Početak›Форуми›Prvi put na Linuksu?›[ODGOVORI] Dobrodošli u svet Linuxa
- This topic has 6 odgovora, 5 glasova, and was last updated 16 years ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
1. juna 2007. u 7:16 pm #8678
foxbunny
UčesnikE, pa, zahvaljujuci tomi (opet, kao i uvek), imamo jedan odeljak za pocetnike u svetu Linuxa.
Pre svega bih obavestio starije clanove ovog foruma da ovde nema prigovora cak i na najgluplja moguca pitanja. Ako neko pita za onaj drzac za kafu, molim vas da cutite ili pomozite mu da shvati da prvo mora da se pritisne dugme da bi drzac izasao. :bigsmile:
E sad, za vas koji ste nedavno poceli da se interesujete za Linux, evo ovde nekoliko linkova od kojih mozete da pocnete.
Zasto je Linux bolji? (srpski)
http://www.whylinuxisbetter.net/index_ser.php
Iako urednik ovog odeljka ne misli da te dve stvari (Linux i Windows) uopste mozemo uporediti…. :bigsmile: Salu na stranu, veoma lepo (mada ima i nedostataka) uradjena prezentacija kljucnih razlika izmedju Windowsa i Linuxa.
Pretpostavljam da ljudi neće preći na linux zato što je slobodan (slobodan kao sloboda govora, zato što ih verovatno nije briga), ili zato što je besplatan (kao besplatno pivo, zato što verovatno misle da nisu platili ni Windows), već zato što vide nove mogućnosti koje Windows nema. Zato evo par razloga zašto linux razbija!!
Linux Intro (engleski)
http://tldp.org/LDP/intro-linux/html/
Many people still believe that learning Linux is difficult, or that only experts can understand how a Linux system works. Though there is a lot of free documentation available, the documentation is widely scattered on the Web, and often confusing, since it is usually oriented toward experienced UNIX or Linux users. Today, thanks to the advancements in development, Linux has grown in popularity both at home and at work. The goal of this guide is to show people of all ages that Linux can be simple and fun, and used for all kinds of purposes.
Distrowatch’s Major Distributions page (engleski)
http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major
The bewildering choice and the ever increasing number of Linux distributions can be confusing for those who are new to Linux. This is why this page was created. It lists 10 Linux distributions (plus an honourable mention of FreeBSD, by far the most popular of all of the BSDs), which are generally considered as most widely-used by Linux users around the world. ….
LinuxHelp.net’s Linux Newbie FAQ (engleski)
http://www.linuxhelp.net/newbies/
New to Linux? Feeling a little intimidated? Starting to miss that cute little start button in the bottom left hand corner of your screen? Well….. don’t be intimidated and definetly don’t miss that button! Below you’ll find answers to the most basic questions/commands that you might be asking yourself right about now.
GNUZilla – elektronski casopis (srpski)
http://gnuzilla.fsnserbia.org/
Elektronski časopis GNUzilla je posvećen slobodnim operativnim sistemima (GNU, GNU/Linux, *BSD…) i slobodnom softveru uopšte. Prvi broj GNUzille je svetla pozornice ugledao januara 2005. i za sada predstavlja prvi i jedini časopis posvećen ovoj tematici na prostorima bivše Jugoslavije. GNUzilla je najveći projekat NVO Mreža za slobodan softver (FSN) koja obezbeđuje pravni okvir za ovaj projekat.
PRE NEGO STO POCNETE DA KUCATE SVOJU PORUKU
Obavezno uradite sledece kako bismo mogli sto bolje da vam pomognemo:
Ako je neki program ispisao poruku o greski, pokusajte celu poruku da ukucate u Google i sigurno cete naici na veliki broj tekstova o istom ili veoma slicnom problemu. Cak i da ne razumete o cemu se radi u tim tekstovima (ne znate dobro engleski, ali mozete otprilike da ocenite da li tekst ima veze sa vama?), okacite ovde link, tako da mozemo da vam razjasnimo sadrzaj.
Ako se radi o problemu sa hardverom, recite nam o kom ste hardveru pitali i koji je tacno model. Ako niste sigurni, pokusajte da nadjete sliku na sajtu proizvodjaca i recite nam: to je taj! Ako vam nije tesko, ispisite celu konfiguraciju.
Navedite sled dogadjaja koji su doveli do problema. Veoma je bitno da napisete sta ste sve radili pre nego sto vam se nesto desilo. Cak i da ne dobijete konkretno resenje, dobicete savet u vezi sa vasim nacinom rada. Na Linuxu se stvari rade pomalo drugacije, i uvek je dobro znati kako neke stvari mogu da se urade bolje i brze.
Obavezno navedite pod kojim Linuxom radite (kao i tacnu verziju). Linux se menja iz dana u dan i svakog meseca izlazi po jedna nova verzija ovog ili onog Linuxa (nekad cak i vise njih odjednom).
Nikad se ne ustrucavajte da postavite pitanje. Vecina clanova ovog foruma shvata da ste dosli nama zato sto znate da znamo. 😉 Kao sto pise na ulazu: Dobrodosli! Ovde ne moze da vam se desi da postavite glupo pitanje! Samo mi mozemo da damo glup odgovor. :bigsmile:
Pokazite da vam je stalo do odgovora. Kako? Pa lepo, pokazite da aktivno pokusavate da resite problem, dok mi ovde lupamo glavom oko toga sta bi moglo biti. Recite, “znate, trazio sam malo na Google, ali nisam nasao nista. Pokusao sam da otvorim kuciste ali mi se zapalilo. Gori mi ceo stan. Sta sad da radim.” Najvise cete nauciti ako sami nesto resite. Mada, mi smo svejedno tu i uvek cemo pokusati pre vas to da resimo.
Pretrazite starije teme na forumu. Ovaj odeljak je nov, tako da uglavnom necete naci odgovor na svoje pitanje ovde. Medjutim, u drugim odeljcima ima mnoooooooogo poruka sa korisnim savetima i velike su sanse da je vas problem vec pokriven. Kliknite na “Pretraga” u meniju pri vrhu stranice.
“Pomoc” u meniju pri vrhu stranice ne sluzi za trazenje pomoci od clanova foruma! 😀
Nemojte prozivati druge clanove. Ovde ima ljudi koji su ponekad nervozni, imali sranje na poslu, posvadjali se sa zenom (ili muzem), slomili nos, tastaturu, crko im komp, ili auto… Svasta coveku moze da se desi. Dakle, nemojte odmah odgovarati na prozivke. Ako vas neko uvredi, prijavite poruku uredniku.
NAKON STO DOBIJETE ODGOVOR
Nemojte odmah da reagujete osim ako niste sigurni sta radite. Sacekajte par sati. Ponekad ce vam neko ishitreno odgovoriti, nece vam dati dovoljno informacija, itd itd. Najbolje je da malo sacekate i autor ce se mozda setiti jos necega ili ce neko drugi da ga dopuni.
Ako radite sa hard-diskovima, pazite sta radite. Podsetite onoga koji vam je odgovorio da se setih svih mera koje treba preduzeti za sigurnost podataka. Linuxov sistem za skladistenje fajlova se razlikuje od Windowsovog i ponekad mozete izgubiti podatke ako kopirate sa jednog na drugi sistem. Pitajte uvek za savet.
Proverite da li ste dobro razumeli odgovor. Pokusajte da opisete korake koje cete preduzeti na osnovu dobijenog odgovora. To je najbolji nacin da pre svega sebi opisete proceduru, a zatim i da drugi vide da li ste dobro razumeli.
Nakon resenog problema obavezno opisite sta je tacno dovelo do resenja. Ova informacija moze da bude dragocena nekom ko ima isti problem (i koristi pretragu foruma).
Ovu temu cu s vremena na vreme dopunjavati novim savetima i linkovima. Tako da, svratite povremeno.
1. juna 2007. u 9:41 pm #55198jboban
UčesnikPre svega, da biste uopšte i počeli da čitate sve ovo, prvo vidite zašto je Linux bolji.
foxbunny: Hvala, jbobane, nisam mogao da se setim kako se zove sajt. O0
1. juna 2007. u 10:12 pm #55199RiSK
UčesnikAko mogu ja da dodam jos nesto:
Saradjujte sa ljudima koji pokusavaju da rese Vas problem. Cesto ce im biti potrebna neka dodatna informacija – gledajte da date tu informaciju sto je moguce preciznije i opsirnije. Ovo ce omoguciti brze resavanje problema.
Nakon resenog problema obavezno opisite sta je tacno dovelo do resenja. Ova informacija moze da bude dragocena nekom ko ima isti problem (i koristi pretragu foruma).
1. juna 2007. u 10:45 pm #55200jboban
Učesnik[url=http://www.linuxo.net/forum/index.php?action=profile;u=5328][b]foxbunny[/b][/url]: Hvala, jbobane, nisam mogao da se setim kako se zove sajt. O0
Nisam ni ja, nego malo koristim pretragu foruma >:D
foxbunny: Sorry, greskom sam editovao tvoj post. Jbt, nije lako biti moderator. Sad je sav tekst tu. 🙁
2. juna 2007. u 7:07 am #55201tomaja
Glavni majstorNe bi bilo loše da ljudi koji razmišljaju ili su tek počeli da koriste Linux pogledaju par objašnjenja na http://makethemove.net/ (postoji srpski prevod)
linux4life
2. juna 2007. u 10:38 am #55202velial
Učesniktreba dodati i jedan mali savet svim pocetnicima da koriste distribucije novijeg datuma posto se neki problemi starih distroa reseni izlaskom novih. U prevodu imace manje problema i bolju podrsku.
2. juna 2007. u 11:55 am #55203foxbunny
UčesnikNe bi bilo loše da ljudi koji razmišljaju ili su tek počeli da koriste Linux pogledaju par objašnjenja na http://makethemove.net/ (postoji srpski prevod)
Tomo i svi ostali, ja bih voleo da se pocetnici jednostavno ne opterecuju razlikama izmedju Windowsa i Linuxa, vec da se pre svega koncentrisu na slicnosti. Tako ce, mislim, pre savladati Linux. Zbog toga izbegavam sajtove tipa makethemove ili whylinuxisbetter (mada sam ovaj drugi ipak stavio posto ima obilje informacija o Linuxu).
Na tim sajtovima cete retko cuti da na Linuxu takodje radi Copy/Paste, da takodje ima foldera i ikonica, bla bla. A mislim da je to prioritet kada se nadjes u novom okruzenju. Okej, stoji da ce to mnogi brzo provaliti, ali nije lose da postoji takva informacija negde sakupljna na jedno mesto.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.