Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Pojedini programi. Preporuku molim.
- This topic has 5 odgovora, 6 glasova, and was last updated 21 years, 5 months ranije by
popac.
-
AutorČlanci
-
14. mart 2005. u 11:24 am #4973
VAOL
UčesnikDa li znate neki program za linux koji je ekvivalent Corel Draw za Windows i kako mogu da ga nadjem?
Koji antivirus i koji firewall rade pod X okruzenjem a ne preko konzole?
Koji su najbolji programi za kompresovanje DVD-a u DivX i uopste neki video konvertori i kako ih nabaviti.14. mart 2005. u 11:52 am #25689NikolaZ
Učesnikhttp://www.inkscape.org/
Da je ekvivalent, i nije bas ali bolje ista nego nista 8)14. mart 2005. u 6:09 pm #25690dens
UčesnikKoji su najbolji programi za kompresovanje DVD-a u DivX i uopste neki video konvertori i kako ih nabaviti.
Pitanje je sta je za koga najbolje, eto neko voli konzolu neko GUI… ipak uz vecinu distribucija stize mplayer ciji je kompanjon mencoder ono sto ti treba za vecinu slucajeva kada je u pitanju prebacivanje iz jednog u drugi format, ali on je konzolna aplikacija. Postoje i frontend-ovi za njega (Kmencoder) ali oni ne pokrivaju sve opcije ovog.
Osim mencodera tu je i transcode, ali tek ce te od njegovih opcija zaboleti glava (takodje konzolna aplikacija).
Ipak prednost konzolnih aplikacija je to sto se moze veoma jednostavno napraviti shell script koji ce moci da radi kompleksne poslove, u zadato vreme, na zadati nacin i tako dalje..
Od grafickih aplikacija… pa eto ne mogu niceg da se setim…
14. mart 2005. u 9:11 pm #25691Panta
UčesnikPostojao je Corel Draw za Linux (istina neka stara verzija, mota mi se po glavi neka cifra 2 ili 3). Pominjali su ga na Corel sajtu. Postoji i Corel Photoshop 9 za Linux (dobro, znam, ovo nije program za vektorsko crtanje) ali nikada ga nisam uspeo da poteram da radi.
Na Linuxu nema potrebe za Personal Firewall-om (tipa Zone Alarm). Sve se to rešava na nivou kernela. Ako baš voliš GUI i da sam podešavašaš pravila, probaj fwbuilder (http://www.fwbuilder.org)… Ili probaj nešto tipa Shorewall ili gShield (ako se ne plašiš editora). Za antivirus… oni uglavnom rade kao demoni. ClamAV me je prijatno iznenadio, nalazi i neke viruse koje komercijalni AV proizvodi propuštaju, integriše se u Sambu, integriše se sa Sendmail-om, obuhvata i demon čiji je jedini posao da se update-uje (freshclam), …
Za mulimediju, ako imaš nesreću da si odabrao Mandrake za svoju distribuciju, probaj Penguin Liberation Front (http://plf.zarb.org). Tamo ćeš naći gomilu programa koji ne smeju da se distribuiraju zbog kršenja autorskih prava ili nekih drugih problema vezanih za licencu ili DRM.
15. mart 2005. u 2:27 pm #25692kmilos
UčesnikZa vektor grafiku stvarno nema preterano puno dobrih slobodnih programa. Ja uglavnom koristim prastari ali funkcionalni xfig, i malo inkscape i dia.
Za clamav imas linkove za graficka sucelja na njihovom sajtu, a postoje i graficka sucelja za konfiguraciju iptables/netfilter firewall-a, pocevsi od webmina pa do firestarter-a npr.
15. mart 2005. u 2:33 pm #25693popac
UčesnikJa sam nedavno dobio pionirov dvd rezac i mlatio sam se sa prebacivanjem dvd-a. DVD RIP je gui alat transcode-a, i mnogo je dobar!!! Probaj. Jedina mana što ne može titl u srt format ali šta se tu može . . . Imaš i GUI za mencoder, dal se beše zove acidrip ili tako nešto, sve u svemu na A 😆 .
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.