Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Pitanje, a i komentar za Linux korisnike
- This topic has 11 одговора, 10 гласова, and was last updated 15 years, 8 months раније by Punky.
-
АуторЧланци
-
2. март 2009. у 5:15 pm #10823gigamegaУчесник
Neznam odakle da počnem…Što se linuxa tiče, od kada sam i malo načuo za nj., ja ga preferiram, ali…(tj, veliko ALI). Prvo: koga god sam, svojevremeno pitao za linux, odgovor je bio S….e, win je zakon. Ne zameram im jer i oni neznaju ništa više od mene.Mada sam ja sebe informisao, u okviru svojih mogućnosti, a shodno svom skromnom znanju, o razlikama između win-a i linux-a. Win. sam kako – tako savadao, a za Lin…Prvo sam kupovao instalacije, a kasnije ”skidao” sa http://distrowatch.com/?newsid=02829#0, i sve ih probao (reč je o Ubuntu, Fedori, Mandrake (a kasnije Mandriva)SuSe, Mint, Knopix…itd. Paralelno sa tim sam se uključivao i na razne forume, jer nisam znao ni kako ni šta. Pitao sam kako da rešim probleme na koje sam nailazio, mahom su odgovori bili šturi, meni nerazumljivi, a uvek sam naglašavao da sam početnik za Linux, i da ništa neznam, i da ako je moguće to objasne najprostije moguće. Sve se svodilo na hvalisanje sebe i svog znanja, i sistema ”Uzmi knjigu pa uči”.Dobro, prihvatam to kao opravdano da treba da učim.Ali, na najprostije pitanje kako da instaliram neki programčić u Linux-u, a nekome je teško da napiše par iole razumljivih rečenica o tome kako se to radi (sigurno nije (provereno) kao u Win-u dvoklik SETUP.exe), a pritom me ZEZA na raznorazne načine, a ja sa svojih pedeset godina da uzmem knjigu…. Vratim se Windowsu.Ja neželim da učim da programiram, ili možda još nešto tako (da nedaj Bože nekome uzmem hleba iz ruku), nego samo da koristim naj osnovnije programe, ali na pravi način. I ne razumem toliku sujetu kod ljudi da se tako ponašaju. O tom – po tom. Po meni svrha foruma je da ljudi razmenjuju iskustva, i pomognu nekom paćeniku savetom, a ne da ga ismevaju.
Jedan od razloga za ovu moju pisaniju je da pohvalim verziju Linuxa koji sam ja razumeo da se zove cp6Linux-2008, i koji sam instalirao, i koji sada trenutno koristim. To je u stvari neki Debian napravljen na srpskom za nas Srbe, a razvijen je na elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Ako, možda i nevalja (rekoh da se ne razumem), a sumnjam, barem treba pohvaliti tu decu za trud, jer samim tim što,možda na taj način, uče svoj budući posao, razvijaju i propagiraju Linux kao OS u Srbiji. Nadam se da će ga razviti i prevesti do daske , tako da ga u što većem broju vlasnika PC-a u Srbiji koristi. Želim im sreću i uspeh u poslu!
I još jednu stvar, ako nije previše…Može li neki pametan čovek da napiše neku knjigu ili tako nešto, za nas neznalice, o prvim koracima u Linuxu. Ali ne da prepisuje neku stručnu literaturu sa nekog fakulteta, nego praktično. Ovaj program: YYYYYY u Linuxu radi što i ovaj u Windowsu ZZZZZZZ. Razlike su znatne, ili neznatne, i sastoje se u tome i tome. Jer mnogo je nas neznalica za Linux, koji smo savladali kako – tako Windows, a hteli bi da pređemo na Linux, a neće niko da ti kaže ništa. Skoro svi forumi se svode na razmenu mišljenja par čoveka koji nešto znaju, ali sa onim na prvom mestu: JA pa JA.
Ne zamerite na zamerkama (ko se prepoznao u njima) i POZZZ svima.
GIGAMEGA
2. март 2009. у 5:43 pm #76343RiSKУчесникDrago mi je sto cujem da imas ambicija da koristis GNU/Linux na svom desktopu.
Samo polako i bez nervoze. Resice se svi problemi na koje nailazis.Sto se tice knjiga, ima literature na nasem jeziku. Pogledaj nase vece izdavacke kuce koje se bave literaturom vezanom za racunare (da ih ne reklamiram sad) i nacices knjige za pocetnike, a i nesto ozbiljnije.
Naravno, ako zelis da citas na engleskom obim knjiga je neuporedivo veci.2. март 2009. у 5:50 pm #76344velialУчесникАко се добро сећам, овде је била раније да се наручи књига “Линукс за почетнике”. Мени је бар помогла кад сам био тотални почетник. Можда је сад мало застарела али основне ствари су ту.
А што се тиче њињдос линукс еквивалената нечег основног има овде.
http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Linux_software_equivalent_to_Windows_software
Што се тиче инсталације програма постоје генерално два начина.
Први је из изворног кода, компајлирањем, али се он све ређе користи (ја не памтим кад сам последњи пут то радио).
Други је путем прекомпајлираних пакета, на пример “.rpm” или “.deb” зависи од дистрибуције (“rpm” користи Федора, Мандрива а “deb” Дебијан, Убунту). У принципу пакет је везан за дистрибуцију.2. март 2009. у 6:01 pm #76345dukenukem_4dУчесникsorry što prethodno je bilo relativno kriptično objašnjenje za adsl
nekad davno,s moje strane
2. март 2009. у 6:39 pm #76346AndersenУчесникKnjiga “Operativni sistemi: UNIX i Linux” autora Borislava Djordjevica, Dragana Pleskonjica i Nemanje Maceka u izdanju Vise elektrotehnicke skole moze da se nadje i na internetu, u .pdf verziji.
Da sam znao za nju kad sam tek pocinjao sa Linuxom, sve bi islo mnogo lakse, ali nema veze, ovako je bilo zabavno. 🙂
U svakom slucaju, u njoj ima dosta stvari koje bi novajlijama mogle da pomognu, a i iskusnijim korisnicima moze da posluzi da se malo podsete.2. март 2009. у 8:57 pm #76347marelliУчесникKao sto rece Andersen, “Operativni sistemi: UNIX i Linux” je odlicna, mozes da je skines odavde:
http://www.conwex.info/draganp/books_OS_Unix_Linux.html
A mozes i da obidjes neke knjizare na web-u i da kupis papirno izdanje.
[*]http://knjige.kombib.rs/oblasti_knjiga.html/10[/*:m]
[*]http://www.cet.co.yu/cetknjige/default.aspx?Grupa=Linux%20OS&Oblast=Knjige/Operativni%20sistemi/Linux%20OS[/*:m]
[*]http://www.mikroknjiga.co.yu/store/oblastisadrzaj.php?ID=05[/*:m][/list:u]Ja kao pocetnik sam dosta naucio iz ove:
http://knjige.kombib.rs/Linux.html
stvarno je napisana dobro, da se lako cita!
A za kasnije, kada uznapredujes, pogledaj ovu:
http://www.mikroknjiga.co.yu/store/prikaz.php?ref=86-7555-231-9
2. март 2009. у 10:30 pm #76348pyropingvinУчесникKnjiga “Operativni sistemi: UNIX i Linux” autora Borislava Djordjevica, Dragana Pleskonjica i Nemanje Maceka u izdanju Vise elektrotehnicke skole
jel moze da se kupi papirno izdanje u Novom Sadu
3. март 2009. у 11:24 am #763495. март 2009. у 5:36 pm #76350gigamegaУчесникEeeee, Fala Vam ko bratu. Ovo nešto i zaličuje na ONO što sam ja mislio da treba da bude (k)forum. MOje,a valjda i Vaše geslo, treba da bude ”pomozi kolezi”. Sve sam ”skinuo”’ a nesam Piroćanac, pa će si kupim i štampano…Misim izdanje.Ali..Porazmislite o onom što sam rek’o.Ja bih, da znam to radio.Prevodite, BRE, ljuidi sve što je moguće. Ja imam neko znanje iz engleskog ( na moju ličnu žalost nedovoljno), i Bogami mogu da se snadjem, ali, ima ljudi koji su , recimo učili ruski u školi, I…? Kako će taj čove da radi nešto na PC-u a i nezna šta ”stiska” na ”kucaću mašinu” (jedan od termina,koji sam čuo za taststuru).Izvinite na šali, ali dosad nisam imao veću podršku ni na jednom forumu no na ovom. Da smo živi i zdravi, i da se za dobro srećemo (Za Vašu informaciju, ne odustajem od cp6Linux-a). A i još neko nek pohvali ovu decu sa Elektrotehničkog fakulteta za razvoj, već spomenutog, cp6 linux-a (ovo prvo čitaj ćirilično i ispašće SRB).Što se mene lično tiče, ja sam usmeno samoinicijativno ”preveo” uputstvo za Windows, na naš domći jezik. Tako da u mom rodnom Boru imam ljude koji su shvatili kako to sve funkcioniše na vrlo prostim primerima, razumljivim za svakoga.Sada pokušavam da objasnim šta je Linux u odnosu na Windows ( normalno na srpskom ( i nedao dragi Bog da neko čuje uapsio bi me)). Dajte i vi taj globalni engleski svedite na razumljivi srpski, i ja mogu da Vam garantujem da bi smo bili (mislim mi Srbi) ispred Bila Gejtsa kad ukapiramo kako to funkcioniše.To što je naša država potpisala nekakav ugovor sa Microsoft-om, pa nam decu uče Word-u i Excel-u u školama (krstim se u sebi) je žali Bože.
E, ljudi, mnogo sam se raspričao, a to nekada nije zdravo…Želim da Vas pozdravim i podržim u korišćenju Linux-a (jer samim tim to nešto govori o Vama), a ja, kad budem imao neko pitanje ili nešto pametno da kažem – javiću se.
Pozdrav!!!!!!!!!!!!5. март 2009. у 6:42 pm #76351GusterУчесникPorazmislite o onom što sam rek’o.
Размислили и слажемо се. Ја сам углавном ћутао док нисам ништа знао, трудио сам се да се сам снађем, поставио бих понеко питање кад бих имао проблем, а после сам се се сваки пут трудио да почетнику све нацртам. Већина није. Треба мало више добре воље, слажем се, али свако треба и сам да се мало више потруди. У чему је практична разлика између Лина и Вина? у томе што ти Вин дође преинсталиран на рачунару који купиш, све стандардно подешено, па ти објасне како се пали и гаси и како да користиш основне програме. Кад имаш неки баналан проблем, одеш код друга или комшије или колеге из фирме, који имају исти ОС па се снађеш. Да добијеш Линукс на рачунару и да сви користе Линукс, било би исто. Није Линукс ништа тежи и компликованији. Док нам га не буду уваљивали са сваким новим рачунаром, мораћемо сами да се сналазимо, а нешто ми се чини да нас је све више и више.
Апелујем да се не правимо много паметни, него да помажемо колегама почетницима кад год можемо.
Амин.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.