Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › Pocetnicka pitanja, Media Player, Video Editing i jos par stvari :)
- This topic has 14 одговора, 9 гласова, and was last updated 16 years, 9 months раније by vpakovic.
-
АуторЧланци
-
27. децембар 2007. у 4:17 pm #9672stvaenУчесник
Zdravo ljudi 🙂
Posle duzeg vremena je konacno izasla neka verzija linuxa koja je skroz kompatibilna sa mojim notebookom, radi se o Ubuntu 7.10. Izuzetno sam zadovoljan sistemom, ima skoro sve potrebne programe, sredio sam 3d graficko okruzenje, sve sljaka kako treba… samo mi trebaju par stvarcica kako mojoj sreci ne bi bilo kraja 🙂
Prvo… media player, ja sam instalirao VLC player, doduse ima problema sa prikazivanjem titlova, odnosno prikazuje mozda 80% titlova sto ume prilicno da nervira. Mrzi me da se vracam na windows extra da bi pogledao jedan film kako spada. Da li zna neko resenje ovom problemu ili ima boljih playera?
Drugo… da li postoji neki malo advanced video editing sistem, nesto slicno kao sto je gimp prema PS-u? Neke preporuke?
To bi bilo to zasada, ako naletim na nesto pitacu, ne postoje glupa pitanja 🙂
Pozdravljam vas
27. децембар 2007. у 4:34 pm #66299nowaveУчесникSto se tice prvog pitanja, toplo ti preporucujem mplayer, neprevazidjen je sto se tice video reprodukcije.
Sto se tice video editovanja, pada mi na pamet jedino avidemux, koji je u neku ruku slican virtualdub-u, ne znam da li je to ono sto trazis, ali slobodno pogledaj.27. децембар 2007. у 5:48 pm #66300stvaenУчесникSto se tice prvog pitanja, toplo ti preporucujem mplayer, neprevazidjen je sto se tice video reprodukcije.
Sto se tice video editovanja, pada mi na pamet jedino avidemux, koji je u neku ruku slican virtualdub-u, ne znam da li je to ono sto trazis, ali slobodno pogledaj.Hvala za preporuku, medjutim ovo je program koji pravi “najmanje” problema, tja prikazuje filmove ali moram rucno da namestim aspect ratio posto nece preko opcija, a drugi problem je da nece da prikazuje nasa slova. Procitao sam negde na ovom forumu uputstvo kako se to namesta medjutim ni to nije pomoglo pa gledam sa engleskim titlvoima 🙂
Avidemux nije to to, mislio sam nesto u stilu windows movie makera sa advanced opcijama, ako tako nesto uopste i postoji.
i jos jedno pitanje, da li postoji program za kastomizaciju tastature. Npr da mogu da napravim shortcutove da se slicno programu srpskey (google) kombinacija slova s+x izbaci š i slično.
27. децембар 2007. у 6:01 pm #66301KosavaУчесникposto vidim da koristis ubuntu skini ovo http://ubuntustudio.org/
kao sto i tamo pise probaj nesto od ovih applikacija ako ti bude dovoljno nemoras instalirat studio npr.PiTiVi, Kino, Cinepaint…
27. децембар 2007. у 6:45 pm #66302AndersenУчесник@Svaen
Jesli li siguran da si instalirao poslednju verziju VLC-a (0.8.6d)?
Ona ne bi trebalo da ima problema sa titlovima,znam da je 0.8.5 bila nepodnosljiva kad su titlovi u pitanju,ali mislim da su to kasnije sredili.
Sto se tice Mplayera..mnoooogo dobra stvar.27. децембар 2007. у 8:03 pm #66303stvaenУчесник@Svaen
Jesli li siguran da si instalirao poslednju verziju VLC-a (0.8.6d)?
Ona ne bi trebalo da ima problema sa titlovima,znam da je 0.8.5 bila nepodnosljiva kad su titlovi u pitanju,ali mislim da su to kasnije sredili.
Sto se tice Mplayera..mnoooogo dobra stvar.VLC mi sada brljavi sa slikom, izgleda ko da je svaka 3-4ta linija na ekranu ispomerana ulevo ili udesno u odnosu na original. Mplayer je odlican samo ne prikazuje nasa slova, i ne prikazuje u pravom aspect ratio, ali uz malce smaranje mishem i podeshavanjem velicine prozora nema problema 🙂
27. децембар 2007. у 8:36 pm #66304vpakovicУчесникDa bi podesio naša slova u VLC media player idi na Settings, pa na Preferences. Kada otvoriš Preferences idi dole desno i štikliraj kućicu sa Advanced options. Posle toga idi na Input/Codecs (otvori plusić pored oznake) i otvori (otvori plusić pored oznake) Other codecs, pa onda Subtitles. Tamo nađi Subtitle text encoding i izaberi cp1250 (to je latinačni set naših karaktera).
Što se tiče video editinga ja koristim Kino da bi skinuo sa DV kamere snimljeni materijal, a zatim ga i malo obradim. Da bi napravio kućni DVD koristio sam ManDVD ( http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=3030 ).27. децембар 2007. у 8:50 pm #66305racaУчесникMplayer je odlican samo ne prikazuje nasa slova, i ne prikazuje u pravom aspect ratio, ali uz malce smaranje mishem i podeshavanjem velicine prozora nema problema 🙂
Kako ne prikazuje naša slova? Misliš da mi gledamo u kuke i kvake u mplayer-u? 🙂 Postavi u Font setovanjima pod Encoding: Slavic/Central European Windows (CP1250) i podesi Text scale po ukusu.
27. децембар 2007. у 9:01 pm #66306stvaenУчесник[quote=”stvaen”]
Mplayer je odlican samo ne prikazuje nasa slova, i ne prikazuje u pravom aspect ratio, ali uz malce smaranje mishem i podeshavanjem velicine prozora nema problema 🙂Kako ne prikazuje naša slova? Misliš da mi gledamo u kuke i kvake u mplayer-u? 🙂 Postavi u Font setovanjima pod Encoding: Slavic/Central European Windows (CP1250) i podesi Text scale po ukusu.
[/quote]upravo sam to i uradio i nece, detaljno sam procitao thread o tome, ima negde ovde to 🙁
27. децембар 2007. у 10:25 pm #66307AndersenУчесникHoce,hoce,samo svaki put kad nesto od podesavanja promenis moras ponovo pokrenuti mplayer,ne reaguje bez toga 😉 Nema sanse da nece,samo se iscimaj i restartuj mplayer. 🙂
EDIT:
i aspect ratio mozes da menjas,ni to nije problem.Usput,imas odlican frontend za mplayer,zove se smplayer,bas je lepo uradjen,i mnogo olaksava stvari za one koji nisu upoznati sa svim “mocima” mplayer-a.Pa probaj ako ti nije cim. 😉 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.