Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › pomoc oko sound blaster 24-bit i mandrake 10.1 oficial
- This topic has 8 odgovora, 4 glasa, and was last updated 21 years, 3 months ranije by
kmilos.
-
AutorČlanci
-
8. jun 2005. u 12:43 pm #5503
Zeka
UčesnikImam problem sa karticom sound blaster live 24-bit
Kada sam instalirao mandrake 10.1 linux je nije prpoznao.
Kartica je u pci verziji!
Gde mogu da skinem drjvere da je nateram da proradi?
Jel to neki bag u kernelu opet,ipak je kartica starija od operativnog sitema i trebalo je da je podrzava!!
Need help8. jun 2005. u 1:25 pm #29407kmilos
UčesnikDrajver za zvučne kartice u modernim Linuxima je po pravilu ALSA i obično je prisutan, što je mislim i na MDK 10.1 slučaj, tako da ti valjda ništa dodatno nije potrebno (proveri samo da li su instalirani razni alsa paketi). Pogledaj na alsa sajtu ovo uputstvo, naročito odeljak za modprobe
To u prinicpu znači da treba samo dodati red
alias snd-card-0 snd-ca0106
u /etc/modprobe.conf (ostale redove je nadam se MDK negde uključio u drugim /etc/modprobe* datotekama, a ti proveri). Nemoj da te zbuni što oni spominju /etc/modules.conf, on je za 2.4 kernele, a tebi treba ovaj drugi koji je za 2.6.
Ostatak podešavanja zvuka je zajednički za sve kartice i verujem da ćeš naći dosta saveta ako pretražiš malo forum.
9. jun 2005. u 7:22 am #29408Bastard
UčesnikTreba pre svega da vidis koji je to sb live.Naprimer ct4850 ili slicno.
Probaj komandom u konzoli lspci -v
Pogledaj koji ti je chip9. jun 2005. u 3:30 pm #29409Zeka
Učesnikpa evo ovako recimo da ja nemam toliko iskustva sa takvim problemima i recimo da slabije znam o cemu pricate da li bi neko mogao detaljnije da mi objasni sta se desava.
poskidao sam alsa drajver,alsa libove,alsa utile…
instalirao sam po up ustvu sa njihovog sajta i opet corak!
Kada uradim modprobe sb….
on napise unknown module sb…
zasto?
kartica inace ima cip sb0410 ranije sam imao sb0220 i nije bilo problema sa njom dok sam imao mandrake 10.0 ali sam imao stari dobri gadni problem sa windowsom i ranijom verzijom kernela ali isto tako nisam mogao ni to da resim pa sam cekao da izadje 10.1 da bi opusteno koristio i linux i windows.
Starija kartica mi je crkla pa sam kupio ovu.
Nemogu da verujem da nijedna distribucija nemoze da prodje bez bagova .
Ok kada imas neku od egzoticnih komponenti ali sto majku mu prave probleme sa brendovima?
time samo teraju od sebe obicne korisnike.
Ako neko zna resenje mog problema mogao bi detaljnije da mi napise!
Hvala unapred9. jun 2005. u 3:53 pm #29410kmilos
UčesnikKao što već rekoh, nije treblo da skidas alsa drajvere, libove itd. sa alsa sajta (ili nisi odatle, nisi precizan, šta si sve dodavao, odakle?). To sve već imaš u MDK CD-ovima, i treba koristiti njegove pakete.
Ako ne znaš kako da vratiš sistem u prvobitno stanje, počni sa svežom instalacijom, pa da vidimo gde smo što se tiče učitavanja modula i prepoznavanja kartice. Proverićeš prvo naravno da li uopšte imaš datoteku snd-ca0106.ko negde u /lib/modules/…
9. jun 2005. u 4:26 pm #29411kmilos
UčesnikU stvari, zaboravi sve što sam rekao malopre… 😆 😉
Sad sam bacio pogled u MDK pakete na rpm.pbone.net, i oni uopšte nisu uključili podršku za taj modul u kernelima za 10.1 (jesu tek od 10.2, tj. Mandriva 2005; ne znam zašto ne ranije, SUSE i Fedora ga imaju).
Znači, sem ako ne želiš sam da kompajliraš drajvere (što jeste moguće), moraćeš da se nadgradiš na MDV 2005, ili neku drugu noviju distribuciju.
Na kraju, možda mogu i da se nabudže kerneli sa http://rpm.nyvalls.se/index10.1.html ali tu nemam nikavog iskustva. Probaj ipak možda ovaj http://rpm.nyvalls.se/10.1/RPMS/kernel/kernel-2.6.11.6mdk-1-1mdk.i586.rpm ako hoćeš dalje da čačkaš (imaš i svežije alsa-utils i libalsa* u diru ispod).
9. jun 2005. u 8:48 pm #29412Zeka
UčesnikOk htedoh i ja reci da sam malko pogresio sto se tice alsa drajvera i libova koliko vidim ovde kod mene ima vec alsa drajveri 1.06 verzija….
Nego prosto ne mogu da verujem da svaka nova distribucija ima neki bag koji se tice moje masine!
Evo sada se jako cimam sa drajverima i za modem!
Na intelovom sajtu sam skinuo drajvere za intel 536ep i tacno tamo pise za mandrake 10.1 i kada sam raspakovao i otkucao make clean sve je bilo ok ali kada sam otkucao make 536 izbacio mi je poruku da nema kernel sorsa kojeg sam takodje instalirao!
Ma sta je ovo kakvi su ovo bagovi opet?
Nego da li ja mogu samo da skinem pec za kernel koji ima gore navedenu podrsku ili moram da skidam ceo kernel ,ocu reci da li posle pecovanja ma kako se to radilo moram da kompajliram kernel ponovo ili je on u default verziji kao kod madrive 2005?
Odnosno samo mi preostaje da sredim lilo fajl toliko znam jer sam se ranije cimao sa tim stvarima.10. jun 2005. u 5:43 am #29413popeye
Glavni majstorNa intelovom sajtu sam skinuo drajvere za intel 536ep i tacno tamo pise za mandrake 10.1 i kada sam raspakovao i otkucao make clean sve je bilo ok ali kada sam otkucao make 536 izbacio mi je poruku da nema kernel sorsa kojeg sam takodje instalirao!
Koliko vidim, na ovoj strani Intelovog sajta se može preuzeti drajver za Mandrake 10.1 u binarnom obliku (ne treba prevoditi kod).
Što se tiče problema koje imaš pri prevođenju, čisto sumnjam da je u pitanju greška u distribuciji. Daj više podataka (šta si instalirao, gde si raspakovao, šta kucaš, šta ti ispiše…).
10. jun 2005. u 10:51 am #29414kmilos
UčesnikPrvo, možda bi trebalo da se pomiriš se sa tim da će vrlo retko (ako ikada) sve proraditi iz prve i biti idealno na bilo kom Linuksu. Koliko para, toliko muzike, tj. manje “bagova” možeš i smeš da očekuješ (tehnički ovo što ti spominješ nisu bagovi već nedostatci mogućnosti) – znači uvek ćeš morati oko nečega malo da se potrudiš, to je jednostavno tako, inače bi Linuks bio dosadan za koršćenje. 😆
Drugo, da razjasnimo, imaš sledeći problem: Intel 536ep modem može relativno lako da se namesti na MDK 10.1 podrazumevanom kernelu (2.6.8), samo pažljivo prati uputstva u Intelevom paketu, ili pretraži forum pošto ga dosta ljudi ovde uspešno koristi. E sad, ako hoćeš da zadržiš taj kernel onda ćeš morati u njega da ukompajliraš novu podršku i drajvere za zvučnu karticu. A ako se prebaciš na noviji kernel zbog zvučne kartice (2.6.10,11 koji imaju podršku za istu), bilo samostalno, ili prelaskom na noviju verziju distribucije, onda gubiš podršku za modem, jer ti drajveri za modem moraju da se malo ručno prilagode i ponovo kompajliraju za kernele novije od 2.6.10. Koliko znam, ovo trenutno važi za sve distribucije, ne samo MDK/MDV.
Znači, u svakom slučaju ti ne gine neka ručna intervencija i kompajliranje. Udahni duboko, smiri se, i napravi strategiju kako želiš da rešiš ovaj problem. (Po meni je možda lakše kompajlirati drajver za modem.) Šta god da odlučiš, moraš biti veoma precizan u komunikaciji na forumu kako bi što brže i bolje stigli do rešenja problema. To uključuje koje tačno radnje izvršavaš i koje greške ti prijavljuje. “Neće” i “ne radi” nama ovde sardži tačno nula informacija. Možda će ti i sldeći tekst pomoći, pa bih te molio da ga pročitaš: http://solair.eunet.yu/~fangorn/smart_questions/smart-questions.sr.html
-
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.