Nego udjedno i ovo da pitam… Skinuo sam preko Synaptic-a neki F-Prot Antivirus for Linux Workstations, e sad da li mi to uvopste treba zato sto za linux gotovo i nema virusa ili sta vec??
U principu ne treba ti. Ja nikada nisam koristio AV na Linuxu i niko od ljudi koje znam i koji koriste Linux na desktopu nemaju instaliran AV.
Nema ovde puno napasti. I to sto ima uglavnom moras da pokrenes kao root ili pod nekim specificnim okolnostima da bi uradilo nesto stetno posistem. Samo koristi “svakodnevne” programe sa naloga “obicnog” korisnika i ne sekiraj se.
Kao ni ostali programi pisani za Windozu,ni virusi ne rade na Linuxu.E sad,jedino da probas da ih pokrenes preko Wine-a,onda bi eventualno mogli da naprave toliku stetu da bi morao da obrises /.wine folder.. 😉
S druge strane, firewall ima smilsa, narocito ako si stalno na netu. 😉 Skini Firestarter i pokreni ga. On je ok i ne moras da se cimas oko konfiguracije. A ako zelis da se cimas oko konfiguracije, ako nista da bi se malo igrao sa tim, onda probaj Shorewall ili iptables. A ima i neka dzukela…
Ajde da ne otvaram novu temu, vec cu ovde da postavim pitanje…
Kako da skidam klipove sa “youtube”-a, probao sam da skinem program youtube downloder i pokrenem ga preko wine-a, ali nece da udje u program(krene da ulazi, i izbaci od jednom)…
Ima neko resenje?