Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Paranoid android
- This topic has 4 odgovora, 4 glasa, and was last updated 18 years, 9 months ranije by
BrokeBody.
-
AutorČlanci
-
11. novembar 2007. u 7:56 pm #9518
sysctl
Učesnik5. novembra ove godine je svoj zivot otpocinje android, open source pltaforma za mobilne/prenosne uredjaje zasnovana na Linux jezgru i java programskoj platformi, formiranjem OpenHandsetAlliance http://www.openhandsetalliance.com. Veliki igraci su iza scene google (idejni tvorac, projekat zapoceo kupovinom android kompanije), nvidia, intel, motorola, t-mobile, …
Kada sam video ovu vest, bio sam odusevljen 😀 (linuz everywhere, goin’ mobile) ipak, uzbudjenje ubrzo proslo, postao sam paranoican, nesto tu ne stima, nesto nije kako valja (pero, sto su sumnjivi ovi drugovi markes i borhes)
Daljim istrazivanjem (citaj google-ovanjem, lol) sam nailazio na razne komentare, nesto tipa to je google-ov odgovor na iphone, aka gphone ili samo prevelika imperijalisticka zelja da se google “dobro” pozicionira/utemelji na trzistu prenosnih uredjaja (po nekim procenama danas postoji dva puta vise mobilnih uredjaja nego pc-a; nein, ich bin komunist :D), ili marketiniski trik, ili …
Ono sto me najvise zbunjuje je sto se nigde ne navodi da li ce citava platforma biti slobodna (as in beer, as in air) u svojoj konacnoj inkarnaciji, zatim, kakav je interes giganata za nesto slobodno “do te mere”, kao i da vec postoje androidi/gphone “in the wild”…
Sve u svemu: nemam pojma, videcemo sutra, jer tada treba da se objavi preview platformskog SDK
Vise detalja na http://en.wikipedia.org/wiki/Android_mobile_phone_platform
Sta vi mislite ?
12. novembar 2007. u 10:10 pm #6494313. novembar 2007. u 6:18 pm #6494414. novembar 2007. u 4:14 pm #64945sysctl
UčesnikPosto ste odgovorili samo u hyperlink-ovima, ajd i ja da probam
14. novembar 2007. u 7:38 pm #64946BrokeBody
Učesniknije mi jasan motiv, a i razlozi za otvaranje platforme
Zasto placati kao proizvodac mobilnih uredjaja OS, kada ga od Google-a mozes dobiti besplatno. 😉 (osim, naravno, ako si vlasnik akcija nekog OS-a, jer onda sigurno neces koristiti tudji 😉 )
Osim Nokia-e, ostali proizvodjaci su prilicno otvoreni sto se platformi tice. Google mozda ide na laku povezanost Google OS-a sa Google-ovim backend API-jima, kao i sa njihovim kalendarom, Office-om… Sa tim bi Google OS mogao zaista biti vrlo konkurentna platforma ostalim Smartphone OS-evima, plus sto Linux ima daleko vecu prolaznost kod embedded uredjaja nego kod PC-a.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.