Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › PCLinuxOS › PCLinuxOS je sve ono sto je Mandriva trebala da bude.
- This topic has 18 одговора, 10 гласова, and was last updated 18 years, 10 months раније by
foxbunny.
-
АуторЧланци
-
16. август 2007. у 2:52 pm #9032
Miso Vranes
УчесникMislim da je ovo najbolja distribucija za desktop i desktop sistem integratore. Texstar vodi racun da vecina stvari radi out of the box, PC Linuxos Control Center je veoma upotrebljiv, zapakovani su firmveri od vecine wireless adaptera . Community polako raste i ima neke zanimljive projekte (magazin , artwork…). Takodje veliki plus je synaptic koji vrlo dobro funkcionise. Broj zapakovanih aplikacija predpostavljen je pakovanju podrske za sto vise desktop-laptop hardvera. Nazalost minus je mnogo manji broj aplikacija u repoima nego za npr. Ubuntu. Medjutim, vjerujte mi na rijec, momci iz Texstara su sjajni, sa svima mozete stupiti normalno u kontakt, vrlo su predusretljivi, i spakovace Vam u repo svaku aplikaciju koju kulturno zatrazite. Performanse su jako dobre, a kernel je zaista pecovan svim i svacim sto je potrebno za desktop upotrebu, jedino mozda da se doda low-latency ali…eh, pa ne moze sve biti savrseno.
Zasto ovo pricam ? Bavim se odavno kompjuterskim sistemima i jos nisam video linux koji je tako pazljivo prilagodjen desktopu. Pratio sam PCLinuxOS od ranije, i sjecam se nekih djecijih bolesti koje je imao (neki bagovi koji su se desavali su bili bas tragicni). Medjutim Texstar je bas ucio, slusao korisnike i nije se ponasao arogantno prema bagovima kako to rade Mandriva, Ubuntu,OpenSUSE, i Fedora npr. , jednostavno momci ne misle da su bogom dani.Takodje , mislim da i Freespire krece istim stopama…Sto manje konzole za neiskusne korisnike, a vecina je takva…
Slazem se sa GNU filozofijom i mislim da bi softver zaista trebao da bude slobodan, i ne obavezno besplatan. Medjutim ne slazem se sa pretjerano puritanskim pristupom kakav ima npr Debian zajednica. OK, ipw2100 je open driver, intel je dao tehnicku specifikaciju, kernel i drajver se slazu ok, medjutim ovaj error, onaj error, nema firmware-a na odredjenom mjestu…A moj komsija se pita sta je firmware?
Za sistem integratore PCLinuxOS, Freespire i neke druge distribucije skracuju vrijeme i metode pripreme desktop i laptop masina za prodaju. Kad imam neki hardver, vjerujte da malo razmisljam o razlozima slobode, vec samo zelim da radi. Ovakva Debianovska filozofija slobode nije ni dosledna pa neka RMS prica sta hoce, jer sloboda moze da postoji samo kao potpuna , a ne kao parcijalna sloboda koja dotice samo one aspekte koji me interesuju. To znaci da bi potpuna sloboda glede hardvera bila open bios, open cpu itd, itd…….Ja bih to volio, ali to bi znacilo da se na dugi niz godina frizira kompletan razvoj slobodnog softvera dok se prvo ne ispune svi ¨zahtjevi slobode¨ vezani za hardver, a uvijek ce postojati neka hardverska firma koja cuva ovaj ili onaj patent, model, mikrokod, specifikaciju i sl. zbog trzisnih prednosti STO JE POTPUNO LEGITIMNO. Ovdje drzim stranu Linusu potpuno.
Misli da PCLinuxOS trenutno drzi najbolju mogucu mjeru izmedju ovih suprotstavljenih interesa i donosi, meni neukom i mome komsiji neukom slobodu izbora uz najmanje napora.
Probajte ovaj Linux. Necete se pokajati.1. септембар 2007. у 5:42 am #60010psy_unix
УчесникLep post ali mi se naslov ne svidja ili ti ocigledno nisi koristio Mandrivu malo duze ili ranije verzije .
Mandriva je meta distribucija i svrstava se u red najboljih i najacih .
Ne postoji stvar , ali ni jedna koja ne radi na Mandrivi ili koja je mozda bolja na tek ispilelom PCLinux-u
P.S. Pitaj 90% sadasnjih korisnika Linux-a u Srbiji , koja im je bila prva distribucija .
Secam se da je cak i verzija 2005 bila full funkcionalna i daleko ispred svih >:D O0 😀1. септембар 2007. у 9:09 am #60011marelli
УчесникDa,da i ja sam krenuo na linux putovanje od Mandraka 9.0. :biggrin:
1. септембар 2007. у 9:24 am #60012GoranSTX
Учесник…………………
P.S. Pitaj 90% sadasnjih korisnika Linux-a u Srbiji , koja im je bila prva distribucija .
………….Ono jes… Prvi distro mi je bio Mandrake 9.2, ali sad sam na Debianu, a u medjuvremenu sam probao skoro sve major distroe…
Mozemo se natezati do besvesti, ali sve se svodi na vrlo prostu cinjenicu – svako koristi ono sto mu odgovara. Pocetnik PCLinuxOS, pa ako nece da se bakce mnogo ostace na njemu, napredniji korisnici slack, debian ili gentoo… Svako ima svoje. Jedina je stvar sto niko ne moze da vam kaze sta je nabolje za vas, morate sami probati i izabrati…1. септембар 2007. у 9:43 am #60013sdfasfasffsdqqfdq
УчесникMeni je PCLinuxOS odlican distro, a prvi mi je bio Mandrake 10.1, SuSE 9.2…
Probao sam ja dosta distroa ali PCLOS mi je najdrazi! 🙂1. септембар 2007. у 10:42 am #60014zchira
Учесникja sam par godina koristio slackware (od verzije 10). Posle sam se igrao sa particijama pa sam ga zeznuo a pri ruci sam imao samo mandrivu2007 i evo vec par meseci je koristim i nije loshe, mnoge stvari odma’ rade (za razliku od slacka koji je morao da se shteluje, shto je imalo svojih chari, ali to je vec druga tema).
Sve u svemu mandriva je OK, ali me nerviraju neke stvari kod repozitorijuma. Ubacio sam dosta repozitorijuma i lisu (ima tu main, contrib, update itd), i deshava se da skinem neshto i da to ne radi tako da se ne slazem sa:Ne postoji stvar , ali ni jedna koja ne radi na Mandrivi ili koja je mozda bolja na tek ispilelom PCLinux-u
Npr. ne radi mi sreenlets skinut i instaliran pomocu rpmdrake, chak se ni ikonica ne pojavljuje nigde, a pokushaj ruchnog startovanja javlja gomilu greshaka. Isto mi ne radi ni superKarambini liquid weather idt…
Ja pocetnicima koji imaju brz internet preporuchijem PClinuxOS (zato sto dolazi na 1cd-u pa ce verovatno trebati da se skidaju programi), a ostalima mandrivu zbog DVD-a na kome ima sve sto zatreba (dok se ne snadju za net 🙂 )
1. септембар 2007. у 10:47 am #60015sdfasfasffsdqqfdq
Учесник@zchira
Screenlets nemoze da radi na KDE okruzenju ako ga koristis samo na gnome! malopre sam instalirao screenlets na ubuntu live cd i radi a na kubuntu nece! 🙂1. септембар 2007. у 2:04 pm #60016zchira
УчесникOK, probacu da ga pokrenem na mandrivi iz gnome-a (posle kad odem kuci 🙂 ), pa cu da javim da li radi.
1. септембар 2007. у 7:12 pm #60017miodragz
УчесникMa svaki distro je dobar nema tu sta da se prica
1. септембар 2007. у 7:17 pm #60018sdfasfasffsdqqfdq
УчесникMa svaki distro je dobar nema tu sta da se prica
Svaki je dobar na svoj način! 😀
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.