Početak›Форуми›Linuks distribucije›Mandriva›Hardver›Pomoć oko fiskalne kase i štampača
- This topic has 7 odgovora, 6 glasova, and was last updated 12 years, 1 month ranije by
majurac.
-
AutorČlanci
-
9. marta 2011. u 1:23 pm #12317
MladenIsakovic
UčesnikPoz, društvo.
Da ne dužim, rođak mi ima radnju, servis pumpi i elektromotora, ima računar na kome je XP, hoće zbog inspekcije da ubaci neki linux, pa se meni obratio za pomoć.
Sve što njemu u radnji od računara treba je da radi fiskalna kasa, štampač, office i browser, a ima dialup tamo, net mu treba samo da pogleda mail kad je duže na poslu.
Što se štampača tiče, stari HP 1020 A4 laserjet je u pitanju, ne mogu da nađem da je na listi podržanih.
Fiskalna kasa je “om micro” model, proizvođač je “beograd elektro” neka firma. Ono što me zbunjuje, kaže mi da u device manageru pod windowsom nema te kase, te pretpostavljam da je u samom programu za kasu (koji je manji od 1 MB) sadržan driver, i da direktno pristupa kasi, sad dal’ bi to radilo preko wine-a, ko zna.Komp je 2400 sempron, 512 MB RAM-a, grafulja neka nvidia 64 MB.
Ako neko ima savet neki oko kase, ima li to neke šanse da se potera pod linuxom, neka pomogne, a i oko štampača, gledao sam neke liste, nema ga na njima, a ima more drugih hp lasera podržanih, može li se nešto nabudžiti… pa eto, bio bih zahvalan za svaku sugestiju, vredi li se zezati oko toga, ili kupovati win licencu 🙁9. marta 2011. u 7:47 pm #86682dare023
GostŠto se tiče štampača evo link,piše da radi sa HPLIP (pogledaj komentre) http://www.openprinting.org/printer/HP/HP-1020.
Za fiskalnu kasu se bojim da je mrka kapa.I meni bi trebalo za galebovu neko rešenje,ali nema.
Postoje neki likovi koji su pravili drajver za fiskalni štampač,mada nisam siguran kako to funkcioniše.
Ako je u pitanju samo da radi ubacivanje artikala,to radi preko virtualbox-a,ja ga tako koristim.
Ako mu treba nešto više,da ima program za fakturisanje i to,možda je lakše da plati onaj win7 starter (oko 50€) pa da uzme neki proveren program nego da mu neko budži nešto.
Sve u svemu,podrška je jadna za linux u tom pogledu,mada vidim da neke velike firme u svojim objektima koriste linux.A to su verovatno programi po porudžbini,ne znam da li neko pravi da može da se kupi9. marta 2011. u 7:50 pm #86683GoranSTX
GostDrajver za kasu nije potreban, ali ono što može da bude problematično je program koji se koristi za ažuriranje podataka. Većina ih se pokreće pod wine-om, ali komunikacija preko RS232 porta ne fercera baš kako treba (bar ja nisam imao uspeha).
Štampač bi trebalo da radi bez problema.9. marta 2011. u 8:47 pm #86684kmilos
GostEvo gde bi te zvaničan HP sajt poslao da si probao:
http://hplipopensource.com/hplip-web/models/laserjet/hp_laserjet_1020.html
HPLIP je već zapakovan na većini distroa, samo treba dodatno preuzeti i instalirati firmver.
Alternativa je otvoreni foo2zjs: http://foo2zjs.rkkda.com/
9. marta 2011. u 8:54 pm #86685MladenIsakovic
GostHvala, ja sam išao na opendriver, ne videh ga tamo, na ovaj HP nisam išao. Dobro, to smo rešili. E još ovo oko kase. Problem je što u device manageru pod windows-om njega nema (kase kao uređaja), što mi (malo sam googlao) govori da je verovatno onaj sistem preko ECR SERVERa, programa koji služi za komunikaciju izmedju COM1 porta i samog programa za kasu, a to će teško i preko emulatora da radi kako treba 🙁
19. aprila 2011. u 2:00 pm #86850Mr_Pingvin
GostNeka windows rešenja jako lepo rade i preko wine. Recimo jedna samoposluga blizu mene koristi PCLinuxOS i preko wine pokreću neku dosovsku aplikaciju, mada pretpostavljam da komunikacija sa kasom nejde preko drajvera već direktno iz aplikacije, ali jako lepo radi bez usporeja. Možda može nešto slično da se nađe i za servis.
19. aprila 2011. u 5:14 pm #86851MladenIsakovic
GostOdustali smo od avatnture sa linuxom. Ubacio sam mu lindžu na njegov kućni računar, pa nek’ uči u svojih skoro 60 godina, ako hoće 🙂
24. aprila 2011. u 10:05 pm #86861majurac
GostPozdrav svima na forumu!
Na staru masinu (Pentium II,128Mb ram) instalirao sam VectorLinux Lite 6.0,i na njega najnoiviju verziju Wine-a.
Preko wine uspem da pokrenem ECR Tool,ali ECR Server kad pokusam da pokrenem odmah se zaglupi 🙁 Na nekim forumima sam citao da su ljudi slican problem imali pod Windowsom,i da su to resavali menjanjem porta u ECRTOOL.ini fajlu.
ja sam probao sa par portova,ali i dalje mi isto blokira 🙁
jel ima neko neko resenje,mozda neki program ili komanda za linux koji bi mi rekao koji je port slobodan? inace po defaultu ECRServer radi na portu 4999. -
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.