja. Postavio sam kernel source, gcc, skidao sam drajvere sa interneta za Nvidia graficku i Intel 536ep modem, kodeke za divx itd ali nista. Skinuo sam sve drajvere za modem sa Intela ali nece da ih postavi. Probao sam sve sa uputstava (make clean, make 536, make install) ili ispise da nije kernel podrzan ili nije uspela instalacija. Mada se ne razumijem u bas oko instalisanja na Linux (kompajliranje mi nije bas jasno, ako sam tacno napisao). Da skratim, jel ima neko predlog koji Linux da probam za 64 bit-nu arhitekturu i ako neko ima uputstvo oko ovakvih stvari na srpskom bio bi veoma zahvalan (UNAPRED).
21. новембар 2005. у 9:52 pm #37642slaks
УчесникPa da bi mogli da ti pomognemo moraš da pišeš konkretne probleme jer u suprotnom se iz teksta ne vidi šta nije u redu!
Koje drajvere za modem si skinuo, koja verzija, preko kog programa si probao da pokreneš konekciju, koju ti grešku javlja? Šta sa kodeksima za divX, odakle si i skinuo ,koje si sikunuo, gde je konkretno problem itd…………
Dakle inforamcije, informacije pa onda očekuj odgovor, ovako slaba vajda.
A što se tiče koju distribuciju da odaber, koja god da je isti problemi te očekuju na svaku.
21. новембар 2005. у 10:47 pm #37643LYb
УчесникNema veze sa temom i nadam se da mi necete zameriti, ali postoji nesto sto mi dugo bode oci i ovde i na nekim drugim mestima… nije “kodeks” vec “kodek”.
Codec je jedna stvar ( Compressor-Decompressor ili Coder-Decoder ) i nema nikakve, ali bas nikakve, veze sa “codex”.
Kad neko napise “kodeksi za divix”, moze da se izvadi za je mislio na mnozinu “codecs” koja se zaista izgovara “kodeks”, ali tako se ne gradi mnozina strane reci u srpskom jeziku, tako da “kodeksi” ne dolazi u obzir, posto je to mnozina od “kodeks”.
Pravilno je reci “kodeci”.
Eto… my 2 cents 🙂
22. новембар 2005. у 10:11 am #37644slaks
УчесникMa istupi ga sad 🙂
Bitno je da se mi razumemo a sad dali su kodeksi ili kodeci, zavisi kako se gde izgovara, a nema veze sa tim šta je pravilno, jer bi tad morali svaku reč da komentarišemo dali je pravilno napisana ili nije, i da jurimo po forumu i ispravljamo sve i svašta što nije svrha ovih foruma.
Ako ja kažem kodeksi a čovek me razume šta sam ja rekao, tu je za mene kraj prče, a sad dali sam ja pravilno napisao po Vuku ili nisam nije mi uopšte toliko važno.
22. новембар 2005. у 10:40 am #37645kmilos
УчесникMa istupi ga sad 🙂
Čovek je skroz u pravu i uopšte ga ne tupi. Zna se tačno šta je kodeks, ne možete da se frljate rečnikom kako vam dune. Samo zato što se vas dvojica kao “razumete” ne znači da ne grešite. 😉 (Primetićeš da se ovde ne radi o pravopisu, stilu ili kako se nešto gde izgovara, kao instaliranje sprem instalisanje — ovde se radi o _brkanju pojmova_ što može dovesti do fenomena poznatog kao pokvareni telefoni koji može imati brojne nepoželjne posledice kada nekom daješ instrukcije.)
Inače se kaže “hvala” kada te neko ispravi i nečemu novom nauči, ali se izgleda taj _kodeks_ malo zaboravlja.
22. новембар 2005. у 11:24 am #37646cvale
УчесникPa ovako i ja sam skoro paralelno sa winxp poceo u u suse 10.0 i za sad sam resio dva problema monitor i multimediju .
Sto se tice DVIX-a i DVD-a sve imas na nemackom sajtu pakmana neznam kako se tacno pise imas ovde u forumu adresu negde i tacan opis sta treba daskines .preporucujem mplajer uz to odlican je.
Tosu sve RPM-paketi dakle nema make , make instal i td.
samo pokrenes i suse te pita da li da instalira pod yastom ili da uzme kao sourc direktori, ti kliknes pod yastom i on odradi sve i prijavi ako ti nesto od cuvenih libova ( ne znam sta su ) fali. Za suse fale dva, prepisi koji i skines ih sa neta nisu veliki. Nakontoga od multimedije sve radi.
E sad modem intel mi stize danas pa cu to videti ako resim i to okacicu ovde kako .
Cvale22. новембар 2005. у 1:22 pm #37647slaks
Учесник[quote=”slaks”]Ma istupi ga sad 🙂
Čovek je skroz u pravu i uopšte ga ne tupi. Zna se tačno šta je kodeks, ne možete da se frljate rečnikom kako vam dune. Samo zato što se vas dvojica kao “razumete” ne znači da ne grešite. 😉 (Primetićeš da se ovde ne radi o pravopisu, stilu ili kako se nešto gde izgovara, kao instaliranje sprem instalisanje — ovde se radi o _brkanju pojmova_ što može dovesti do fenomena poznatog kao pokvareni telefoni koji može imati brojne nepoželjne posledice kada nekom daješ instrukcije.)
Inače se kaže “hvala” kada te neko ispravi i nečemu novom nauči, ali se izgleda taj _kodeks_ malo zaboravlja.[/quote]
Pa nemam ja nikakvih problema sa tim!
A i nije me ništa ispravio i nisam ništa novo naučio, tako da me ne pogađa nešto.
A ako hoćete da lutate forumom i isparvljate svaku kako ti kažeš ” da se frljate rečnikom” reč to je vaša stvar 😉
22. новембар 2005. у 6:46 pm #37648LYb
УчесникBitno je da se mi razumemo a sad dali su kodeksi ili kodeci, zavisi kako se gde izgovara
Bitno je da to _ne_ zavisi od toga kako se gde izgovara. Posto se mnozina od “kodek” nigde ne izgovara “kodeksi”.
Milosk jeste u pravu kada kaze da se radi o brkanju dva pojma koji nemaju ni jednu jedinu dodirnu tacku.
No dobro, sto se mene tice ovde se zaustavljam, da ne offtopicimo vise.
22. новембар 2005. у 7:12 pm #37649slaks
Учесник[quote]
Bitno je da se mi razumemo a sad dali su kodeksi ili kodeci, zavisi kako se gde izgovaraBitno je da to _ne_ zavisi od toga kako se gde izgovara. Posto se mnozina od “kodek” nigde ne izgovara “kodeksi”.
Milosk jeste u pravu kada kaze da se radi o brkanju dva pojma koji nemaju ni jednu jedinu dodirnu tacku.
No dobro, sto se mene tice ovde se zaustavljam, da ne offtopicimo vise.[/quote]
Ma dobro, ok!
Recimo mene nervira kad neko piše latinicom a ne korsit “šđčćž” već ogoljena slova pa to ne liči na ništa a još kad počne da mi spaja “ch, sh ss” i druge takve glupost dođe mi da plačem ali opet se ne bunim!
22. новембар 2005. у 10:30 pm #37650Konstantin
Учесник(mene nervitra kad neko piše -da li- sastavljeno, i ovo je bilo žešće što ste mu rekli, nego da ne komentarišem sad to.. 🙂 )
Ja sam instalirao pre nekoliko dana suse9.3pro 64bit verziju, imam slične probleme sa njime, pošto su drajveri za recimo grafizku preko 50 MB (a ko to da skida sa mizernim dial-up -om) a čini mi se da ni kodeci i plejeri nisu baš mali tako da ću sačekati da naručim dvd update, a za grafičku ne znam šta da radim 😕 . A imam dva modema, u.s. robotics model 5661b i ne mogu za njega da nađem driver’e, a imam i neki sa conexant čipsetom, i još uvek nism ništa podesio što se tiše modema, jer ću da pokušam da nabavim intel 536, a ako neko ima rešenje za neki od ova dva modema bio bih mu zahvalan ako bi mi pomogao.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.