Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Arch,Manjaro,… › Odg: Zvanična tema za zahtevanje Arch podforuma :)
- This topic has 30 одговора, 11 гласова, and was last updated 18 years, 5 months раније by
foxbunny.
-
АуторЧланци
-
13. март 2008. у 4:03 pm #67998
tomaja
Главни мајсторNemam niš protiv, koj se javlja za moderatora ?
linux4life
13. март 2008. у 4:54 pm #67999paralizer
УчесникJa se NE javljam, ali u moje ime prijavljam foxbunny-ja.
Nemam niš protiv, koj se javlja za moderatora ?
13. март 2008. у 5:19 pm #68000foxbunny
Учесникhm, pa nemam nista protiv, mada moze i neko drugi ko moze da se posveti tome… ako se niko ne javi onda mogu i ja da moderisem
13. март 2008. у 7:42 pm #68001Жарко Михајловић
Учесникarch nemesis
У том случају, изговара се овако, једино овако и никако другачије:
Арх
13. март 2008. у 8:09 pm #68002GoranSTX
УчесникE super, sad umesto 2 imam 3 varijante… Arč, ark i arh. I svi su sigurni u svoje. Ajd’ dogovorite se…
13. март 2008. у 8:29 pm #68003foxbunny
Учесник@zmiche
Ako cemo tako, onda nije Arh, nego Arhi. 😉
Evo, sta kaze Wikipedija:
The Arch in Arch Linux is usually pronounced [ɑːrtʃ] or [aːtʃ] (as in archer or parchment).
Mada ono, potpuno je svejedno u sustini. Vazno da Arch jbe kve. >:D
13. март 2008. у 8:59 pm #68004Жарко Михајловић
УчесникEvo, sta kaze Wikipedija:
[quote]The Arch in Arch Linux [b][u]is usually pronounced[/u][/b]…
[/quote]
„Обично“ не значи „исправно“ ^-^
Кад сам већ ту, у Линуксу имамо свима познати Cron job. Како, како? Крон џоб? Тешко, „Хрон џоб“ је правилно. Зашто?
Па ваљда због тога што имамо хронометар а не кронометар :p
Deus ex machina изговарамо „Деус екс махина“, итд.
13. март 2008. у 9:46 pm #68005BrokeBody
Учеснику Линуксу имамо свима познати Cron job. Како, како? Крон џоб? Тешко, „Хрон џоб“ је правилно. Зашто?
Па ваљда због тога што имамо хронометар а не кронометар
Malo sutra.
Fonetika engleskog jezika je strasno losa, mozda i najlosija na svetu, jer nema pravila izgovaranja reci (ne mesajte ovo sa spelovanjem slova, a koje se vrlo cesto ne nadovezuje na izgovaranje reci u ovom jeziku).
Technology se na engleskom izgovara kao teknolodži. Na srpskom je tehnologija.
Chemistry – kemistri. Na srpskom, hemija.
Chronometer – kronomit’r. Na srpskom, hronometar.Upravo zbog nepostojanja (pisanog) pravila izgovaranja reci, ima i mnogo vrlo neobicnih izuzetaka, a narocito u poslednjih 200-250 godina, od kako je pocelo naglo razvijanje Amerike. Na primer, Hughes se izgovara kao Hjuz. Mullen se obicno izgovara kao Malen, a negde cete cuti i Mal’en, u Zapadnoj Americi i Mjulen.
…
E super, sad umesto 2 imam 3 varijante… Arč, ark i arh. I svi su sigurni u svoje. Ajd’ dogovorite se…
Nema sta da se dogovaramo, onako je kako sam objasnio…
ALI! Nista cudno ako je Arch izuzetak, upravo zbog onoga o cemu sam pisao gore, a i zbog ovoga sto sledi u nastavku…[quote=”foxbunny”]
Evo, sta kaze Wikipedija:The Arch in Arch Linux [b][u]is usually pronounced[/u][/b]
„Обично“ не значи „исправно“ ^-^[/quote]
Da, na ovim geografskim prostorima i ne znaci. 🙂 Ipak, upravo zbog te lose fonetike engleskog jezika, kada na engleskom govornom podrucju, a narocito u Americi, neko kaze “it’s usually pronounced like this and that…”, onda to uzimaju i te kako kao nesto ispravno, barem kada je u pitanju fonetika i leksika njihovog jezika. Sta vise, obicno se za puno reci usvoji vise od jednog ispravnog izgovaranja reci. 😉
13. март 2008. у 10:05 pm #68006foxbunny
Учесник@zmice, @broke
Nemo da mi userete ovu temu, cu sve na koce da vas ponabijam! 😀Nego, zmice, pogledaj moju prvobitnu repliku na tvoje “Arh”. Da ne penis badava. Broke: *slap*
Ako vam nesto znaci, u Arch zajednici se cita kao Arch(er) ili Arch(way), a donedavno smo mislili da se to odnosi na luk (Archway), dok neko nije iskopao prvobitno znacenje. Tako da ono, opusteno. A kako se to u Srbiji preslovljava, to tek u Arch zajednici nije preterano bitan faktor.
A sad zanimljivije stvari: ja se evo javljam iz awsomea (Srbi, naglasak je na posledjem e, kao u Grckoj, hehe). Malo je hevi posto je totalno ono, kao konzola rascepljena na vise delova, ali to mi je privremeno. Pokusao sam sinoc da GNOME transformisem u KDEmod, pa mi se nesto to nije dopalo, i resih da reinstaliram sve. Svi koji mnogo koristite konzolu, topla preporuka. Veoma lepo radi. A ono, logo sam im ja pravio. >:D
Aj pa se pisemo kad podignem nesto zbog cega zena nece da se slogira.13. март 2008. у 10:19 pm #68007BrokeBody
Учесникu Arch zajednici se cita kao Arch(er) ili Arch(way), a donedavno smo mislili da se to odnosi na luk (Archway), dok neko nije iskopao prvobitno znacenje.
To je ona “fleksibilnost” engleskog jezika o kojoj sam govorio. 😉
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.