Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › Odg: Izbor distribucje, TP-LINK Wireless, i Delphi na Linuxu
- This topic has 57 одговора, 15 гласова, and was last updated 18 years, 11 months раније by
др.Гриндер.
-
АуторЧланци
-
10. септембар 2007. у 12:51 pm #61565
DVSoftware
Учесникtreba mi malo za Delphi programiranje [cisto da mogu da radim zadatke sa vezbi]
od kada je delphi za linux platformu?
10. септембар 2007. у 1:35 pm #61566sysctl
Учесникtreba mi malo za Delphi programiranje [cisto da mogu da radim zadatke sa vezbi]
Delphi je samo za win, mada postoji Kylix, reinkarnacija Delphija za Linux (za 3 nikako nisam uspeo da nadjem crack >:D).
Ali nista zato, kombinacija FPC (Free pascal compiler) i Lazarus IDE vrsi posao, pogotovu sto je od skoro Lazarus prepisan u GTK+2, tako da neodoljivo podseca na Delphi IDE. Sto se tice kompatibilnosti FPC i DCC koda, ako pises kod koji koristi samo VCL/RTL, bez ikakvog uplitanja sistemskih poziva, taj kod se lagano kompajlira na oba. Pa da pocnemo: [tt]program prvi; uses crt;[/tt] … :biggrin:
10. септембар 2007. у 4:36 pm #61567др.Гриндер
УчесникZa Delphi sam se snasao… Onu PII sam instalirao Win98 i instalirao Delphi.
Sto se Linuxa i faksa tiche… Ewo sta su mi pitanja:
1.Uvod u koriscenje
2.Prijavljivanje na sistem
3.Mogucnosti Linuxa
4.Otvaranje shell-a(bash)
5.Organizacija direktorijuma
6.Osnovne komande bash-a
Kretanje po stablu direktorijuma
Manipulacija fajlovima i direktorijumima
Prikazivanje sadrzaja fajla i pretrazivanje
Alias-i
7.Shell skriptovi
8.Asemblerski programiTako da moram da savladam Linux. E sad mogao bih to nashtrebati napamet… Ali opet veca mi je zelja da instaliram Linux i sve to da probam. MAkar cu svoju znatizelju nahraniti…
10. септембар 2007. у 4:39 pm #61568др.Гриндер
Учесник[quote]treba mi malo za Delphi programiranje [cisto da mogu da radim zadatke sa vezbi]
od kada je delphi za linux platformu?
[/quote]Otkud ja znam da ne postoji zamena za Delphi za Linux…
10. септембар 2007. у 4:53 pm #61569sdfasfasffsdqqfdq
Учесник[quote=”DVSoftware”]
[quote]treba mi malo za Delphi programiranje [cisto da mogu da radim zadatke sa vezbi]od kada je delphi za linux platformu?
[/quote]Otkud ja znam da ne postoji zamena za Delphi za Linux…
[/quote]Jesu li tebi na faksu rekli da koristite delphi na linuxu? 😎10. септембар 2007. у 8:53 pm #61570др.Гриндер
УчесникNe,nisu nam rekli da radimo Delphi u Linuxu, :mad:nego je mene interesovalo gde cu posle da radim programe sa vezbi kada obrisem Windows i instaliram neku od Linux distribucija…. 😎
10. септембар 2007. у 9:00 pm #61571GoranSTX
УчесникZasto moras da brises win? Uradi dual-boot linux-windows i koristi ono sto ti u datom momentu odgovara.
10. септембар 2007. у 9:03 pm #61572foxbunny
УчесникĆuti, GoranSTX, zamalo da preobratimo još jednog. 😉
@др.Гриндер
I meni je čudno što za Delphi nema zamene na Linuxu. Za mnogo toga nema zamena, ali za neki programski jezik… Čak postoji klon Visual Basica, ako se ne varam… čudno.10. септембар 2007. у 9:15 pm #61573Kix
УчесникNisi pogresio postoji klon za Visual Basic i zove se Gambas.
10. септембар 2007. у 9:17 pm #61574GoranSTX
УчесникĆuti, GoranSTX, zamalo da preobratimo još jednog. 😉
Ups… sorry, omaklo mi se u pokusaju da pomognem…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.