Početak › Forumi › Linuks distribucije › Fedora, Red Hat,… › Odg: StartCom Enterprise Linux
- This topic has 5 odgovora, 3 glasa, and was last updated 19 years, 4 months ranije by
mtm76.
-
AutorČlanci
-
30. mart 2007. u 10:36 am #8495
Marel
UčesnikIzgleda da se pojavio još jedan perspektivan klon RHEL-a.
The first project to deliver an installable clone of the recently released Red Hat Linux 5 is StartCom, whose first release candidate for Enterprise Linux AS-5.0.0 is now available for testing: “We are glad to announce a release candidate of our upcoming StartCom Enterprise Linux AS-5.0.0 codenamed ‘Kishuf’. We invite anybody interested to install this test release and help us find eventual problems in this distribution prior to its official release. Scheduled release of AS-5 including the x86_64 architecture is for the 2nd of April 2007. There are various installation methods, including network install and AS-5 installs also on VMware just fine.” Read the full release announcement for further information. Download the DVD image from here: Kishuf-i386-DVD.iso (3,823MB, MD5).
30. mart 2007. u 10:51 am #53747mtm76
UčesnikIzgleda da se pojavio još jedan perspektivan klon RHEL-a.
Činjenicom da je klon – je izgubio ono jedino što Red Hat ima i na čemu zarađuje: komercijalna podrška. Tako da mi se čini da je sve, samo ne perspektivan.
30. mart 2007. u 12:40 pm #53748kmilos
UčesnikStartCom se nije sad pojavio, postoje vec godinama, ovo je samo prva beta/RC verzija nekog RHEL5 kona.
Inace mislim da je CentOS daleko perspektivniji (ili bolje reci korisniji) zbog velike zejednice i tesne saradnje sa Fedorom i nezvanicnih kontakata sa RH programerima.
30. mart 2007. u 12:58 pm #53749Marel
UčesnikČinjenicom da je klon – je izgubio ono jedino što Red Hat ima i na čemu zarađuje: komercijalna podrška. Tako da mi se čini da je sve, samo ne perspektivan.
Pa sigurno nisam mislio perspektivan u smislu konkurencije Red Hat-u.
Mada, u perspektivi – nikad se ne zna.
30. mart 2007. u 1:02 pm #53750Marel
UčesnikNe verujem da imaju nameru da konkurišu RH-u, jer bi to, uz Oracle, sigurno uništilo RH, a time bi isekli granu na kojoj sede. Verovatno će se ograničiti na već postojeće usluge.
30. mart 2007. u 1:32 pm #53751mtm76
UčesnikŠta znam, možda je samo do mene, ali mi se ovakvi potezi čine krajne iracionalni i kao čisto gubljenje vremena ljudi koji rade na tome. Ima mali milion distribucija, a sve imaju jedne te iste probleme. Što velike kompanije urade, urade. Uloga zajednice se svodi na pravljenje novih tema za Gnome/KDE ili ne znam šta već (i u tom stilu). A više bi bilo i apsurdno očekivati. Znam da se ja ne bi nikada usudio da na svoju odgovornost instaliram ovako nešto u neku firmu. Zbog toga je komercijalna podrška neophodna za imalo veći uspjeh. Tu Red Hat (i još poneka kompanija) prave tek prve korake i stvaraju ime (iako postoje već prilično dugo). Dalek je put da dostignu gigante kao što su Microsoft ili Cisco, na primjer (niti imaju šanse, jer nemaju svoj proizvod, nego samo prepakuju postojeće).
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.