Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Odg: Rat za desktop: KOffice 2.0
- This topic has 7 odgovora, 4 glasa, and was last updated 18 years, 11 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
10. oktobar 2007. u 11:27 am #9375
foxbunny
UčesnikComputer World u jednom članku najavljuje proboj KOffice[/url] 2.0 paketa ofis alata na naše desktope.
„Dok industrija pomno prati bitku između Mikrosofta i OpenOffice.orga koja se vodi oko formata dokumenata, projekat KDEa u pozadini priprema sledeću generaciju svog KOffice paketa za Linux, Windows i MacOS platforme.“
Predviđen termin za objavu je sredina 2008. godine. Upotrebom QT4 toolkita, omogućena je portabilnost na druge platforme i time KOffice postaje ozbiljan konkurent OpenOfficeu.
Za razliku od OpenOfficea, KOffice u svom paketu sadrži i veoma ozbiljne alate za vektorsko crtanje (Karbon14[/url]) i obradu slika (Krita[/url]), a sudeći po brojnim postovima na raznim blogovima KDE programera, očekuje se, po prvi put u istoriji ofis paketa, kompletna i transparentna integracija pojedinačnih programa u paketu. Ovom kombinacijom, očekuje se da će KOffice 2.0 dati novu definiciju izrazu „produktivnost“.
Autor članka na ComputerWorldu daje poseban naglasak stavu članova KDE tima prema portovima na druge platformame. S jedne strane, Windows i MacOS korisnici će imati mogućnost da koriste kvalitetan softver iz KDE/QT radionica, ali ujedno to smanjuje broj ljudi koji će preći na slobodne platforme. Istakavši da port KDEa na Windows nije „kontrolisani poduhvat“, već samo odgovor na zahteve korisnika, Kugler, portparol projekta, nalazi da je portovanje softvera za korisnike koji zaista ne mogu da promene operativni sistem razumna stvar.
Na kraju dodaje:
„KDE [projekat] će se uvek baviti pre svega slobodnim softverom i slobodnim platformama, uključujući operativne sisteme.“
Za sada se ne zna koliko će se energije uložiti u interoperabilnost sa drugim ofis paketima, a posebno sa Mikrosoftovim paketom, ali će podrška drugim formatima najverovatnije biti na zavidnom nivou, naročito u odnosu na trenutno, ne tako sjajno stanje.
10. oktobar 2007. u 12:33 pm #63757popac
UčesnikTužno je što moram da instaliram ceo Open Ofis samo zbog Writer i Calc delova.
Možda će mi taj KOffice konačno dati ono što želim pa mkar to bilo i napisano kroz QT. Kad bi još samo podržao otvoreni i M$ format i kad bi imao istu funkcionalnost kao Open OFis bez razmišljanja bih prešao na njega… Ipak bolje QT i normalni programski jezik nego glupa Java.
10. oktobar 2007. u 2:48 pm #63758foxbunny
UčesnikNa Ubuntu je KOffice uvek bio razrezan. Ali to zavisi od distro developera. U KDE su gotovo svi paketi bili u većim komadima (tipa kdeaddons, kdeedu, kdewebdev), pa tako i KOffice. Na Archu je uvek bio iz jednog komada. Mada ono, ako nisi previše zahtevan, možda će ti AbiWord i ostali standalonci bolje poslužiti.
10. oktobar 2007. u 4:59 pm #63759Sioux
UčesnikMeni smeta što sam se navikao na OO , nije sve na istom mestu u oba,pa nemam ni želju ni potrebu da menjam.Za frku je ok i KO.u suštini je sve jedno ako oba budu istog kvaliteta.
10. oktobar 2007. u 9:38 pm #63760popac
UčesnikPa baš i nije kad moram da čekam 15 minuta na pokretanje Open Ofisa. Jeste on dobar i sve to ali…
@ zecolija
Na Gentu je to odvojeno odavno, tako da mi nije cimka… S druge strane Open Ofis nije, i verovatno nikada neće. Abivord, kad sam ga pre probao nije bio ni blizu Writeru, baš mu fale opcije 🙂10. oktobar 2007. u 10:30 pm #63761foxbunny
UčesnikBlago vama. 😀
10. oktobar 2007. u 11:56 pm #63762LYb
UčesnikDa, ja dosta nade polazem u KOffice, da ga malo upeglaju… Posebno se nadam da ce se krita upristojiti. Ima uzuzetne opcije, mnogo je logicnija od gimp-a, “finije” radi, ali je prespora, toliko je spora da je neupotrebljiva osim za neke 2-3 mpix slicice koje nemaju nikakvu upotrebnu vrednost.
11. oktobar 2007. u 1:33 pm #63763foxbunny
UčesnikDa. Svi profesionalni korisnici Linuxa se nadaju da ce Krita da ih izbavi od GIMP zla. :biggrin: Ja sam tu malo izmedju… moze i jedno i drugo, samo dok radi posao.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.