Početak›Форуми›Linukso veb sajt›Pričaonica›Odg: “Savrseni” Windows 7 mi unistio Laptop
- This topic has 38 odgovora, 8 glasova, and was last updated 12 years, 11 months ranije by
marelli.
-
AutorČlanci
-
3. aprila 2010. u 5:58 pm #83877
DrLove73
UčesnikPostoji mogucnost da se racunar zamrzne ako je HDD TOTALNO crkao, kao npr kada prikljucis ispravan disk na kontroler ali ne i na struju. Najbolje je raskaciti disk pa onda probati. Procedura je da se otvrne nekoliko srafova sa donje strane, skine poklopcic koji ga stiti, pa da se disk raskaci povlacenjem horizontalno (u pravcu lezanja) 0,5-1 cm. Tada disk moze da se izvuce iz lezista.
3. aprila 2010. u 8:06 pm #83878Anonimni
GostNemoj samo da primeniš ovakvo rešenje: >:D
3. aprila 2010. u 8:34 pm #83879na12
UčesnikOvako,posle x pokusaja danas sam uspeo da butujem XP i odmah sam instalirao speedfan.Na samom pocetku mi je pokazao 50 stepeni acpi temperaturu i 56 core temp.Posle nekoliko sati je vec bila acpi 55,a core 62 stepena i to sa firefox-om samo,koji je imao jedan tab bez flash-a.Na linuxu mi je prosek bio oko 46 stepeni acpi temp,oko 42 na pocetku a oko 49 posle odredjenog vremena i to sa pokrenutim brojnim programima.E sad ne znam da li je ovo normalna temperatura,posto mi sad se non-stop cuje ventilator na XP-u,a i pre je tako bilo sa ventilatorom,a za temp. ne znam posto nisam kontrolisao.Za HDD mi Everest pokaze da nema nijedne greske.
Jos da dodam da sam primetio da je taster na kom je jedinica i znak uzvika,gore levo iznad ventilatora,malo se vise mora pritisnuti da bi otkucao broj jedan,i imam osecaj kao da se lepi za plastiku dole,valjda od toplote.3. aprila 2010. u 9:58 pm #83880DrLove73
UčesnikOdnesi laptop kod vulkanizera ili na pumpu i izduvaj ventilator lepo. Pazi da ne preteras sa pritiskom, ali ga lepo izduvaj. I temperatura bi trebalo da padne.
Jos mozes da izdignes laptop od podloge, a ja sam jedno vreme koristio i fen za kosu da duva hladno.
Prvo sam bio stavio i XP i Linux da testiram, pa jedno mesec dana posle brisanja XP-a sam primetio da mi se pregreva kada 10-15 min gledam filmove. Mislio sam da je u Linuxu problem i nekoliko meseci se patio. Onda je prijatelj dosao sa svojim laptopom da mu ga izduvam pa sam rasklopio i ja moj. Ispalo je da se kablic od ventilatora otkacio i da zato ventilator vise nije radio. Od kako sam ga vratio, nemam problema sa temperaturom.
4. aprila 2010. u 8:36 am #83881Жарко Михајловић
UčesnikНакон годину дана коришћења, вентилатор лаптопа може у себе да навуче импозантну количину прашине, толику да од те прашине направи крпе које блокирају циркулацију ваздуха. Предлажем да скинеш доњу пластику целу и комплетно очистиш вентилатор и ребарца процесорског кулера од прашине, тј. од крпа.
Од како сам то урадио мој вентилатор се пали повремено, а до тада је радио нон-стоп. Пробај, не кошта а можда буде било бољитка.
Христос васкрсе. 🙂
4. aprila 2010. u 11:14 am #83882Moneo
UčesnikDakle ipak Windows 7 nije kriv nego je u pitanju Marfi ili slucajnost 😉
Moguce da je pregrevanje, samo mi nije jasno kako nisi primetio da ti se laptop i fizicki vise greje plus bi i kuler uvek bio bucniji, bilo bi i zapucavanje nije mi samo jasno kako to tako odjednom?
I ponavljam grdno si pogresio sto temperaturu nisi pratio odmah od pocetka, to je must have maltene ako imas laptop 😉
Sve u svemu, otvori laptop i ocisti heatsink i kuler od prasine, ako nisi sam siguran u to mozes da ga odneses u neki servis to ti nece naplatiti nesto puno, i nadaj se da nista drugo nije riknulo usled povecane temperature
Temperatura oko 62 stepena jeste visa od uobicajenog ali jos uvek je u granicama normale – tek kada predje 85 stepeni to je razlog da se zabrines, a kada dodje do 99 cini mi se da CPU automatski gasi radi preventive
Ne bi bilo zgoreg da proveris posle ciscenja i memoriju – ako je to u redu, onda je problem verovatno na relaciji cpu-motherboard moguce da ti je skiknulo nesto upravo od pregrevanja 😉4. aprila 2010. u 1:28 pm #83883na12
UčesnikMalo mi je to sumnjivo da je pregrevanje u pitanju.Evo zasto,skoro sam nesto enkodovao na linuxu i temperatura je isla i do 77 stepeni,ventilator je radio kao lud,mislim da je bio na maksimalnoj brzini,i nije se iskljucio komp.Kad sam bio na sedmici,ventilator je radio nekad u prvoj,nekad u drugoj brzini,ali nikad tako jako kao kad sam ovo gore spomenuto radio,a opet mi se komp zakucavao.Prvo sam mislio da je do ati drajvera koji mozda jos nisu ispeglani za w7,sad mislim da mi se mozda nije automatski gasio cpu pri velikoj temp.,a da windows 7 nije lepo regulisao paljenje ventilatora na odredjenoj temperaturi.Ali opet nisam primetio da mi je nesto laptop drasticno topliji nego na linuxu,pa nisam toliki debil da ne primetim kad mi se lap pretvara u rernu.Danas sam sa kompresovanim vazduhom izduvao otvore za ventilaciju i stvarno je bilo dosta prasine i neke svilenkaste krpice.Sad sam jos i digao laptop oko 3 cm od stola i na xp-u sam primetio drasticno smanjenje temp. i do 10 stepeni.Ali definitivno je nesto otislo,posto jedino mogu da radim na xp-u.Pored w7 sad ne mogu duze od par minuta da budem ni na linux-u,odmah se iskljuci veci deo hardvera.Imao sam na ovom lapu par puta na nekim distroima crn ekran zbog softverskog problema i kad restartujem komp na dugme drugacije se ponasao nego sad kako se cuje i gasi posle pritiska na dugme.Ovo je definitivno hardverske prirode.Stvarno cudan hw problem koji ne utice na xp a na druge sisteme utice.Jos nisam probao da butujem linux sa acpi=off,mozda to pomogne.E da,i da spomenem da sam sa hitachi-jevog sajta skinuo butabilni iso za hdd test,i kad sam butovao ovaj cd posle par minuta i tu se desilo isto ovo iskljucivanje,tako da je za sada jedino xp imun.
4. aprila 2010. u 5:06 pm #83884Anonimni
GostНакон годину дана коришћења, вентилатор лаптопа може у себе да навуче импозантну количину прашине, толику да од те прашине направи крпе које блокирају циркулацију ваздуха. Предлажем да скинеш доњу пластику целу и комплетно очистиш вентилатор и ребарца процесорског кулера од прашине, тј. од крпа.
Од како сам то урадио мој вентилатор се пали повремено, а до тада је радио нон-стоп. Пробај, не кошта а можда буде било бољитка.
Христос васкрсе. 🙂
Ja imam Dell Inspiron 1300 koji moram da rastavljam na svakih pola godine – godinu dana jer se hladnjak potpuno začepi od “krpa” i onda svako malo se uključuje zaštita i gasi računar (čini mi se na nekih 85 stepeni). Ja ga čitavog otvaram, međutim konkretno ovaj laptop ima poklopac kod procesora, tako da hladnjak može da se skine bez otvaranja kompjutera radi čišćenja. Kad je čist temperatura pri punom opterećenju ne može da pređe nekih šezdesetak stepeni, a normalna temperatura mi je oko 45-50 stepeni.
4. aprila 2010. u 5:36 pm #83885marelli
Učesnikznaci pokrenuo si laptop, jel da, nije gotov?
od kada si ga kupio , jesi li ga nekada cistio od prasine?
4. aprila 2010. u 7:05 pm #83886na12
Učesnikznaci pokrenuo si laptop, jel da, nije gotov?
od kada si ga kupio , jesi li ga nekada cistio od prasine?
Nisam ga cistio nijednom do sad,ali imam i desktop vec 5 godina,pa i njega nisam otvarao a on i dalje radi sa temperaturom oko 30 stepeni,40 sa punim opterecenjem.
Inace od sad vise nikad necu kupiti notebook,mislio sam da je buducnost u njemu all-in-one,ali sam se debelo presao.
Laptop nikad ne moze ni da pridje desktopu po funkcionalnosti,odsad samo desktop kupujem za rad,i neki najjeftiniji netbook za internet kad sam na terenu. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.