Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Par pitanja…
- This topic has 7 одговора, 3 гласа, and was last updated 19 years, 6 months раније by kmilos.
-
АуторЧланци
-
23. март 2005. у 12:06 pm #5023Voodoo_NBGDУчесник
Hocu da odvojim particiju za Knoppix 3.7 instalaciju (probao sam prvo preko VMware-a, i posto radi bez problema sad hocu stvarno). Interesuje me sledece:
1. Da li uz Knoppix dolazi source kernela, posto na nVidijinom sajtu kaze da instalacija drajvera zahteva i source?
2. Gde se nalazi XF86Config u Knoppixu? Da li je /usr/X11R6/bin ili negde drugde (imao sam mali “incident” sa redhetom 9, kod koga nije tamo)?
3. Kako se gasi X? Posto drajveri traze instalaciju iz text moda, a Knoppix se butuje u X.Jesu mi pitanja trivijalna, ali nisam mogao da nadjem odgovore “regularnim” putem (google)…
23. март 2005. у 1:12 pm #26056braleУчесник1. Ne dolazi, moraces da ga nabavis i dodatno instaliras
2. valjda u /etc/X11/XF86Config (nisam siguran, ali tu je negde ne brini)
3. Kao root otkucas “telinit 3” ili editujes /etc/inittab gde podesis initdefault id:323. март 2005. у 3:54 pm #26057kmilosУчесник1. Posto je Knoppix u stvari Debian, verovatno mozes da koristis kernel-source paket sa nekog od Debianovih mirror-a
2. Naravno da nisi nasao konfiguracione fajlove u /usr/X11R6/bin/ (ovo “bin” bi trebalo da te asocira na binarne fajlove, tj. programe, odnosno aplikacije); skoro svi konfiguracioni fajlovi idu u /etc/, u ovom slucaju /etc/X11/ kao sto brale rece – proguglaj malo za FHS npr.24. март 2005. у 11:14 am #26058Voodoo_NBGDУчесникAli XF86Config i jeste program 🙂
24. март 2005. у 11:46 am #26059kmilosУчесникNe, XF86Config definitivno nije. 🙂
Verovatno mislis na xf86cfg i xf86config? Neke distribucije ih uklone jer imaju svoje alate za konfiguraciju, i pozeljno je koristiti iste ispred ovih generalnih alata. A nije tesko ni rucno editovati vec postojeci XF86Config, jer ponekad svi ovi alati nisu svesni svih opcija drajvera (narocito ako su NVIDIA i ATI u pitanju).
24. март 2005. у 11:50 am #26060kmilosУчесник(Izvinjavam se za duplikat, ali jos nisam provalio kako se brisu svoji postovi?)
24. март 2005. у 12:12 pm #26061Voodoo_NBGDУчесникDa, na xf86config sam mislio. Dok sam imao Radeona, na Debianu 3.0 posle instalacije drajvera konfigurisao sam X preko nekog njihovog programa (firegl-nesto), ali recimo na redhatu 9 nema ni traga od programa za to, tako da sam se posle instalacije nvidijinih drajvera pozdravio sa X-om…
24. март 2005. у 12:37 pm #26062kmilosУчесникKao sto rekoh, to su zastareli alati koje malo koja distribucija vise ukljucuje i ne preporucuje se njihovo koriscenje ako nisi siguran sta radis. A ako jesi, onda je cak i lakse editovati XF86Config rucno, tako da ne bi bilo lose da naucis da ga citas.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.