Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › Open Suse pao…
- This topic has 13 одговора, 10 гласова, and was last updated 17 years, 7 months раније by nesha.
-
АуторЧланци
-
15. фебруар 2007. у 4:00 am #8351Mr_PingvinУчесник
Već sam prestao da brojim dane od kada sam počeo da koristim linux i ovo mi se još nije desilo. Pre neki dan mi je jednostavno nestao wallpaper sa desktopa i kada sam pokušao da restartujem xserver, mašina je blokirala. Po resetu mi je prijavilo neke greške na sistemskoj ext3 particiji i ispisalo mi je da je popravim ručno. Stavio sam check i ono je sve lepo skrljalo i uspeo sam ponovo da butujem. Sledećeg jutra upalim komp i opet neće da butuje, kao fali mu swap particija i još neke gluposti. Mahinalno ukucam MC i kad ono neće da se pokrene (cant oper shared libs… bla bla!”). Šta god da sam probao da uradim stalno mu je falio neki fajl. Na kraju sam probao da stavim DVD od Suse-a i probam repair, ali ni to nije dalo rezultata. Stalno neke čudne greške, skupilo se jedno 50-tak, nisami uspeo ni da ih popamtim sve. Naravno posumnjao sam na hard i probao sam da stavim neki drugi OS (win) i već par dana radi sasvim ok, znači da nije do harda. Mogao bi biti i neki virus za linuks, ali ja jako slabo surfujem u zadnje vreme i posećujem samo domaće forume. I već mesec dana ništa živo nisam instalirao. Da li je moguće da bude problem sa EXT 3 fajl sistemom, jer sam pre koristio reiser i ovo mi je prvi put da sam probao ext3. Ne znam ni sam šta da radim, već je kasno za spašavanje a bojim se da ako mi još jednom ovako iznenada prsne sistem da ću morati da batalim linuks. Hteo sam samo da pitam dali postoji neki virus koji može ovako da uništi podatke a da slobodno švrlja netom. Ili da okrivim EXT3 ili je hard negde pogrešio. Možda da netražim krivca i živim u strahu da će me jednog dana opet snaći ova nesreća.
15. фебруар 2007. у 4:13 am #52421BrokeBodyУчесникMogao bi biti i neki virus za linuks, ali ja jako slabo surfujem u zadnje vreme i posećujem samo domaće forume.
Ako si i zakačio neki virus, ne verujem da se pokrenuo, jer tada nisi bio pod root nalogom (pretpostavljam). I da imaš viruse, ne mož’ to tek tako da se izvrši! Ja idem po svakakvim sajtovima, i ako si ti nešto navuk’o, onda sam sigurno i ja :), ali ništa od toga se nije izvršilo, normalno!!
bojim se da ako mi još jednom ovako iznenada prsne sistem da ću morati da batalim linuks.
E bravo! ::) Ni ja nisam već dugo gluplju stvar odvalio na forumu! 🙂
15. фебруар 2007. у 9:56 am #52422MoneoУчесникNe verujem da je virus…
Bice da je u pitanju hardisk i to bad sektori koji prave bas ovakve i slicne stvari,bilo da je u pitanju Win ili linux
Trebao bi da skeniras hard sa nekim utility-jem pa da vidis,a ne bi bilo zagored da proveris i memoriju za memtestom…
A sto se tice dizanja ruku od linux-a-apsolutno se slazem sa Stefanom-nemoj bre tako….15. фебруар 2007. у 12:42 pm #52423jbobanУчесникSledećeg jutra upalim komp i opet neće da butuje
Najverovatnije je hardverski problem, hard-disk, kontroler na ploci ili sama ploca. Napisi koji hard-disk koristis, koju plocu, koliko je to sve staro?
Naravno posumnjao sam na hard i probao sam da stavim neki drugi OS (win) i već par dana radi sasvim ok, znači da nije do harda.
Može biti i da su eventualni loši sektori formatiranjem označeni i preskočeni. Uradi Surface test diska.
Možda da netražim krivca i živim u strahu da će me jednog dana opet snaći ova nesreća.
Ne bi trebalo. Ako malo pogledaš okolo, videćeš da niko drugi nije imao sličan problem.
15. фебруар 2007. у 1:45 pm #52424GusterУчесникМени SUSE цркава у 2 случаја:
1. кад је хардверски проблем
2. кад сам нешто забрљам.Решења:
1. средим проблематични хардвер
2. научим нешто да не понављам исту глупост два пута.Без шале, изгледа да је хард у питању. SUSE не би требао да ради нешто тако сам од себе.
15. фебруар 2007. у 2:53 pm #52425BrokeBodyУчесникA Windows radi ok? ???
15. фебруар 2007. у 4:10 pm #52426Mr_PingvinУчесникOk danas sam odlučio da vratim sve kako je bilo. Važno da nisam ništa izgubio osim jednog popodneva. Sada mi je sve ok. Šta bi mi bilo najbolje za skeniranje diska da vidim da nije problem u njemu, u pitanju je standardni Maxtor 120Gb ATA 133, a ploča je Asus A7N8X-X sa Nforce 2 čispetom. Neću bataliti linuks, ali i vi biste bili besni da vam prsne sistem…
15. фебруар 2007. у 5:24 pm #52427miodragzУчесникAko koristis KDE moguce da je do KDE meni se desavalo da mi nestanu ikonice
16. фебруар 2007. у 12:23 am #52428Mr_PingvinУчесникok. nisu mi nestale samo ikonice već pola sistema. Ok sad sam sve opet namestio, ne mogu više da se vraćam na win.. 😀
16. фебруар 2007. у 6:36 am #52429NemosУчесникWin XP prilikom instalacije (ako si radio full format diska) proverava HD i obeleži bad blokove tako da ih ne koristi, stoga ti XP radi O.K., ali dokle bi …. ::)
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.