Početak›Форуми›Linuks distribucije›Mandriva›Softver›Poludeli Mandrake [sređeno]
- This topic has 6 odgovora, 5 glasova, and was last updated 18 years, 10 months ranije by
Mr_Pingvin.
-
AutorČlanci
-
26. januara 2005. u 2:51 pm #4741
MladenIsakovic
UčesnikImam Mandrake 10 PowerPack, instaliran na jednom harddisku. Nakon instalacije, ubacio sam još jedan hard-disk, prilikom bootovanja, Mandrake ga je detektovao, i na desktopu se pojavila ikonica “Hard Disc”, i sve je radilo kako treba. Juče sam ubacio od druga preko rek-a još jedan disk da nešto iskopiram, i njega je primetio, i pojavila se još jedna ikonica, sve je super radilo, video ga i sve ok. Kad sam uklonio taj drugarev disk, nakon što se Mandrake podigao, i dalje je stajala njegova ikonica na desktopu. Probao sam sa demontiranjem, ali mi kaže da nemam ovlašćenje i da proverim da li je uređaj pravilno prilkjučen. Ulogujem se kao root da ga demontiram, ali tamo nema nikakve ikonice. Onda mi je palo na pamet da ponovo priključim taj disk, da bih mogao da ga demontiram, pa sam to uradio, ali se sad pojavila i treća ikonica “HardDisc”! Povadio sam sve diskove osim onog na kome mi je Linux, i sad pitam ja vas, KAKO DA IZBRIŠEM TE IKONICE SA DESKTOPA??????????? Šta će mi, kad nema tih uređaja. Kad sam pogledao svosjtva ta 2 suvišna nepostojeća diska, podaci su sledeći:
-devidehost0bus1target1lun0part1mnthd2
-devidehost0bus1target0lun0part1mnthd3
Pronašao sam ih u /dev/ide folderu, pa mi je palo na pamet da ih izbrišem (kao root) odatle, pa vas pitam da li se to tako radi, ili kako da ih uklonim? Dakle, kako da uklonim te 3 ikonice sa desktopa, jer me iritiraju??!?26. januara 2005. u 4:39 pm #24286popac
UčesnikHM, da nije u fstabu ili mtabu ostao red za hard disk i nakon njegovog vadjnja. Brisni taj red ako je tu, Obrisi mount pointe, Ako ne prisili da kao root i brisni same ikonice.
26. januara 2005. u 5:08 pm #24287Off-Topic
UčesnikIli jednostavno, posto praktikujes rack, a samim time i ubacivanje vadjenje HDD-a, ubaci u /etc/fstab nesto nalik ovom, pazi sve zavice koji je po redu na grani i koliko particija ima, i kog su tipa (file-systema)
/dev/hd*# /mnt/rack1 fstype user,rw,noauto,umask=0 0 0
* = slovna oznaka od a-d
# = brojcana oznaka (koja particija) primarne idu redom od 1-3, dok ext. logicke krecu od 5
fstype = vfat, ntfs (rw ne vazi), raiserfs…,itdNe zaboravi koliko particija toliko i unosa, sto nije bas prakticno.
Pazi da ne oteras rezac sa njegovog mesta ukoliko korist 2.4.x kernel, jer ti onda scsi emulacija
nece raditi kako treba26. januara 2005. u 5:54 pm #24288LYb
UčesnikAko ti je samo do brisanja, startuj ‘mc’ kao root i idi u /home//Desktop i tamo obrisi ikonice, vazi u slucaju da koristis KDE. ne znam za druge napamet.
26. januara 2005. u 9:49 pm #24289MladenIsakovic
UčesnikDa, u fstabu su ostali upisani nepostojeći diskovi. Izbrisao sam ih, i sada je sve u redu. HVALA NA POMOĆI !!! 😀
27. januara 2005. u 2:55 am #24290LYb
UčesnikEto jos jedan razlog da ne volim MDK, za koji nisam znao do sada 🙂
Odakle mu, bre, ideja da pise u fstab nesto sto ja nisam rekao da se pise?28. januara 2005. u 10:21 am #24291Mr_Pingvin
UčesnikPa verovatno zbog toga sto MDK odmah po prikljucenju novog harda
trazi mount point, pa ga snimi u fstab.Mislim da je najpametnije da se prenosni hardovi unmountuju pre vadenja
pa da se posle proveri da nije doslo do katastrofe.Meni jednom nije hteo ni da butira sistem kada sam kopirao nesto sa
burazerovog harda….uf…jedva sam se izvukao…. -
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.