Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › pogresno logovanje
- This topic has 7 odgovora, 5 glasova, and was last updated 20 years, 9 months ranije by
kmilos.
-
AutorČlanci
-
31. oktobar 2005. u 10:44 am #6419
djvujke
Učesnik1. gde stoje log fajlovi kada se neki korisnik pokusa ulogovati na sistem a pogresi lozinku.. i kakve tu informacije stoje ( odakle pristupa i sta vec)
2. kako da napravim noarch.rpm …rpm koji cisto zapakuje neke fajlove
primer su teme za mplayer.. neznam dal to moze preko rpmbuild-a3. locate—kako da ga ubacim u cron da radi ali da ga odradi kao root
ustvari najbolje bi bilo da moze svako locate da pregleda sa svojim privilegijama tj. kad gosti kucaju locate mogu da vide vajlove koje pripadju
njima i njihovoj grupi31. oktobar 2005. u 12:11 pm #36673MisterNo
Učesnikza pogresno logovanje gledas /var/log/message
sto se pravljenja rpm-a tice resenje ti je tar.gz ili zip (koji je inace kompatibilan sa microsoftom). rpm-ovi sluze skroz za druge stvari a ne za arhiviranje.
locate sluzi za indeksiranu pretragu a kada instaliras neke nove pakete na sistem odnosno kada snimas nova dokumenta moras redovno da radis updatedb da bi se indeksirana baza redovno update-ovala. ako hoces u kron mozes da stavis samo updatedb.
1. novembar 2005. u 7:18 pm #36674djvujke
Učesnikhvala za var/log/messages
mislio sam da je negde odvojeno…sto se tice rpm-a., hocu da moj program distribuiram preko njega
ali je on pisan u QT-u isklucivo i nepostoje skripte configure make(make install) koje se koriste pri generisanju rpm fajla, pa sam pomislio da
ga ja rucno napravim pomocu spec fajlova…greske se javljaju pa sam
to odlozio …(kad budem imao vise vremena)
kako ljudi pakuju skinove za xmms u rpm? e to sam hteo ..da moj program
tako zapakujemlocate….treba mi nesto bolje…da pojasnim
necu svi da vide kad kucaju locate gola_ceca.jpg nego samo oni koji imaju
privilegije1. novembar 2005. u 9:45 pm #36675popeye
Glavni majstorlocate….treba mi nesto bolje…da pojasnim
necu svi da vide kad kucaju locate gola_ceca.jpg nego samo oni koji imaju
privilegijeNe treba ti locate, nego slocate (secure locate). Slocate radi isti posao kao i locate, ali pored podataka o datotekama, skladišti i podatke o dozvolama i u skladu sa njima prikazuje rezultate pretrage.
Uostalom, danas bi trebalo da su već sve ozbiljnije distribucije uvrstile slocate umesto locate.
1. novembar 2005. u 11:56 pm #36676LYb
UčesnikZa logovanje imas i /var/log/auth.log. Uostalom, pregledaj ceo /var/log/ pa nauci gde je sta i sta se gde pise, ume _mnogo_ da pomogne kod ceprkanja oko raznih problema 🙂
2. novembar 2005. u 12:03 am #36677kmilos
Učesniksto se tice rpm-a., hocu da moj program distribuiram preko njega
ali je on pisan u QT-u isklucivo i nepostoje skripte configure make(make install) koje se koriste pri generisanju rpm fajla, pa sam pomislio da
ga ja rucno napravim pomocu spec fajlova…greske se javljaju pa sam
to odlozio …(kad budem imao vise vremena)
kako ljudi pakuju skinove za xmms u rpm? e to sam hteo ..da moj program
tako zapakujemZasuci rukave pa rasturi neki src.rpm pd nekog noarch.rpm-a pa pogledaj u spec datoteku kako se pravi na nekom primeru. Imaš uvek i http://www.rpm.org/max-rpm/
2. novembar 2005. u 9:53 am #36678djvujke
Učesnikhvala na linku…videcemo sta ima…skidao sam nesto slicno ali cinmi se da je ovaj link bolji..
auth.log je to sto sam trazio ..ali nisam ga imao na susetu…sada imam
stavio sam updatedb pri bootovanju..
imam kat…ali kad god mu stavi nov dir on blokira kdecontrolcentar..e i ovo da pitam kako da nekog namestim da bude
privilegovan…wheel kotisnik, sudoer…nisam to provalio ..citao da ali…
pa sam probao iz kuser ali tamo nisam naso wheelili jednostavnije znate li neki lik ka jednostavnom administriranju sistema
da vas nebi cimao za svaku sitnicuhvala
5. novembar 2005. u 12:22 pm #36679kmilos
UčesnikEvo prekjuče je objavljen i ovaj dokument, koji bi trebalo da bude naslednik Maximum RPM-a koji je malo zastareo:
http://fedora.redhat.com/docs/drafts/rpm-guide-en/
A postoji i RPM-HOWTO na tldp-u koliko vidim…
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.