Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Pomoc
- This topic has 11 одговора, 4 гласа, and was last updated 14 years, 5 months раније by Andersen.
-
АуторЧланци
-
30. јул 2010. у 9:49 pm #12005stefqueУчесник
Neupucen sam se upustio, gledajuci kratko uputstvo na youtube-u u instalaciju novog Ubuntua preko Windows-a 7 iz pomoc wubi-a. Delovalo mi je jednostavnije nego da pravim novu particiju, a i instalirao bi ga kao obicnu aplikaciju u windows-u koju bih kasnije mogao da izbrisem i zaista predjem na Linux ako se za to odlucim. Medjutim, nakon prvog pokretanja pokrenu je update i u nekom delu uppdate pitao da li da nastavi instalaciju update-a bez grub i ja to nisam cekirao. Restartovao sam racunar i izbacio mi je samo neku gresku i
grub rescue>
ali nije hteo da prihvati ni jednu standardnu komandu, pa cak ni help.
Sad sam nasao u kuci neki disk sa Fedorom i butovao live verziju da pokusam da nadjem neko resenje i rekoh ajde da pitam ovde ako ima nekog onlajn, posto mi je hitno potrebna pomoc. Znam za neke opcije kao sto su fixmbr ali ne znam gde se kuca i sta da radim.
Ako nisam bio previse konfuzan, nadam se da cu moci da naidjem na bilo kakvu pomoc ovde. Hvala unapred…30. јул 2010. у 11:36 pm #85099DrLove73УчесникResenje problema je da reinstaliras boot od Windows-a 7 na MBR. Verujem da ces lako naci neki howto. I to bi trebalo da je to.
31. јул 2010. у 12:10 am #85100stefqueУчесникPa iz nekog razloga ne mogu da bootujem ni windows 7 disk, ni XP, ni Hiren’s boot… Jedino mi ovu fedoru bootuje.
Mozda mi je to vec problem do CD citaca, ali do sada je fino radio.
Sutra cu kod ortaka da narezem ovaj Ubuntu koji imam da probam iz njega da popravim ako moze, a kontaktiracu i ovaj wubi da vidim da li oni mozda znaju kako to da popravim… A uzecu i drugi CD citac za svaki slucaj da iskljucim i tu mogucnost…
Hvala u svakom slucaju31. јул 2010. у 7:35 am #85101DrLove73УчесникPrvo resi DVD (nemas valjda obican CD na Windows 7-ici???), ubaci Windows 7 install DVD i onda prati ovaj tutorijal:
http://windows7themes.net/how-to-fix-mbr-in-windows-7.html31. јул 2010. у 12:20 pm #85102marelliУчесникmoze to sa live CD-om, ja sam radio to, samo sad nisam pri mom Linux kompu, nasao na netu na brzinu nesto ,pa pokusaj:
You have to install GRUB on the MBR (Master Boot Record). To do this just follow this steps:
(First of all, enter your BIOS setup and in BOOT Sequence window choose to boot with CDROM first.)
1) Boot with your Fedora Core Installation CD 1.
2) Type “linux rescue” at the prompt.
3) Answer the questions about keyboard and language.
4) Tell the rescue mode to use your proper partition to mount (the one that you want to get booted into)
5) When you come to the console prompt type: chroot /mnt/sysimage
6) Type grub
7) Set the GRUB’s root device to the partition containing the boot directory like this:
grub> root (hd0,0)
Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83
I have Windows 98 in hd0,0 ; Windows XP in hd0,1, Fedora Core /boot partition in hd0,2 and Mandrake /boot partition in hd0,6. So in my case the command should be: > root (hd0,2)
If you are not sure which partition actually holds this directory, use the command ‘find’ like this:
grub> find /boot/grub/stage1
This will search for the file name ‘/boot/grub/stage1’ and show the devices which contain the file.
Once you’ve set the root device correctly, run the command ‘setup’.8) Then, run the command setup
grub> setup (hd0)
Checking if “/boot/grub/stage1” exists……. no
Checking if “/grub/stage1” exists……. yes
Checking if “/grub/stage2” exists……. yes
Checking if “/grub/e2fs_stage1_5” exists……. yes
Running “embed /grub/e2fs_stage1_5 (hd0)”……. 15 sectors are embedded
succeded
Running “install /grub/stage1 (hd0) (hd0) 1+15 p (hd0,2)/grub/stage2 /grub/grub.conf……. succeded
DoneThis command will install GRUB boot loader on the Master Boot Record (MBR) of the first drive.
9) Type quit
grub> quit
GRUB is now in the MBR.
10) Finally, you’ll have to edit your /boot/grub/grub.conf, for example whith nano:
> nano /boot/grub/grub.conf
(/etc/grub.conf or /boot/grub/grub.conf or /boot/grub/menu.lst, they are the same file) This file has the boot partitions of the disk/s.
11) Restart your PC without the Fedora Core CD 1 Installation.
uglavnom ljudi preinstaliraju XP pored Linuxa i ne mogu da butuju Linux
31. јул 2010. у 1:47 pm #85103DrLove73Учесник@marelli, on NEMA Linux INSTALIRAN!!!! Samo Windows-e!!!!, nemojte coveka zbunjivati, procitajte pitanje pre nego sto odgovorite.
31. јул 2010. у 1:54 pm #85104marelliУчесникmoja greska, bio sam u zurbi
evo i sada sam u istoj ….
31. јул 2010. у 2:02 pm #85105stefqueУчесникDa, da… U tome i jeste problem, jer sam ja instalirao ubuntu samo kao aplikaciju uz pomoc njihovog zvanicnog programa wubi, gde se obecava da isto tako i mogu da izbrisem samo kao bilo koju windows aplikaciju. Naisao sam negde na netu da se taj problem inace vec javlja, tako da nisam ja nesto zeznuo, makar se nadam.
U krajnjem slucaju instaliracu linux klasicno pa da probam da tako sredim stvari, ali ako uspem do tad nesto da nadjem, okacicu ovde resenje posto je ovo izgleda “common problem”31. јул 2010. у 2:44 pm #85106stefqueУчесникNasao sam resenje, pa evo da postavim ako neko bude imao slican problem sa instalacijom Ubuntu 10.04 uz pomoc Wubi-ja.
Pokrene se live CD Ubuntu 10.04, otvori terminal i kucasudo apt-get install lilo
sudo lilo -M /dev/sda mbrPosle prve linije koda imate neke opcije ali to je vec intuitivno.
E, sad, ako neko razume ovaj kod i zasto je ovo kucana bilo bi lepo da nas prosvetli…
Inace posle ovoga sam uleteo u windows, i najnormalnije izbrisao Ubuntu aplikaciju i Wubi, jedino je ostalo da se sredi mbr i Windowsu jer i dalje pri startovanju racunara nudi i opiju ubuntu s tim da je nemoguce da se pokrene odatle.31. јул 2010. у 4:00 pm #85107DrLove73УчесникUf komplikacija.
Resenje, vec postavljeno:
Prvo resi DVD (nemas valjda obican CD na Windows 7-ici???), ubaci Windows 7 install DVD i onda prati ovaj tutorijal:
http://windows7themes.net/how-to-fix-mbr-in-windows-7.html -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.