- This topic has 8 odgovora, 8 glasova, and was last updated 13 years, 2 months ranije by
Marel.
-
AutorČlanci
-
22. jula 2010. u 11:59 am #11994
sinansakic
UčesnikOd kako sam dobio računar tada su svi drugovi iz kraja razvaljivali od znanja računare. Tada su mi pričali da treba na računar uvek da stavljam novu verziju os jer nova verzija os ima podršku za nove programe i stabilnija je. Tako isto i sa programima čim izađe nova verzija programa da tu novu vrriju programa zamenim sastarom jer je nova verzija programa stabilnija i bezbednija. Svi vi manje više znate da nove verzije linux os izlaze na od prilike svakih 6 meseci. Moje pitanje je sledeće da li ja trebam da svakih 6 medeci stavljam novu verziju linux-a ili da stavim jednu verziju linux-a i da je držim koliko vremenski ta verzija linux-a ima podršku od strane proizvođača linux-a i programa za linux ili da stavim jednu verziju linux-a i da je koristim doživotno?
22. jula 2010. u 12:23 pm #85044Andersen
UčesnikNajbolje stavi neku “vrriju” Windows-a i prebaci se na neki od M$ foruma, ako vec nisi tamo.
22. jula 2010. u 1:01 pm #85045marelli
UčesnikNajbolje stavi neku “vrriju” Windows-a i prebaci se na neki od M$ foruma, ako vec nisi tamo
vala bas
22. jula 2010. u 2:17 pm #85046Moneo
UčesnikBolje za tebe da pazaris neki fancy smart telefon i mirna Backa 😉
I Windows i Linux na kompjuteru su za tebe jednostavno previse O022. jula 2010. u 4:43 pm #85047sinansakic
UčesnikNisam ja došao ovde da bi vas zajebavao sa tamo nekim kako vi kažete glupim pitanjima. Ovde sam da bi trenutni problem rešio, da bi mi neko dao konkretan odgovor na moj problem, a ne da neko procenjuje šta je za mene dobro a šta nije i da li je to što sam vas pitao glupo ili nije glupo. Da ja znam engleski, retko bi se ovde pojavljivao. U ostalom ako vam je neki moj problem ili neko moje pitanje glupo i krenete da procenjujete da li sam ja uopšte to trebao da vas pitam ili ne, onda mi na taj nači ne ogovarajte nego samo tražim date konkretno objašnjenje ili odgovor na pitanje
22. jula 2010. u 7:02 pm #85048Puppet_Master
UčesnikOd kako sam dobio računar tada su svi drugovi iz kraja razvaljivali od znanja računare. Tada su mi pričali da treba na računar uvek da stavljam novu verziju os jer nova verzija os ima podršku za nove programe i stabilnija je. Tako isto i sa programima čim izađe nova verzija programa da tu novu vrriju programa zamenim sastarom jer je nova verzija programa stabilnija i bezbednija. Svi vi manje više znate da nove verzije linux os izlaze na od prilike svakih 6 meseci. Moje pitanje je sledeće da li ja trebam da svakih 6 medeci stavljam novu verziju linux-a ili da stavim jednu verziju linux-a i da je držim koliko vremenski ta verzija linux-a ima podršku od strane proizvođača linux-a i programa za linux ili da stavim jednu verziju linux-a i da je koristim doživotno?
pozeljno je update-ovati sistem s vremena na vreme, jer izlaze zakrpe za bugove, sigurnosne propuste i slicno. E sad nekad umeju da izbace novu verziju u kojoj ne radi nesto sto je radilo u predhodnoj, tako da i update po svaku cenu nije najbolje resenje. Konkretniji odgovor ces tesko dobiti jer neki ljudi vule da imaju stvari koje im provereno rade, a neki opet najnovije.
p.s.
proveri da li si sve lepo napisao pre nego sto postujes nesto na forum-u ili barem ako vidis da si napravio gresku u kucanju edituj post.22. jula 2010. u 7:27 pm #85049Vladimir Bukinac
UčesnikPa mislim da su te prijatelji pogrešno uputili. Nemoj žuriti sa novom verzijom sistema, u principu ako ti se i žuri uvek je najbolje sačekati bar prvi pack. Najčešće se oznavača podverzijom (npr. Debian 5.0.1, 5.0.2, ili RH 5.1, 5.2, …). Ako si pak nestrpljiv pa ne želiš da čekaš dva ili tri meseca onda bar sačekaj prvih mesec dana, do tada će se već pojaviti oni najvažniji update-i.
U principu na pitanje da li da uopšte prelaziš na novu verziju OS, onda je odgovor jednostavan, NE sem ukoliko neki od softvera u novoj verziji nudi funkcionalnost koja je tebi jako važna ali nova verzija zahteva novi kernel ili čitav niz paketa, e onda možda da razmislih da pređeš na novu verziju OS-a, inače jok. Uvek se pitaj da li ti je prelazak zaista neophodan.
Ako pak hoćeš da ga testiraš, da nešto novo vidiš, onda jednostavno, novi set particija sa novom nezavisnom instalacijom pa ga testiraš do mile volje, ako ti se sviđa pobrišeš staru verziju, update-uješ particije (ako treba) i ideš dalje. Tako u krug. Ja npr. upravo ovo radim, instaliram na posebne particije pa kada procenim da je vreme za prelazak onda odradim predhodno.
24. jula 2010. u 10:37 am #85050Sioux
UčesnikMožda neki rol-rilis distro.
Arch je veoma popularan i ima jaku podršku zajednice.
Pomučiš se jednom da ga podesiš i ćao.Posle ga samo redovno apdejtuješ.24. jula 2010. u 3:57 pm #85051Marel
UčesnikAko mene pitate, postoji jedna prosta poslovica: sto je brzo to je i kuso. Ali to ne znaci da ne treba raditi azuriranje paketa kojim se ispravljaju bagovi, jer ukoliko postoji neki bezbednosni propust, neki virusi/hakeri mogu da upadnu u racunar. Trenutno Linux nije mnogo ugrozen, ali u principu to vazi, a i ne verujem da ce to stanje vecno da traje.
Ako trebaju neke nove mogucnosti koje pruza neka nova verzija programa, onda bi moj saveti bio da se predje na novu verziju tog programa, a ako treba i celog sistema.
-
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.