Početak › Forumi › Prvi put na Linuksu? › Odg: pacer za linux
- This topic has 14 odgovora, 6 glasova, and was last updated 18 years, 7 months ranije by
nvukicevic.
-
AutorČlanci
-
14. januar 2008. u 3:26 am #66665
danzack
Učesnikevo svce sam probaso sto mi j4e ovaj zadnji predloszio ali nista. stalno m,i se javlja isti tekst, a RANDR pocne da misli , kvadratic skakuce , pescani sat se vrti na trayu, ali sve prtestane posle oko 50 secundi i nista……izgleda da ja ne ,mogu ovo da namestim…..
14. januar 2008. u 10:14 am #66666nvukicevic
Učesnikevo svce sam probaso sto mi j4e ovaj zadnji predloszio ali nista. stalno m,i se javlja isti tekst, a RANDR pocne da misli , kvadratic skakuce , pescani sat se vrti na trayu, ali sve prtestane posle oko 50 secundi i nista……izgleda da ja ne ,mogu ovo da namestim…..
Pokušaj ovako:
Pritisni Alt + F2 pa u polje unesi
[code]xrandr -s 800×600
[/code]
Ako ne uspe otvori shell, uloguj se kao root , pa unesi komandu:
[code]xrandr -q
[/code]
Ova komanda prikazuje sve detektovane rezolucije i frekvencije.
Ako ima 800×600 unesi ponovo, ali kao root
[code]xrandr -s 800×600
[/code]Ako se jave poruke o grešci iskopiraj ih i postavi ih na forumu. Ako i dalje imaš probleme postavi informacije o hardveru – koja grafičku karticu imaš, koji monitor, kako su povezani i konfiguracioni fajl xorg.conf koji se nalazi u direktorijumu /etc/X11/ .
Nemanja Vukićević
14. januar 2008. u 5:48 pm #66667Žarko Mihajlović
UčesnikČoveče, ja stvarno ne razumem zašto ne pronađeš program koji sam ti predložio i već jednom ne promeniš rezoluciju. Koristim Suse već 7 godina, ovaj program postoji, nalazi se tu gde smo ti rekli:
Applications ->System-> Desktop Applet->Screen Resize & Rottate
Evo, imaš kako izgleda ikonica za slučaj da si nepismen (plava, sa duplom strelicom koja se prostire dijagonalno):

Kad se program pokrene, smesti se pored sata, dole desno, u kaseti (Tray).
Ova tema će da ode uskoro na drugu stranu, oko tako jednostavne stvari. Kao da si pitao nešto u vezi kompajliranja Kernela (ne daj Bože to da pitaš).
Problem je što ti ne slušaš šta ti ljudi pričaju… Samim tim, trošiš dobrim ljudima dragoceno vreme koje im je potrebno da ti ispišu celu stranicu sa odgovorima!
14. januar 2008. u 7:28 pm #66668danzack
Učesnikresio sam nproblem sa savetom od Nemanje Vukicevica:
1.) Otvori YAST2 i u odeljku Hardware izaberi Graphics Card and Monitor – ovo lansira SAX2, GUI za konfigurisanje Xorg-a, rezoluciju možeš da podesiš u padajućem meniju;
sad bi to trebalo da radi ako imam instaliran open suse na hard disku, ali ja imam samo live edition i ne zelim jos da ga instaliram. u live ediciji moras da restartujes kompjuter, ali onda se i rezolucija vraca na istu . znaci kod live redition nije moguce namestiti rezoluciju. hvala vam puno za vasre strpljenje jer ja sam tek pocetnik u linuxu i mnoge stvari jos uvek nre razumem. HVALA
15. januar 2008. u 11:13 am #66669nvukicevic
Učesniksad bi to trebalo da radi ako imam instaliran open suse na hard disku, ali ja imam samo live edition i ne zelim jos da ga instaliram. u live ediciji moras da restartujes kompjuter, ali onda se i rezolucija vraca na istu . znaci kod live redition nije moguce namestiti rezoluciju. hvala vam puno za vasre strpljenje jer ja sam tek pocetnik u linuxu i mnoge stvari jos uvek nre razumem. HVALA
U Linux sistemu grfičko okruženje -X window system je nezavisno od kernela – linuksa, pa je dovoljno da samo restartuješ grfičko okruženje. Ili preko Ctrl + Alt + Backspace ili log out, pa se ponovo uloguj kao korisnik.
Probaj i onu drugu metodu
Pritisni Alt + F2 pa u polje unesi
[code]xrandr -s 800×600
[/code]i samo klikni na Run ili pritisni Enter, rezultat je trenutan.
Nemanja Vukićević
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.