Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Oracle nastavlja rad na OpenOffice.org-u
- This topic has 4 одговора, 4 гласа, and was last updated 15 years, 8 months раније by
zokypoky.
-
АуторЧланци
-
13. октобар 2010. у 7:34 pm #12099
tomaja
Главни мајсторNa ovogodišnjem ODF Plugfest događaju u Briselu učešće je najavio i Oracle, koji je objavio i buduće planove razvoja sada svog open source office paketa.
Programeri i testeri uposleni od strane Oracle-a će “nastaviti da razvijaju, unapređuju i podržavaju OpenOffice.org kao open source, gradeći na 7.5 miliona linija koda koji je već dat kao doprinos zajednici,” tvrdi Oracle u izjavi. Kompanija će takođe pozdraviti svav dopirnos zajedice u vidu koda, dodaju.Više na sajtu PC World-a
linux4life
13. октобар 2010. у 10:04 pm #85606madcama
ГостNe znam za vas, ali ja nesto oracleu verujem ko i m$-u.
14. октобар 2010. у 7:22 am #85607tomaja
ГостTo je komercijalna firma kojoj su svi potezi usmereni ka sticanju profita :glasses:
Očigledno da im je ovakav office paket potreban i verovatno će do daljnjeg nastaviti sa razvojem. Videćemo kako će to uticati na LibreOffice. Treba možda pomenuti da se i IBM, a od ranije i RedHat priklonio razvoju OpenJDK-a koji je, takođe, u vlasništvu Oracle-a 🙁 Srećom, i za njega su takođe najavili nastavak razvoja kao Open Source softvera.15. децембар 2010. у 10:09 pm #86026LINUSER
ГостOracle Open Office cenovnik:
https://shop.oracle.com/pls/ostore/product?p1=oracleoffice&sc=ocom_openoffice16. децембар 2010. у 8:41 am #86027zokypoky
ГостSetimo se od čega je nastao openOffice.org!
Kupovinom StarOffice, pokojni Sun je stekao pravo nad izvornim kodom StarOffice-a, a kasnije je isti, nakon problema s novcem oko razvoja, predao FLOSS zajednici. Tako je nastao openOffice.org koji je sve do verzije 3 vukao “repove” iz StarOffice-a. Iskreno me je začudiolo gašenje StarOffice projekta, koji je bio od početka komercijalan, ali izgleda da je nadjačao brend “openOffice.org” i da niko nije hteo ni da čuje za tamo neki StarOffice, pa je pokojni Sun odlučio da “rebrendira” starijeg rođaka. I tada je Sun naplaćivao za podršku openOffice.org isto toliko, koliko i pre za StarOffice. Dakle: “ništa novo!”.Ovo isto sada radi i Oracle. Razumem frustraciju zajednice, čiji rad bi da svojata Oracle, ali mislim da nema bojazni za openOffice.org i da su aduti na strani Oracle, barem privremeno. Kad – tad će i oni “leći na rudu” i prihvatiti Libre Office, pogotovu kada zaključe da se ne može ići na dva koloseka. Na strani Libre Office ima sada mnogo više igrača, nego kod Oracle, barem se meni tako čini i Oracle će, nadam se, uvideti besmnislenost “izmišljanja tople vode”. Prihvatanjem Libre Office kao izvor, openOffice.org će možda jednog dana postati samo Open Office, sa komercijalnom podrškom, kao što je to bio Star Office.
Na kraju nekome je ta podrška potrebna, naročito firmama i organizacijama koje su prešle sa MS Office na openOffice.org i koje su navikle na stalnu podršku. Dobro je to, nema tu ničeg lošeg… Pa na kraju isto to rade Red Hat i Novell, sa svojim komercijalnim Linux-ima.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.