Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › Particionisanje
- This topic has 7 одговора, 4 гласа, and was last updated 17 years, 3 months раније by
Владимир.
-
АуторЧланци
-
2. мај 2009. у 11:58 am #11050
nomercy
УчесникSve je jasno kako treba…
Swap recimo 2 GBROOT recimo 20-tak i ostalo za /home
E mene interesuje da li svi ovako rade particije
Da li pravite posebno particije za
/boot
/var
Da li je ispravno uzeti recimo dva HD
na
/dev/sda da bude swap /root i /home
a na drugi /dev/sdb ili kod mene jos bolje /dev/sdc staviti recimo /boot /var
kako bi ovo trebalo ici ako je uopste ispravno
Znam da na nekim distribucijama ovo se ovako radi pa me interesuje da li moze i na Ubuntu?
Hvala!
2. мај 2009. у 12:52 pm #78306Владимир
УчесникMoj savet ti je da zaboraviš na tradicionalne metode particionisanja, koristi LVM.
http://en.wikipedia.org/wiki/Logical_Volume_Manager_(Linux)
prouči malo ako te ne mrzi, prednosti su ogromne.
Sa LVMom možeš da menjaš veličine particija i bez restartovanja sistema, a kamoli reinstaliranja. Kad ti zatreba veći /home ti ga povećaš, nema glava da te boli. O0
2. мај 2009. у 1:07 pm #78307Demon
УчесникPogledaj i ovo:
http://www.linuxo.org/component/option,com_smf/Itemid,82/topic,9169.0/A moram priznati i taj LVM zvuči zanimljivo…
2. мај 2009. у 3:54 pm #78308nomercy
УчесникProucicu malo ovo ukoliko budem uspeo prevesti sve kako treba
2. мај 2009. у 4:55 pm #78309dare023
УчесникDa li ima neki tutorijal na srpskom ?
2. мај 2009. у 8:28 pm #78310nomercy
УчесникI meni bi dobro dosao
2. мај 2009. у 9:24 pm #78311nomercy
УчесникInstalirao sam LVM i kako da ga pokrenem?
Nema ga nigde a nece ni preko konzole
Verujem da ima neke prednosti na Gparted
Ja recimo uvek pre instalacije koristim
http://www.sysresccd.org/Main_Page
LiveCD ima u sebi Gparted i sa njim formatiram particije
E sada,interesuje me da li se na Ubuntu mogu postaviti particije tako da na
/dev/sda bude
swap
/boot
i recimo
/vara da na
/dev/sdb ili /dev/sdc
stavim
/home
/root
Ovo su samo primeri koje sam nalupetao,ali me interesuje da li je to bolja varijanta os standardne,gde se na jedan HD stave tri particije
swap
/
/home2. мај 2009. у 9:35 pm #78312Владимир
УчесникNije to ništa toliko komplikovano. Principski ide ovako:
– inicijalizuju se particije na kojima hoćete LVM sa komandom [code]pvcreate /dev/part1 …[/code]
– grupišu se particije u “Volume Group” sa komandom [code]vgcreate ime_volumea /dev/part1 /dev/part2[/code]
– naprave se particije po želji sa komadnom [code]lvcreate -Lvelicina_particije -nime_logicke_particije ime_volumea[/code]
i to je to, tri koraka. Particije dalje mogu normalno da se koriste, a njihove lokacije su u /dev/ime_volumea/ime_logicke_particije1…
Da ne idem u detalje tipa kako se pakuju podaci ili kako se menja veličina i dodaju nove particije, kome treba nek pogleda. Bitno je znati otprilike šta se može.Volume Group je logička celina u okviru koga se prave logičke particije. Njemu mogu da se dodaju i uklanjaju particije i diskovi po želji a na njemu mogu da se prave i menjaju logičke particije po želji i što je najvažnije, nema potrebe za premeštanjem podataka, on sve sam radi. Bitno je da se izabere neki fajl sistem na tim particijama koji može da se proširuje i smanjuje bez problema(npr. ext3 sa tune2fs) pa je čak moguće i sledeće:
– mala vam je /home particija, imate novi disk. Ništa, ubacite novi disk, dodate ga u volume group i promenite veličinu /home particije… čak bez potrebe za restartovanjem!
– veliki vam je /home a mali / – smanjite /home particiju povećate /, nikakav problem.
Zgodna stvar je i snapshot koji može da sačuva trenutni izgled particije.(čuva promene podataka a ne sve podatke)E sad, par napomena.
Fedora po default-u, čini mi se, forsira LVM, tako da tu ne bi trebao da bude problem. Ubuntu je u 8.04 bio nezgodan jer je sve moralo ručno da se radi, nisam siguran kakva je situacija sada.
Nije preporučljivo da se ceo disk inicijalizuje bez prethodne inicijalizacije(pravljenja tabele particija), zbog mogućih problema sa drugim operativnim sistemima.
Potrebna je /boot particija i ne sme da bude LVM jer ga GRUB ne prepoznaje.
Kernel mora da bude “svestan” LVM-a (mora da ima lvm modul u initrd-u)Ovo vam je otprilike princip, probajte, vredi. Ovako nešto nisam video na.. nekima omiljenom.. Windows-u. 😉
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.