Početak › Forumi › Linuks distribucije › OpenSuSE › Pomoć oko logovanja na SuSe 9.0
- This topic has 13 odgovora, 5 glasova, and was last updated 21 years, 4 months ranije by
brale.
-
AutorČlanci
-
3. maj 2005. u 8:33 am #5285
Ciki022
UčesnikNovi sam korisnik Linux-a i imam problema oko logovanja na SuSe 9.0
Naime, neznam user name i pass za logovanje a pretnodni korisnik mi nije dostupan.
Postavio sam pitanje na forumu na mycity.co.yu i uputili me ovde” Idi na sajt http://www.linuxo.org i tamo imas sta i da vidis i procitas o tome kako zaobici logiin pasword…”
Help please
3. maj 2005. u 8:52 am #27961slaks
UčesnikPa zar nemaš svoje korisničko ime i lozinku, ako se radi o računarku koji koristiš sa još nekim. Međutim nema veze, najbolj je da se uloguješ kao root, normalno ako znaš lozinku i napraviš svoje korisničko ime i lozinku i tako rešiš problem.
3. maj 2005. u 9:07 am #27962Ciki022
UčesnikNemam korisničko ime i lozinku, prethodni korisnik je napustio zemlju, a ne mogu da se ulogujem kao root, neznam lozinku.
Imaš li još neki savet ?
3. maj 2005. u 9:23 am #27963slaks
UčesnikE pa druže i meni se jednom desilo da pogrešno otkucam lozinku pa kasnije nisam mogo da provalim šta sam napisao. Jedino rešenje mi je bilo da ponovo instaliram SuSE 9.2. Međutim pored ovog rešenja, sačekaj malo možda neko ima neko rešenje, meni ništa ne pada na pamet a ako ne onda ćeš morati da ponovo instaliraš SuSE.
Pozdrav 8)
3. maj 2005. u 10:37 am #27964kmilos
UčesnikAko boot manager (lilo ili grub, ne znam koji je default u 9.0) nije zasticen lozinkom, mozes dignuti sistem u single modu. Mislim da je grub u pitanju, treba da editujes kernel linuju (pritiskom na ‘e’), dodas samo “single” na kraju. Posle mozes da menjas lozinke komandom “passwd”. Pogledaj npr. ovo uputsvo za RH:
http://www.redhat.com/docs/manuals/enterprise/RHEL-3-Manual/step-guide/s1-q-and-a-linux-single.html
3. maj 2005. u 9:24 pm #27965Sioux
UčesnikKada uđeš u singleuser mod edituješ
/etc/paswd
u liniji
root:x:0:0:root:/root:/bin/bash
ukloniš x
posle restarta uneseš novu root lozinku i sve je tvoje!4. maj 2005. u 9:08 am #27966Ciki022
UčesnikA nije mi baš najjasnije kako podići single mode.
Probao sam po uputstvu sa linka koji je dao milosk ( za Red Hat ) i nije išlo. GRUB je u pitanju, ima 4 opcije : Windows, Linux, Floppy, Failsafe, dole pri dnu boot options i linija za unos, ispod F1 Help i F2 Silent.
Probao sam ovo : izaberem Linux i u boot opcije unesem “e”, međutim učitava se i dalje normalno, ne dajući nikakve opcije koje navodi uputstvo na linku, probao sam isto sa “[A]”, ali isto se učitava normalno.
Šta tačno treba ukucati u tu boot options liniju ?
4. maj 2005. u 9:51 am #27967kmilos
UčesnikPa treba da dodas samo rec single u boot options liniji kada si odabrao stavku “Linux”.
4. maj 2005. u 10:42 am #27968Ciki022
UčesnikProbao sam sa single, međutim sada, posle kraćeg učitavanja, kaže
” Give root password to login: ”
Šta sad ?
4. maj 2005. u 11:06 am #27969kmilos
UčesnikHuh… ili digni sa CD-a u rescue modu pa se chroot-uj na / particiju, ili probaj sa “init=/bin/bash” boot opcijom kao sto je opisano ovde:
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.