Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Open-source u arhitekturi
- This topic has 7 одговора, 3 гласа, and was last updated 18 years, 11 months раније by
BrokeBody.
-
АуторЧланци
-
21. септембар 2007. у 12:27 pm #9261
foxbunny
УчесникEto, neko reče CAD ne može u Linuxu. E, možda nije baš bajno kao kad uzmeš AutoCAD, ali neki arhitekti očigledno smatraju da može, bar u smislu “izvodljivo je”.
http://www.linux.com/feature/119278
The bottom line is that open source software such as Blender, QCad, Inkscape, and the GIMP can do just about any architectural drawing that commercial software can do, though sometimes they are less efficient and not compatible to your previous work (as in QCad’s lack of support for DWG files).]
DISCLAIMER: Autor ovog posta nema nikakve veze sa arhitekturom i projektovanjem i njegova mišljenja su bazirana na sadržaju članka citiranog gore.
21. септембар 2007. у 1:30 pm #62458BrokeBody
УчесникDISCLAIMER: Autor ovog posta nema nikakve veze sa arhitekturom i projektovanjem i njegova mišljenja su bazirana na sadržaju članka citiranog gore.
Taj disklejmer da stavis u naslovu teme, ili ce Caslav opet da se frapira kad vidi ko je stavio takav naslov. 🙂
Sto se teme tice :], Blender, QCad, i GIMP… u zamenu za AutoCAD. :/
21. септембар 2007. у 1:53 pm #62459foxbunny
УчесникPa jebiga, to je realnost… za sada… Ne postoji jedan CAD program sa GUIjem koji moze da odradi sve sto radi ACAD. Ali ACAD kosta $10.000, dok Blender, QCAD, Gimp i Ink zajedno kostaju NULA. 😉
21. септембар 2007. у 2:13 pm #62460LYb
УчесникZato i ACAD radi posao, a ovi rade NULA 😉
Slicna prica kao PS+DPP vs. GIMP+ufRAW. :/Ovo je dovoljno
though sometimes they are less efficient and not compatible to your previous work
da bilo ko ko se time ne bavi amaterski, da crtucka nesto povremeno jer mu je dosadno, ni ne pomisli na takvu opciju…
21. септембар 2007. у 2:35 pm #62461foxbunny
Учесник[quote]
though sometimes they are less efficient and not compatible to your previous workda bilo ko ko se time ne bavi amaterski, da crtucka nesto povremeno jer mu je dosadno, ni ne pomisli na takvu opciju…
[/quote]software such as Blender, QCad, Inkscape, and the GIMP can do just about any architectural drawing that commercial software can do
BTW, autor teksta na Linux.com je arhitekta… ne znam zasto bi on bio jedini ludi arhitekta koji moze, a ostali ne mogu…
U sustini, LYb, ok je to sto kazes, razumem. Ako ti je nesto posao, naravno da neces olako rizikovati i prelaziti na FLOSS samo zato sto se moze. Ali, to je u sustini stvar navike. To sa RAW formatima je nesto drugo, zato sto je to pitanje kvaliteta. Secas se kako sam pricao o profesionalnom DTPu na Linuxu. Nije fenomenalno udobno, ali nije da ne moze. Stavise, Scribus i ostali zavrsavaju posao 100%. Pitanje je samo da li ces imati dovoljno zivaca da se petljas sa workaroundima za neke od opcija koje su nas razmazile dok smo koristili komercijalni softver. 🙂
21. септембар 2007. у 2:56 pm #62462LYb
УчесникPitanje je samo da li ces imati dovoljno zivaca da se petljas sa workaroundima za neke od opcija koje su nas razmazile dok smo koristili komercijalni softver. 🙂
Naravno da necu, niti mi pada na pamet 🙂 Svaki workaround oduzima vreme. Danas, fotografija kad je u pitanju, ako zelis bilo sta iole zbiljno da radis, RAW format ti ne gine, a proizvodjaci jednostavno ne pruzaju podrsku za bilo sta sto nije Win i OSX. Nije “razmazenost” u pitanju, vec jednostavno nacin na koji stvari funkcionisu. Tebi funkcionise sistem za DTP. OK, zamisli da imas klijenta koji hoce da mu odradis posao. Knjigu, recimo. Ja sam radio fotografije. Klijent zahteva da se isporuce u RAW formatu, bez ikakvih mojih intervencija na njima, posto ti najbolje znas kakva priprema je potrebna za TVOJU stampu i pripremu. Jeste, mogao sam ja da ih prebacim u TIF pa da ti ih dam na cmikovanje, ali je naglaseno da NISTA ne intervenisem. Sta ces da radis sa njima? Istina, kod nas retko kada stvari tako funkcionisu, ali i ovi nasi polako uce od stranaca.
Dalje, pisali smo o workflow-u ranije. Mozda se secas da sam pokusavao da linux sistem dovedem u stanje da to radi kako treba. Posle dva, skoro tri meseca mogu odgovorno da tvrdim: ne moze, zaboravi.
Premisljao sam se da kupim jednu masinu samo za fotografiju, ali sam se privremeno odlucio za medjuresenje: kupovinu memorije i virtuelizaciju.
21. септембар 2007. у 4:02 pm #62463foxbunny
УчесникMa, da. To smo još onda utvrdili. Linux + Profesionalni rad je za mnoga “kreativna” zanimanja (A/V, DTP, fotografija, itd) još uvek samo zajebancija za mazohiste. U nekim poljima je sve manje tako, ali je tako (na žalost). RAW format, za to ne znam, ali ti verujem na reč. Za DTP je kudikamo lakše, ali ima još stvari koje su planirane za tek koju godinicu. A/V… Cinerella? Pazi, MOŽE, ali je veoma zajebano.
21. септембар 2007. у 4:09 pm #62464BrokeBody
УчесникLinux + Profesionalni rad je za mnoga “kreativna” zanimanja (A/V, DTP, fotografija, itd) još uvek samo zajebancija za mazohiste.
Zivelo programiranje! Ziveo C! :>
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.