Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Pocetnik pomoc
- This topic has 9 одговора, 7 гласова, and was last updated 20 years раније by Moneo.
-
АуторЧланци
-
4. децембар 2004. у 11:08 pm #4539swichУчесник
Da li moze linux da se instalira kao drugi operativni sistem iza XP-a i da li moze da cita NTFS particiju ❓ ❓
5. децембар 2004. у 12:32 am #22949DexУчесникNaravno da moze da se instalira sa w(v)inom i moze da cita NTFS particije.[/quote]
5. децембар 2004. у 12:35 am #22950MoneoУчесникAko recimo imas prazan hard,vodi racuna-prvo treba instalirati Win,a posle toga linux-ako hoces dual-boot,a ako vec imas instaliran Win na hardu,onda mozes komotno instalirati i linux na isti!
Da,mogu se citati NTFS particije bez problema,ali se UPISIVANJE podataka NE PREPORUCUJE-mada ce biti u skorijoj buducnosti-moze doci do gubitka podataka i pucanja NTFS-a,posle je jedini lek formatiranje particije/harda!Recimo u Mandrake-u su Win particije mountovne u folderu /mnt,i mozes ih citati/gledati bez problema-recimo pustati mp3 i filmove sa te particije,….itd.
CU!
Heavy Metal rules!5. децембар 2004. у 10:52 am #22951Puppet_MasterУчесникAko recimo imas prazan hard,vodi racuna-prvo treba instalirati Win,a posle toga linux-ako hoces dual-boot,a ako vec imas instaliran Win na hardu,onda mozes komotno instalirati i linux na isti!
Da,mogu se citati NTFS particije bez problema,ali se UPISIVANJE podataka NE PREPORUCUJE-mada ce biti u skorijoj buducnosti-moze doci do gubitka podataka i pucanja NTFS-a,posle je jedini lek formatiranje particije/harda!Recimo u Mandrake-u su Win particije mountovne u folderu /mnt,i mozes ih citati/gledati bez problema-recimo pustati mp3 i filmove sa te particije,….itd.
CU!
Heavy Metal rules!ne znam za druge distribucije ,ali kod mandraka nije bitno sta prvo instaliras win ili linux, ako prvo linux pa win , samo treba da ubacis prvi disk izaberes rescue ili repear ne secam se tacno i onda izaberes opciju re-install boot loader i sve se lepo sredi dobijes izbor da li ces po startovanju u linux ili win,ovo je jako korisno ako cesto reinstalirate win.
5. децембар 2004. у 5:05 pm #22952DooleУчесникMoj savet ti je da ne upisujes nista po NTFS ili FAT particijama jer se u dosta slucajeva desava da NTFS ili FAT pukne.Meni se to jednom desilo i imao sam ogromne gubitke.Mozes sa njih da CITAS ail nemoj nista da UPISUJES.
5. децембар 2004. у 5:45 pm #22953goxonУчесникsay nomore doole za ntfs je tacno da se ne preporucuje upisivanje podataka dok je citanje omoguceno ali za fat je upisivanje/citanje iu potpunosti omoguceno. i to je to.
5. децембар 2004. у 6:55 pm #22954swichУчесникHvala puno 😀
5. децембар 2004. у 10:00 pm #22955DooleУчесник@goxon
Brate nemoras da mi verujes ali tako je.Rekao sam da mi se desilo pucanje i da sam imao velikih gubitaka.Particija je bila bas u FAT32.5. децембар 2004. у 10:27 pm #22956SiouxУчесникRedosled je veoma bitan zbog moguccnosti lakseg oporavka sistema i jos nekih razloga .
Ponovicu Zakon instaliranja multiboot sistema :1) sistemi se instaliraju od najstarije verzije ka najnovijoj jer su ovi potonji svesni postojanja prethodnih i imaju ugradjenu podrsku za iste
pr: win98,pa win2000,pa winXP,pa Linux)Linux uvek na kraju.
2)Boot sektor nikad MBR jer se postize nezavisnost oporavka palog sistema szavite ,instalirajte boot sektor u neku drugu particiju(pr: /root)
3)boot loader Nikad LiLo , Uvek GRUB.Kao sto rekoh ovo je zakon naucite ga i primenjujte ,
Sa ovakvim nacinom mi je sitem WINXP pao samo jednom i to zato sto sam radio ozbiljnu manipulaciju fajlovima upisujuci NTFS, iz MDK-a5. децембар 2004. у 11:42 pm #22957MoneoУчесникSve sto si rekao je na mestu…………
Ipak ne vidim zasto Grub-meni licno je totalno konfuzan i odbojan(pocetnike da ne spominjem!),te vise preferiram lilo-koristim ga vec dugo,i prezadovoljan sam-vrlo se lako konfigurise i podesava(Grub mu po tome nije ni do kolena)nisam imao nikakvih problema i sve sto sam hteo da ‘dignem pomocu lilo-a je radilo odlicno+sve sto je trebalo da se podesi sam radio lako i jednostvno bez problema preko lilo.conf fajla!
Mislim ipak da je to stvar ukusa!
Inace,sto da ne u MBR ako linux instaliras na posebnom hardu-ionako sve nestaje kada hoces ponovo da stavis neki drugi OS na “cisto”,ali si sto ce tice dual-boot-a u pravu!
CU!
Heavy Metal rules! -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.