Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › Podesavanje dozvola
- This topic has 6 одговора, 4 гласа, and was last updated 20 years, 11 months раније by
LYb.
-
АуторЧланци
-
22. септембар 2005. у 3:26 pm #6198
Stjepan
УчесникPozdrav svima,
Instalisao sam “Firestarter” ( firewall ) na Linuxu ( Slackware). Sve funkcionise, osim sto moram biti “root” da bih program startovao, sto je priznacete malo nezgodno obzirom da sam u tim trenucima na mrezi. Zapravo ja kao korisnik izlazim na net, ali moram aktivirati jednu konzolu i prebaciti se u root da bih aktivirao firestarter.
Komandom “Whereis” nasao sam gde se nalaze fajlovi navedenog “Firestarter”-a ( /usr/local/bin i /usr/local/etc). Svi fajlovi imaju dozvole 755 sto je pretpostavljam dovoljno da svaki korisnik moze startovati program. Gde je onda “caka” ? Sad, tacno je da treba i “Gnome” za podrsku, ali “Gnome” postoji za mene kao korisnika ( u trenucima aktiviranja “Firestartera” doduse radim pod “KDE”-om ), mozda je tu caka ?
Zna li neko kako ovo da promenim, odnosno da dobijem mogucnost da kao korisnik startujem navedeni program ?Hvala unapred na odgovorima.
22. септембар 2005. у 7:56 pm #35021AxeZ
Учесникsudo firestarter
25. септембар 2005. у 8:09 am #35022Stjepan
УчесникDobar pokusaj, ali nazalost izgleda neuspesan. Startuje firewall , ali sa sledeseim upozorenjem
sudo firestarter
NETFILTER detected
which: no iptables in (/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/X11R6/bin:/usr/games:/opt/www/htdig/bin:/opt/kde/bin:/usr/lib/qt-3.1.2/bin:/usr/share/texmf/bin:.)
/usr/local/etc/firestarter/firewall.sh: line 82: -F: command not found
/usr/local/etc/firestarter/firewall.sh: line 83: -X: command not found
/usr/local/etc/firestarter/firewall.sh: line 84: -Z: command not found
/usr/local/etc/firestarter/firewall.sh: line 89: -t: command not found
/usr/local/etc/firestarter/firewall.sh: line 90: -t: command not found
/usr/local/etc/firestarter/firewall.sh: line 91: -t: command not foundi tako jos pedesetak command not found.
Ima li resenja ? 🙁
25. септембар 2005. у 2:28 pm #35023popeye
Главни мајстор$ su -c firestarter
Mada, zašto se uopšte maltretiraš? Na sistemu _samo_root_ može menjati pravila zaštitnog zida, a da li se u prozoru terminala prijaviš kao root, pokreneš program, odjaviš ili to radiš u jednom koraku (kao što je ovde navedeno) nema razlike. U oba slučaja je firestarter pokrenut pod root pravima i drugačije neće ni moći.
25. септембар 2005. у 4:08 pm #3502426. септембар 2005. у 9:49 am #35025popeye
Главни мајсторIma instaliran iptables, inače mu ne bi radio ni kad se uloguje kao root, zar ne? 😆
Kada pokrećeš program sa sudo, ne vrši se pokretanje skripti (podešavanje profila) za root korisnika, te zato /sbin direktorijum nema u putanji. 🙂
27. септембар 2005. у 12:16 am #35026LYb
УчесникA pa jes, nisam gledao prvu poruku 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.