Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Odg: #1 Da li linux.org skodi Linuxu? #2 Kako ste vi pocinjali sa Linuxom?
- This topic has 49 odgovora, 18 glasova, and was last updated 18 years, 8 months ranije by
velial.
-
AutorČlanci
-
15. septembar 2006. u 2:39 pm #47654
negovan
Učesnik# Nisam obracao paznju na izgled sajta jer sve sto me interesuje trazim na sajtovima kod nas i na sajtovima distribucija.
# Sa linux-om poceo sam pre 3-4 godine sa RH9 na kojem nisam uspeo da pokrenem modem, presao na MDK 9.2 potom 10.0, itd.
Koristio sam mnoge distribucije probao ih a sad sam na Free BSD i zadovaljan sam.
Win koristim samo kad moram (na poslu).15. septembar 2006. u 3:01 pm #47655GoranSTX
Učesnik#1 – Otkako sam poceo aktivno da koristim Linux (nazalost ne i ekskluzivno – posao) nisam ni posecivao linux.org, za specificne teme sam guglao, a onda sam naisao na linuxo.org i on mi je polazna tacka za dalje surfovanje (pre svega zbog odlicnog foruma i ljudi koji ga posecuju). Mislim da ce svako koga linux interesuje preci preko izgleda jednog sajta pored gomile drugih…
#2 – Bese to davna, sumorna jesen ’99-e. Studije. Zove me ortak da vidim sta je stavio na komp. A ono RH (ne znam verziju). Bila je to ljubav na prvi pogled (mada nam je trebalo jos dosta vremena da se smuvamo :)).
Ono sto je na mene ostavilo veoma jak utisak je bila konzola sa crnom pozadinom i zelenim fontom (detinjasto, a?). Tek kasnije sam shvatio celu pricu oko GNU/Linux i OS software-a. Malo po malo sam ulazio u pricu (koristio MDK, SuSE i moj omiljeni Knoppix), a zadnjih godinu dana se bas aktivno druzimo (trenutno mi je na poslu instaliran Vector, kod kuce SuSE i uskoro ce biti Slackware 11).15. septembar 2006. u 4:41 pm #47656crveni1
Učesnik1. Od kada koristim linux ne znam da li sam 3 puta bio na linux.org… Nisam nikada ni obraćao pažnju na reklame, jer sam video gomilu isto tako “ozbiljnih” sajtova koji imaju isto takve reklame..
2. Beše proleće davne 1997 godine. Nevinost u svetu linuxa mi je oduzeo RH 6. Potom sam prešao na 7 pa 7,1, pa Mandrake 7, pa tako dalje i dalje. Kada sam počeo ima sam samo jednog frenda sa kojim sam mogao pričati (inače on mi je i dao cd), tada sam njega slušao kao boga i njegove priče o tome kako je superioran a ja nisam bez njega znao ni da pokrenem X. On je veoma brzo odustao od toga, a ja sam u roku od 2 meseca već vladao pristojno čitavom tom pričom… Tada je taj isti tip gledao u mene kao boga i sa vremena na vreme bi pokušavao kod sebe kući da ga namesti. Zadnji put kada sam ga čuo bio je 100% na linuxu, to beše pre nekih 5 godina.
Dugo sam tražio distro koji bi me zadovoljio… Negde se dvoumim između slacka, gentoo-a, fedore, ali nikako da se zaustavim na nekom od njih… Jednostavno, volim i dalje da probam. Ono što me zadovoljava je brzina, stabilnost i da mogu sa njom lako da manipulišem..15. septembar 2006. u 5:54 pm #47657BrokeBody
UčesnikKoliko vidim, ovde je vecina pocela da se interesuje za Linux tek od pre 2-3 do 5-6 godina. Mozda na mene ovo ovako deluje zbog toga sto sam jos pre 10 godina poceo da se interesujem za Linux (sta znam, druga vremena bila…?), a sto se tice “zastrasujuceg” izgleda sajta, mozda je zbog toga sto sam imao samo 10 godina, pa klinac k’o klinac, gledam kako i sta izgleda…? Mislim da ovaj slucaj samnom ima veze s godinama tada, a i drugacija su vremena bila, mozda…? Sad sam skroz zbunjen, kako samo meni ovolika frka da bude (sada, zbog pocetnika)?
Inace, skoro se pokrenula ova tema na Ubuntu forumu[/url], pa se malo vratili oni stari osecaji. Zato sam odlucio da ovde otvorim temu.
Interesatno mi je to sto je ovde vecina 5-20 godina starija od mene (bila tema “Koje ste godiste?”). 🙂
Nastavite sa komentima u vezi vaseg iskustva, meni bas zaminimljivo da citam ovo (tema #2). 🙂
15. septembar 2006. u 6:03 pm #47658Milanche
UčesnikJa imam 14 god, tj. sutra punim (al jedno te isto), za Linux sam počeo da se interesujem pre 6-7 meseci, ali nisam imao dovoljno hrabrosti da ostavim igrice, napokon pre mesec i po dana našao sam dovoljno hrabrosti i instalirao Ubuntu dapper. I evo sad koristim njega, mada imam i Windows koji koristim jedanput u 3 nedelje kad se napalim na Warcraft III ili World of Warcraft (doduše oa na piratskim serverima, pa zbog lagova me smori da igram)… I eto to je moja pričica.
15. septembar 2006. u 6:12 pm #47659tomaja
Glavni majstorMislim da je sam sajt uopšte nije toliko bitan, niti toliko tragičan. Na njemu se mogu dobiti osnovne informacije o Linux sistemu što je u osnovi i treba tamo da se nalazi. Uostalom dodajte samo jedno slovo “o” i naći ćete se na mnogo boljem sajtu :))
Ja se sa Linux-om družim već 10-tak godina, kada je i sama pomisao na instalaciju bila prava noćna mora a da ne pričam o podršci za hardver (nisu radile ni obične zvučne kartice, između ostalog). Tada je suvereni vladari bili Red Hat i Slackware, Debian,… ipak, moj Pentium I koji je u to vreme bio čude tehnike i mašina na kojoj je Quake radio bez seckanja je sva srećna vrtela RH 5 sa WindowMaker-om kao grafičkim okruženjem !linux4life
15. septembar 2006. u 6:31 pm #47660LYb
Učesnik#1 linux.org apsolutno ne steti nikome, dizajn mu je takav kakav je, ako ce neko zbog toga da odustane od linuxa… znas kako me zabole 🙂 Osim toga, uopste nisam u fazonu da glumim misionara i da pokrstavam vindovsovce, svako koristi ono sto mu odgovara. Takodje, da sam uzeo laptop kao sto sam planirao, linux ga sigurno ne bi ni video.
Sve se svodi na to da koristis ono sto tebi treba i sto ti zavrsava posao.#2 Sta ga znam… prvi ozbiljni kontakti su bili negde 1995, mesani Linux i UNIX, tacnije IRIX i Debian na galebu u to vreme, ne secam se tada sta su vrtele druge masine u RC-u ETF-a i u RCUB-u.
Negde 1998 sam budzio Linux na moju i ortakovu Amigu i to je bilo onako… simpaticno, ali krajnje nepotrebno, posto je Amiga ipak bila Amiga 🙂15. septembar 2006. u 11:29 pm #47661BrokeBody
Učesnikdizajn mu je takav kakav je, ako ce neko zbog toga da odustane od linuxa… znas kako me zabole
Pazi…
Imas nekog ko je kao i dejanium (a takvih je mnogo) cuo sledece: “linux je jako cudna i komplikovana stvar, nije to za obicne korisnike”, ali je isto tako cuo i neke dobre stvari o Linuxu i hoce da proba. Nije Linux vise kao nekada, tako da ako ta ovcica vec instalira Linux, ne verujem da ce mnogo da ga brine linux.org (ako ga uopste i bude brinuo, jer ce verovatno da se odusevi). Govorim o onima koji jos nisu ni presli – da li ce da predju…?
Osim ako nisi mislio i na to odustajanje – jos nije ni instalirao i probao, a vec odustao?
16. septembar 2006. u 2:18 am #47662LYb
UčesnikMoram da priznam da neisam razumeo poruku najbolje. Tacnije, mislim da je uopste nisam razumeo…
Mada, opet da ponovim, uopste me ne zanima jurnjava za jereticima i njihovo preobracivanje zarad popularizacije linuxa. Kada neko izrazi zelju da stavi linux, prvo sto ga pitam je “da li si bas siguran?” i/ili “za sta koristis masinu?”. Ja linux ne koristim iz “do jaja, ne moram da ga platim” razloga. I da kosta, da neka kuca skrpi distro koji kosta u rangu vindoze sa podrskom kakva meni treba, oh, da, platio bih ga.
Popularizaciju ne radimo ti i ja vukuci ljude za rukav i pricajuci kako je linux do jaja, vec veliki igraci. Ko odluci da predje, to je ili iz razloga sto je video kod nekoga i video je da to STVARNO radi i da je dobro, ili je prosto zainteresovan i zanimaju ga stvari vezane za kompjutere generalno, ili je neko ko TACNO zna sta mu treba i kako moze to da obavi sa ovim ili onim OS-om.16. septembar 2006. u 3:31 am #47663BrokeBody
UčesnikMoram da priznam da neisam razumeo poruku najbolje. Tacnije, mislim da je uopste nisam razumeo…
I ja sad bas gledam sta je pisac hteo da kaze.
Ma prolupao sam vise.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.