Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Podešavanje latinice
- This topic has 9 odgovora, 2 glasa, and was last updated 20 years, 8 months ranije by
Časlav Ilić.
-
AutorČlanci
-
17. decembar 2005. u 7:25 pm #6655
daniel1988
UčesnikNikako se ne snalazim sa latinicom: y i z zamenjeni, *?=)(_:;- itd. su na drugim mestima, a posebno što nema “/”, “+” i “@”.
File u kom se definiše šta će koji taster da radi, mislim da je /etc/X11/xkb/symbols/sr .
Aj neko ko je lepo “podesio” ovaj file da ga negde uploaduje i da da link.Pozdrav,
Daniel17. decembar 2005. u 10:00 pm #38474Časlav Ilić
UčesnikVerovatno imaš zastarelu verziju konfiguracionih datoteka za tastature. Npr. u poslednjem Ubuntuu, i latinični i ćirilični raspored nalaze se u datoteci /etc/X11/xkb/symbols/cs, i vrlo su ispravni. U nešto starijoj konfiguraciji, latinični je /etc/X11/xkb/symbols/pc/yu, i takođe je u redu. U još starijoj konfiguraciji, tako je kako opisuješ, nešto čudno 🙂
Ja na tvom mestu ne bih dirao te podrazumevane datoteke koje daje tvoja distribucija, već bih sačekao na njihovo automatsko ažuriranje. A u međuvremenu bih instalirao zasebne rasporede, paket Dunav. Baš mi dođeš kao dobra žrtva za poslednje, eksperimentalno izdanje: http://caslav.gmxhome.de/misc/dunav-d.3-x4.tar.gz
Od moguće važnosti je i kako tačno menjaš rasporede? Ako je pomoću alata datog u grafičkom okruženju, koje koristiš?
17. decembar 2005. u 11:46 pm #38475daniel1988
UčesnikSlackware 10.1 (do ponedeljka, utorka – tada na scenu stupa i drugi gentoo) i Gentoo 2005.1 . U oba sluchaja KDE (3.3 i 3.4), a layout menjam pomocu ctrl+k.
Edit: instalirao sam Dunav, ne primećujem nikakvu razliku 🙁
18. decembar 2005. u 11:13 am #38476Časlav Ilić
UčesnikDunav se u KDEovim podešavanjima zavodi pod različitim imenom od podrazumevanih rasporeda. Potraži u listi rasporeda „Serbian Latin (Danube)“. Ako ga nema, onda ovo eksperimentalno izdanje ne valja 🙂
18. decembar 2005. u 1:49 pm #38477daniel1988
UčesnikNaravno da sam uključio “Serbian Latin (Daube)” – inače pitao bih kako da ga uključim 😉
Evo sad sam probao i na gentoo-u, i isto nema nikakve razlike… (da li je potrebno da restartujem X? vidim da na listi se odmah pojavljuje, bez restarta X-a, pa onda bi trebalo odmah i da radi).
18. decembar 2005. u 1:59 pm #38478Časlav Ilić
UčesnikHm… Da li postoje /etc/X11/xkb/symbols/yu_danube i /etc/X11/xkb/symbols/pc/yu_danube? Ako postoje, šta biva kad u terminalu izvršiš „setxkbmap yu_danube“ — da li javlja greške, i ako ne, da li je onda latinica normalna? (Iks sigurno ne mora ponovo da se pokreće.)
18. decembar 2005. u 2:24 pm #38479daniel1988
UčesnikSredio sam… drug mi je na mail poslao file sr. Treba ga samo staviti u /etc/X11/xkb/symbols/pc/ . Naravno preporučuje se backup originala.
Evo fajla: http://survivor.atspace.com/sr
(desni klik > save target as)P.S. mislim da je ovo neki edit dunava
Thx, anyway
18. decembar 2005. u 2:40 pm #38480Časlav Ilić
UčesnikPa, kao što rekoh, možda nije dobro takvo sređivanje — sada ti se može sistem za ažuriranje buniti. Debijan me recimo pita da li da zadrži moju datoteku ili je prebriše njegovom novom, a ja se u tom trenutku ni ne sećam o čemu se tačno radi 🙂 (Usput, taj sr je ćirilica, treba ti yu za latinicu)
Takođe bih voleo da znam u čemu je problem sa instalacijom Dunava, pa ako te ne mrzi, odgovori mi na ona pitanja iz prethodne poruke.
18. decembar 2005. u 5:35 pm #38481daniel1988
Učesnik(Usput, taj sr je ćirilica, treba ti yu za latinicu)
Mislim da u ovom fajlu se nalaze i ćirilica i latinica.
Hm… Da li postoje /etc/X11/xkb/symbols/yu_danube i /etc/X11/xkb/symbols/pc/yu_danube? Ako postoje, šta biva kad u terminalu izvršiš „setxkbmap yu_danube“ — da li javlja greške, i ako ne, da li je onda latinica normalna? (Iks sigurno ne mora ponovo da se pokreće.)
/etc/X11/xkb/symbols/yu_danube i /etc/X11/xkb/symbols/pc/yu_danube > postoje.
setxkbmap yu_danube > nema grešaka, ali nema ni izmena, raspored tastera latinice je isti kao i u default fajlu koji dolazi sa slackom.18. decembar 2005. u 6:17 pm #38482Časlav Ilić
UčesnikMislim da u ovom fajlu se nalaze i ćirilica i latinica.
I jeste i nije. sr sadrži jezgra oba rasporeda, ali je za pravilnu upotrebu latiničnog neophodan i yu (koji uključuje neke elemente iz sr).
/etc/X11/xkb/symbols/yu_danube i /etc/X11/xkb/symbols/pc/yu_danube > postoje.
setxkbmap yu_danube > nema grešaka, ali nema ni izmena, raspored tastera latinice je isti kao i u default fajlu koji dolazi sa slackom.Daklem neverovatno… ali ‘ajde da ne davim više 🙂
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.