Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Ogranicenje RPM hard diska
- This topic has 7 одговора, 5 гласова, and was last updated 21 years, 11 months раније by
srdan.
-
АуторЧланци
-
4. септембар 2004. у 4:47 pm #4168
rile
УчесникPozdrav svima,
imam jedan mnogo bučan Maxtor hard disk na 7200rpm koji ni po postavljanju gumene izolacije na sastavu sa kućištem nije mnogo tiši. Da li postoji način da se softverski ograniči broj obrtaja ploča, što mislim da bi trebalo da ga značajno utiša.
Unapred zahvalan na svim odgovorima.4. септембар 2004. у 6:12 pm #21114mefisto
Учесник😥 Nema nachin ada se to softverski uradi 😥
4. септембар 2004. у 6:21 pm #21115Off-Topic
УчесникVidi man hdparm, cini mi se da postoji neka opcija za redukciju buke, ali kako i dali radi nemam pojma (ne mogu da cujem hardove od silnih ventilatora 😉 )
4. септембар 2004. у 11:05 pm #21116Bryce
УчесникPozdrav svima,
imam jedan mnogo bučan Maxtor hard disk na 7200rpm koji ni po postavljanju gumene izolacije na sastavu sa kućištem nije mnogo tiši. Da li postoji način da se softverski ograniči broj obrtaja ploča, što mislim da bi trebalo da ga značajno utiša.
Unapred zahvalan na svim odgovorima.Ja imam četiri Maxtora koji rade na toj brzini i ne čuju se uopšte.
Dva su na standardnim IDE kontrolerima, a dva su u RAID-u.
Ako se toliko dere, onda je vrlo moguće da nešto nije u redu sa njim.5. септембар 2004. у 9:21 am #21117rile
УчесникU pitanju je MAXTOR 6L040J2 ja kao serviser racunara još nisam naišao na tako bučan hard disk, kao fen za kosu samo što je zvuk nepodnošljiviji, ako ste imali prilike da čujete stare maxtore na dvojkama konkretno compaq, isti taj zvuk samo najmanje 5 puta jači, osim ovog mog koji se eto pao kod mene pre ne go što sam počeo da radim taj posao pre dve ipo godine. Od samog početka kao nov se čuo tako kao i sada. Inače sve ostalo radi baš onako kako treba bez ikakvih problema. Rešio sam da ovu mašinu držim još neko vreme pa da ga proženim, a do tada da probam sebe da lišim muka.
5. септембар 2004. у 10:08 am #21118Off-Topic
УчесникProbaj: hdparm -M /dev/hda, obavezno procitaj: man hdparm, kazu da je opasno ako mu navodis neke opcije (brojke), a ovo ti samo izlistava trenutni status, kod mene je nula na Maxtor 6E040L0, vidi sta ce tebi raeci, pa rizikuj malko.
5. септембар 2004. у 12:14 pm #21119rile
УчесникOpcija koju si mi naveo služi za kontrolu brzine pokretanja glava na hdd što meni u principu najmanje ili ti uopšte ne smeta, a ne brzina obrtanja ploča što mislim da bi mi ublažilo problem, naravno probao sam ali ništa.
5. септембар 2004. у 12:20 pm #21120srdan
УчесникJa sam kada sam kupovao dva kompjutera za firmu uzeo dva potpuno ista hard diska (Maxtor) za njih. Odmah sam primetio da jedan mnogo tisi od drugog, e taj tisi nije radio nesto oko dva meseca i to na manje opterecenom kompjuteru. Sva sreca garncija mu nije bila istekla tako da sam dobio novi hard. Ovaj drugi sto je bio bucniji i dan danas radi kao zmaj bez ikakvih problema. “Krlja ali radi”. Nije on toliko nepodnosljivo bucan ali naprimer kada se podizao linux primeti se razlika.
Da i kod mene stoji na 0.
A ovo poredjenje sa fenom za kosu nisam bas siguran da odgovara, ili je moj fen jako bucan.
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.