Početak›Форуми›Linuks distribucije›Ubuntu,Mint,…›Pohvale Kubuntu…
- This topic has 8 odgovora, 4 glasa, and was last updated 17 years, 7 months ranije by
BrokeBody.
-
AutorČlanci
-
5. februara 2006. u 10:07 pm #6950
Mr_Pingvin
UčesnikRadio sam onaj linux test, i preporučio mi je da instaliram kubuntu.. I tako reših da ga instaliram.. Nabavio sam Kubuntu Breezy DVD verziju. Instalacija je protekla bez problema, i nije previše smaralo sa pitanjima. Posle prvog boot-a koji je krasio lepi kubuntu splashy, pojavio se elegantno sređen kde desktop. Sav softver na početku nije bio instaliran, ali se nalazio na DVD-u. Tu sam preko programa adept instalirao gimp, kernel source i kernel hedere, xmms, podršku za mp3, plugine za amarok, i još mnogo toga. Amarok i xmms su bez problema puštali mp3, s tim što sam za amarok skinuo xine plugin. Što se ostale multimedije tiče, bilo je potrebno da skinem još samo kodeke da divx i xvid, a win32 codecs sam konvertovao iz RPM u .deb pomoću komande alien. Mplayer nisam našao ali je zato kaffeine bez problema puštao video fajlove, ali i tu sam morao da skinem xine plugin od 20-tak KB. Sve u svemu, da bi namestio multimediju, skinuo sam nekih 800KB sa net-a, što uopšte nije mnogo. Još da napomenem da se na DVD-u nalazi i drajver za nvidia grafičke kartice, koji se veoma lako instalira i namešta
Sa modemom nisam imao većih problema, drajver za 536EP se kompajlirao bez problema, jedino sam morao da editujem /etc/modules i da napravim link modem na /dev/536ep0, što i nije neka nauka.
Veće probleme je jedino zadavao kppp, ali sam ih rešio na sledeći način:
Treba kreirati fajl resolv.conf
sudo touch /etc/resolv.conf
Treba dodati * na kraju fajla /etc/ppp/chap-secrets
I na kraju treba upisati noauth u fajl /etc/ppp/options
Kada pokrenete kppp sve ostalo je isto kao i na drugim distroima.
Sve u svemu ako se izuzme problem sa kppp, kubuntu dvd je jako kvalitetna i stabilna distribucija, koja dolazi sa mnogo više softvera od CD verzije.. Pa ako imate sporu vezu na netu, a želite brzi distro sa mnogo softvera, toplo preporučujem kubuntu dvd.. 😀 😀
5. februara 2006. u 10:29 pm #40361miroslav_joksimovic
UčesnikJa sam skinuo CD izdanje ali nisam ga stavljao. Samo sam hteo da ga imam. Definitivno cu onda skinuti DVD ako je vec tako!!! 😉
6. februara 2006. u 4:30 pm #40362Mr_Pingvin
UčesnikProbaj nećeš zažaliti.. Ne kažem da je savršen, ali kod mene sve radi super.. Skoro sve što mi treba sam našao na DVD.. Nisam bio ovolko happy još od vremena kada sam instalirao slackware.. 😀
6. februara 2006. u 5:27 pm #40363miroslav_joksimovic
UčesnikVerujem ti… Krajem ove nedelje cu da ga skinem posto nisam u mogucnosti do tad. Hvala na savetu. 😉
6. februara 2006. u 5:46 pm #40364Red_Zmaja
UčesnikJa sam ga probao al nije me nesto odusevio…instalirao i istog sekunda preko njega ubuntu 😀
6. februara 2006. u 7:21 pm #40365Mr_Pingvin
UčesnikProbao sam da ubacim i ubuntu.. doduše 5.04, jer mi 5.10 još uvek nije stigao.. 🙁 … I radi.. SAd mogu da biram i gnome i kde.. nice. Još kad bi stigao Ubuntu 5.10. to bi već bilo previše dobro.. 😀
6. februara 2006. u 8:14 pm #40366miroslav_joksimovic
UčesnikProbao sam da ubacim i ubuntu.. doduše 5.04, jer mi 5.10 još uvek nije stigao.. 🙁 … I radi.. SAd mogu da biram i gnome i kde.. nice. Još kad bi stigao Ubuntu 5.10. to bi već bilo previše dobro.. 😀
Meni je stigao Ubuntu 5.10, ali sam posto dolazi sa Gnome, stavio na njega i KDE, cisto da vidim na sta lici na njemu to graficko okruzenje, ali nisam nesto zadovoljan, nekako mu bolje stoji Gnome… Ipak, i kroz ovaj Ubuntu se moze donekle videti Kubuntu, zar ne?! 🙄
7. februara 2006. u 1:35 am #40367BrokeBody
UčesnikRadio sam onaj linux test, i preporučio mi je da instaliram kubuntu.. I tako reših da ga instaliram..
Kad sam prvi put radio taj test, preporucili mu Ubuntu, a Ubuntu i koristim. U poslednje 2, 3 nedelje radio sam test 4, 5 puta i namerno ponegde ne dam iskren odgovor, i svaki put mi nabijaju tu Fedoru… 😕
7. februara 2006. u 1:36 am #40368BrokeBody
UčesnikMada nije to razlog zasto hocu da probam (ucim) Fedoru.
-
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.