Početak › Forumi › Linuks distribucije › PCLinuxOS › Odg: PC Linux OS 2007-primer kako treba da izgleda dobar linux desktop
- This topic has 66 odgovora, 21 glas, and was last updated 18 years, 5 months ranije by
Moneo.
-
AutorČlanci
-
1. jun 2007. u 9:10 pm #54820
foxbunny
UčesnikPa dobro onda skidacu Extra i Non free
Sorry, miodragz, mi smo malo pricali o Archu posto sam threadjackovao. 🙂 Arch nema non-free, btw, posto je sav non-free softver u istom repou kao i free…. ^-^ Uf, ok, evo, prestajem. :p
8. jun 2007. u 6:21 pm #54821svrbin
UčesnikPosle svih ovih pohvala – reših da ga probam, tačnije, posredno ste me ubedili ovom temom.
8. jun 2007. u 7:47 pm #54822slip
UčesnikMalopre sam instalirao PClinuxOS 2007. Mnogo dobra stvar. Sve je prepoznato iz cuga i odma radi DVD i mp3! WTF! Nvidia drajvere, HCF drajvere i win32 kodeke sam morao rucno da ubacim ali sada radi sve i to za pola sata sam ga osposobio. Odlicna distribucija. Jos da smislim prevaru da podesim SmartAX Mt882 ADSL i bice vrh.! Kao desktop — savrsen! Za sada! Takodje moja preporuka!
slip
8. jun 2007. u 8:40 pm #54823Vladimir
UčesnikSve to što ima PCLinuxOS ima i Mandriva. S’ tim što Mandriva ima: bolje repozitorijume, lakše se nalaze rpm paketi za nju(nju? hmmm, žensko? :)) dolazi i sa NVIDIA-inim drajverima, a ima i update notification applet :). Možda, ali možda, je PCLinuxOS za nijansu brži, ali nisam siguran.
Probajte i Mandrivu, nije ni ona šugava(kao što većina misli) O08. jun 2007. u 8:49 pm #54824MladenIsakovic
UčesnikSve to što ima PCLinuxOS ima i Mandriva. S’ tim što Mandriva ima: bolje repozitorijume, lakše se nalaze rpm paketi za nju(nju? hmmm, žensko? :)) dolazi i sa NVIDIA-inim drajverima, a ima i update notification applet
… a dolazi i sa gomilom buggova i signala 11, zakucavanjem, bezrazložnim usporavanjem pa ubrzavanjem, itd.
8. jun 2007. u 9:21 pm #54825Moneo
UčesnikPCLOS je u sustini sve ono sto je Mandriva trebala da bude,a nije :p
Dakle ispeglani bagovi i jos bolji usabillity
Eto dok covek recimo mora da se aka u Mandrivi i da namesta urpmi ili Smart,te konfigurise repoe,u PCLOS-u je sve to namesteno i ide preko odlicnog Synaptic-a-dovoljno je samo otici na net i skidati preko 5000 paketa koji su lepo stavljeni u jedan zajednicki repo umesto da ima jedan za multimediju,jedan za devel, jedan za ovo,jedan za ono i tako dalje sto je svakako bolje(eto i Fedora npr je spojila svoje core i extras repoe u jedan veliki,pa svi srecni)
Ono sto mi se nije svidelo kod Mandrive je sto u startu nema nista od devel paketa,pa covek koji hoce nesto da kompajlira(a to zatreba kad-tad)moze da se slika ako ima dial-up,a opet eto kod PCLOS-a dobijes lepo i gcc i kernel hedere i tome sl. iako je i on orjentisan vise na gotove pakete
Isto tako,iako dolazi na celom DVD-u Mandriva nema bogzna sta od softvera na njemu,koliko sam video
Sve se to odnosi,naravno,na besplatnu verziju i prosto kroz ceo utisak provejava misao,da je ona pustena u opticaj da malo pravi zazubice i da se stavi do znanja da za pravu stvar sa gmilom softvera i powerpack mora da se uclani u Mandriva club i plati se…
Uopste nije cudo,kazem ja,sto se rejting Mandrive tako srozao na Distrowatch-iako,istini za volju,to nije bas toliko relevantno…
Odlican izbor softvera i sve kodeke na jednom jedinom cd-u od PCLOS-a tek da ne pominjem :biggrin:8. jun 2007. u 10:29 pm #54826Vladimir
Učesnik… a dolazi i sa gomilom buggova i signala 11, zakucavanjem, bezrazložnim usporavanjem pa ubrzavanjem, itd.
Možda nekad, ali ova nova 2 meseca radi kao sat, a radio sam joj svašta.Čak koriste i stariji kernel da bi bilo manje bagova.
Za mojih 6-7 godina korišćenja Linuxa, ovo je najbolja distribucija koju sam probao.
A inače što se tiče bagovitosti, tu mi je bez premca Kubuntu, katastrofa.
@MladenIsakovic
Neću nikakva prepucavanja, ako nisi probao onda nisi objektivan i ne pomažeš nikome.Ja govorim iz svog iskustva, probao sam obe distribucije i ako nekome ovo pomogne pri izboru – super.@Seleuk
Ok, tu si u pravu, čini mi se da nema ni gcc po default-u.
Repozitorijumi takođe nisu podešeni po default-u, ali se podešavaju sa 2 klika mišem.
I što se tiče selekcije softvera, tu je bolji PCLinuxOS, osim po drajverima. U PCLOS-u nema NVIDIe a u mom slučaju, ima problema i sa modulom za wireless karticu – posle svakog restartovanja mora da se ponovo konfiguriše mreža(dok u Mandrivi radi savršeno). Nisam ulazio baš u detalje u čemu je problem.Uopste nije cudo,kazem ja,sto se rejting Mandrive tako srozao na Distrowatch-iako,istini za volju,to nije bas toliko relevantno…
To je Mandrivin glavni problem, ta velika zabluda da za nešto treba da se plati i sl. Mandriva One je potpuno besplatna, nije nikakav shareware niti nešto slično.
I meni se sviđa sve to oko PCLOS-a, ali po mom mišljenju, još je “mlada” distribucija i nema dovoljno ljudi. Nemam utisak da mogu da se “oslonim” na nju. Odem na njihov forum da vidim kada će staviti novi Gnome, a ono tamo kao na pijaci – dosta neprofesionalno. Samo da se popravi stanje sa repozitorijumima(količina i ažurnost) i možda i promenim Mandrivu. Možda sledeće izdanje ili neko posle. Pratim pažljivo… 🙂
I za kraj: Mandriva je besplatna, Mandriva nije bagovita. ^-^
pozdrav O0
8. jun 2007. u 11:38 pm #54827MilosC
UčesnikMandriva nije bagovita. ^-^
Ovo je diksutabilno. ^-^
8. jun 2007. u 11:50 pm #54828MladenIsakovic
UčesnikU najmanju ruku. Koga god pitam, kod svih baguje, onda dođe čovek koji tvrdi da svi lažu. Pa ne znam, istina jeste da nisam probao par zadnjih izdanja ovog distroa, možda se i jesu popravili, ako jesu – svaka čast, pozdravljam. Međutim, na gomili drugih mesta vidim da ljudi baš i ne govore tako

Al’ ajd’ sad, rasprava ovog tipa bi bila glupa, nek’ koristi svako ono što mu odgovara.9. jun 2007. u 12:56 am #54829Moneo
UčesnikIako Distrowtach,kao sto sam rekao,nije bas toliko relevantan,secam se do pre par godina kako je Mandrake bio na vrhu liste a odmah ispod SUSE i Fedora
Evo sad pogledah na slicnim mestima stoje i dalje SUSE i Fedora,a Mandriva se srozala na 10 mesto kada se postavi granica na 30 dana,tj 8 mesto kada je “filter” stavljen na 6 meseci :p
To valjda dovoljno govori o nekim stvarima,a ja samo mogu da se slozim sa ljudima koji tvrde da je Mandrake 9.1 bio poslednje dobro izdanje ovog distroa
Pukli bi kao zvecka da se nisu udruzili sa Connectiva-om 😀
Nemam nameru da pljujem bilo sta,samo malo sagledavam neke interesante stvarcice
Vi se zapitajte zasto polako ali sigurno opada interesovanje za ovaj distro -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.