Početak›Форуми›Linukso veb sajt›Pričaonica›Odg: Vrt dobre nade ili …
- This topic has 6 odgovora, 3 glasa, and was last updated 16 years, 6 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
25. maja 2007. u 11:36 am #8639
dejanium
Učesnikpre dve nedelje sam bio u beogradskom zoo vrtu i mogu vam reci da je lepo sredjen,ofarban, fine staze, fontane, kafic, ma sve sto treba coveku da razgleda nize vrste. ja, koji sam foto manijak, napravio sam samo petnaestak snimaka ,na 5-6 su zivotinje, na ostalim su slike biljaka i mojih cica, zasto?
slosilo mi se kad sam video u kakvim su uslovima zivotinje, ogranicene betonom i zelezom,u tesnim kavezima bez trave i hlada drveca. setaju nervozno u svojih nekoliko kvadrata … i par “homosapiensa” koji ih provociraju i podjebavaju da bi ih slikali svojim mobilnim telefonima. da li je cilj gomilanje zivotinja, samo da bi se reklo “sta sve ima bg zoo! niko ga u okruzenju nema”, ili nesto drugo?
zasto vam nisam preneo utiske o ovome? zato sto sam imao prejake reci i bio pun besa, bes je dodatno pojacala kratka reportaza o palickom zoo vrtu u kome nema mnogo kaveza vec se trude da zivotinje drze u uslovima sto slicnijim prirodnim i odvajaju ih od posetilaca prirodnim barijerama (voda, zivice…). nisam hteo da fotografisem tako nesto, bilo bi jako bolesno, i tako vam pokazem u cemu je rec, ali ima ko moze, pogledajte ovaj link:
http://www.well.org.yu/zoo%20vrtovi.htm
tu imate i tekst i sliku.
kako u gradu koji je “grad buducnosti jugoistocne evrope” moze da postoji tako nesto?
sta deci da pokazemo?kakvu poruku im saljemo? razmecemo se vrtom kao da je vrh vrhova a ne ono sto stvarno jeste, los zatvor za zatocene zivotinje. doduse, trude se da ga “humanizuju”, ali na pogresan nacin, briga pantera za nove resetke.znam da ce mnogi reci a nehigijenska naselja i ostalo. tacno, ni prema ljudima nismo nista bolji. pored takvih mesta prolazimo ili spustene glave ili skrenutog pogleda, a u zoo vrt idemo s namerom da gledamo i nista ne vidimo.
25. maja 2007. u 7:02 pm #54708popac
UčesnikNije ni Palićni zoo nešto mnogo bolji. Ustvari možda tek zadnjih godinu dve, ali u suštini kavez je kavez, a prstora u svim zoo vrtovima kod nes je premalo.
25. maja 2007. u 7:09 pm #54709foxbunny
Učesnikkako u gradu koji je “grad buducnosti jugoistocne evrope” moze da postoji tako nesto?
Ko ti je rekao da je ovo grad buducnosti bilo cega? Mnogi ljudi u BGu ne vide ni sopstvenu buducnost, bre. Problem je sto se srpsko drustvo na silu pretvara u potrosacko drustvo. A potrosacko drustvo karakterise sebicnost. Dakle, nisu ni tamo negde na predivnom severo-zapadu nesto mnogo zaludjeni za to da zivotinjama bude lepse. Ljudi koji brinu o tome, brinu zbog sebe a ne zbog zivotinja. E sad. Da bi se takva svest uspesno prodala u Srbiji, kao sto se prodaje preko, potrebno je mnoooogo para, a i kompanija koje su zainteresovane da preko tog ekoloskog tripa prodaju svoje stvari (Tojota, na primer).
28. maja 2007. u 7:22 am #54710dejanium
Učesniksve ste u pravu. mada se na zapadu bar malo vodi racuna o tone sta kazu “zeleni”. pare se nadju treba samo dobre volje i uzburkana javnost.
sad sam bio u zoo vrtu i ne znam da li cu vise ici. covece, hteo sam maloj da pokazem njene omiljene zivotinje, a videla je …
28. maja 2007. u 9:00 pm #54711popac
UčesnikКада знаш да си предебео???
Када лежиш на плажи и дођу двојица из Гринписа и одвуку те у море. 🙂29. maja 2007. u 6:25 am #54712dejanium
Učesnik:biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin:
mene bas briga, mogu da lezim koliko hocu, morzevi nisu toliko ugrozeni 😉
29. maja 2007. u 10:43 am #54713foxbunny
UčesnikA, zato su mene odvukli u more? Ili su mislili da sam pingvin? Nadam se da je ovo drugo u pitanju, više mi se sviđa. :biggrin:
-
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.