Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › [POMOĆ!] Instaliranje Linux-a na stari Siemens scenic mobile 500?
- This topic has 12 одговора, 6 гласова, and was last updated 18 years, 8 months раније by
BRANKKO.
-
АуторЧланци
-
23. новембар 2007. у 8:05 am #64940
GoranSTX
УчесникNaziv adaptera je 3,5″ to 2,5″ HDD internal adapter ili slicne varijacije na temu.
I ne mozes povezati opticki uredjaj ne flopi konektor, razliciti su standardi.
16. децембар 2007. у 11:27 am #64941Анонимни
ГостPosto nisam odustao od zelje da na ovom lap-top-u instaliram Linux dosao sam dovde:
1) Da bi mogao da flopi-drajv ucita i butuje sa flopi diska ,bilo je potrebno formatirati HDD na lap-top-u.Po butovanju i izcitavanju root imidza dobio sam root konzolu,gde sam se logovao kao root (nije potreban passw.),Sledeci korak u instalaciji je particionisnje komandom: fdisk /dev/hda ,medjutim po zadavanju komande odgovor je : Unable to open /dev/hda ,moje pitanje je sta se tu desava koji korak sam preskocio ?
Da li boot ili root slika sadrzi ovaj alat mislim fdisk?
2) Inace nabavio sam i adapter 3.5″ na 2.5″ ali i tu je problem jer kod konekcionih kablova za HDD negde na sredini zenske uticnice ima jedan zatvoreni otvor a kod adaptera(sto ga ja imam) na tom mestu po rasporedu stoji jedan od pin utikaca(ima 40 pinova) ,valjda sam bio jasan.
Jedino adapter se savrseno uklapa u kontakt (kabl) za CD-rom ,da li moze sta preko tog kabla da se izvede?
Mozda sam vas udavio ,ne zamerite u ovoj mojoj temi ima dosta bazicnih pitanja, pa eventualni odgovori mogu da posluze kao elemenarna edukacija za pocetnike.
Dodatak: zaboravio sam da napisem da je distribucija Slackware 4.016. децембар 2007. у 6:29 pm #64942BRANKKO
МодераторI kod mene je ista stvar sa tim (zatvorenim) kontaktom za pinove, ali npr kod mog druga na laptopu to nije zatvoreno (?!)
Trebalo bi da moze da shljaka taj kabli od CD-ROM-a, jer je to (valjda) ista stvar (mada bi i on valjda trebao da bude zatvoren)A sto se tice tog raskomadivanja laptop-a, tu ti je stavr jasna: svaki se rasklapa na svoj nacin te je najbolje konsultovati dokumentaciju (PDF sa 100-200+ stranica) proizvodjaca, ali u principu skoro je na svakom ta fora sa maskom i par zavrtnja izmedju tastature i display-a…
Ako uspes da sredis taj HDD i povezes ga sa PCjem (aka ‘stonim’) izformatiraj preko PCja i prebaci instalaciju, i posle je samo pokreni sa floppy diskete na laptopu (ili preko mreze ili tako nesto)
Srecno 😉
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.