Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › Objavljivanje serivsa na mrezi (Hardy)
- This topic has 8 одговора, 4 гласа, and was last updated 17 years, 11 months раније by
foxbunny.
-
АуторЧланци
-
10. септембар 2008. у 10:34 am #10356
foxbunny
УчесникE, vako. Imam SAMBA share na jednoj masini, i zelim da, kad u drugoj udjem u “Windows Networks” (na Ubuntu) vidim tu drugu masinu. Kako se to radi? Da li je Avahi ono sto mi treba? Ili da citam nesto drugo? I da li mozda ima neki bug u Ubuntu zbog kojeg se to ne desava automatski?
Share sam, inace, postavio uz pomoc nautilus-sharing ekstenzije. Ime masine sam postavio u “General” tabu pod “Network”, ali kad na drugom Ubuntuu u Nautilusu ukucam:
smb://ime_masine/
Nista se ne desava. Sa IP adresom radi, ali ne vidi share odmah, nego moram da ukucam IP adresu i tek onda vidi share. Ja bih zeleo da druga masina sama “provali” da prva sharuje nesto.
10. септембар 2008. у 12:14 pm #72354salac
УчесникProveri da li ti je startovan nmbd daemon.
10. септембар 2008. у 5:15 pm #72355foxbunny
УчесникNije… valjda. Nemam takvog demona u /etc/init.d/, a koliko sam procitao, to je deo SAMBA…
[code]
$ ps ax | grep nmbd
6651 pts/0 S+ 0:00 grep nmbd[/code]Citacu malo man…
Posto deluje bitno: cela mreza je povezana preko jednog rutera, i nema DNS servera na mrezi.
10. септембар 2008. у 6:18 pm #72356dens
УчесникKako to misliš da cela mreža radi preko jednog rutera?
U svakom slučaju, nije baš najjasnije šta želiš da postigneš, ali ako je to nešto što je pandan network neighborhood-u iz windows-a, onda moraš da imaš sve mašine u istom broadcast domenu… tj, unutar istog switch-a ili L2 mreže. Broadcast neće proći kroz bilo koji L3 uređaj po default-u.
Radi testa sam uradio na laptop-u odakle pišem
[code]
# ps aux|grep bdroot 5185 0.0 0.1 6532 1332 ? Ss 20:04 0:00 /usr/sbin/nmbd -D
root 5204 0.0 0.2 10124 2352 ? Ss 20:04 0:00 /usr/sbin/smbd -D
root 5221 0.0 0.1 10124 1080 ? S 20:04 0:00 /usr/sbin/smbd -D
[/code]Dakle kao što se vidi postoji nmbd daemon…
Pozdrav
10. септембар 2008. у 6:55 pm #72357dukenukem_4d
УчесникMislim da ima tu nekih zahebancija ,neće baš uvek da se vide ,treba ili
ono username da se kuca ili da se postavi na vindoza drugačije simple share ili tako nešto
http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=4982
http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=6336
workgroup treba da im bude isto ime da bi se videli ,to je valjda najbitnije
eventualno i puna samba ,ali ne mora uvek.
to je onako laički objašnjeno O0
(hoće i fairwall da smeta u procesu 😀 )avahi samo postavi automatski ip adresu na mreži da bi bio u vindojs opsegu ip adresa
za samo deljenje datoteka je samba protokol zadužen
(kad su sve neke vindojs mreže ,a nikoj da stavi nfs 😛 )
lepo radi ta samba pitaj boga od kad…11. септембар 2008. у 7:54 am #72358salac
УчесникNije… valjda. Nemam takvog demona u /etc/init.d/, a koliko sam procitao, to je deo SAMBA…
[code]
$ ps ax | grep nmbd
6651 pts/0 S+ 0:00 grep nmbd[/code]Citacu malo man…
Posto deluje bitno: cela mreza je povezana preko jednog rutera, i nema DNS servera na mrezi.
Pri startu sambe mogu se (a i ne moraju) startovati 3 daemona
1. smbd – koji bas vrsi usluge sharinga fajlova (grubo receno); esencijalni deo koji uvek mora da bude startovan
2. nmbd – on obezbedjuje ‘objavu’ netbios imena samba servera; ako nije podignut jedini nacin da pristupis masini je unosenjem IP adrese, nista od navodjenja imena samba servera
3. winbind – zaduzen za spregu sambe i aktivnog direktorijuma, ovo se koristi samo kad *nix masinu sa sambom zelis da zabodes u windows AD, bilo kao jos jedan server, bilo kao klijent; uglavnom nepotrebno.Pa posto si pomenuo da sambi pristupas preko IP adrese a kad navedes ime servera ne, pade mi na pamet analogija sa sambom i windows klijentima gde se javlja isti problem ako nije startovan nmbd daemon.
11. септембар 2008. у 10:06 am #72359foxbunny
УчесникOk. Pogledacu kako se dize nmbd, pa javljam. Cudi me da te stvari nisu po defaultu podignute (instalirao sam Ubuntu sa 8.04.1 alternate diska).
11. септембар 2008. у 11:36 am #72360dens
УчесникI kod mene je Kubuntu hardy, i ja imam nmbd….
Može biti da ga samba podiže u zavisnosti od konfiguracije… ček da bacim pogled na init direktorijum:
i nađoh da je samba jedini script.
Obrati sad pažnju, zavirićemo u skript /etc/init.d/samba
[code]
case “$1” in
start)
log_daemon_msg “Starting Samba daemons”
# Make sure we have our PIDDIR, even if it’s on a tmpfs
install -o root -g root -m 755 -d $PIDDIRNMBD_DISABLED=`testparm -s –parameter-name=’disable netbios’ 2>/dev/null`
if [ “$NMBD_DISABLED” != ‘Yes’ ]; then
log_progress_msg “nmbd”
if ! start-stop-daemon –start –quiet –oknodo –exec /usr/sbin/nmbd — -D
then
log_end_msg 1
exit 1
fi
fi
[/code]linija u kojoj piše testparm -s
Pozdrav
11. септембар 2008. у 1:13 pm #72361foxbunny
УчесникA, hvala. Pogledacu smb.conf kad dodjem kuci. Mada ono, hteo sam da izbegnem taj fajl kako znam i umem… 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.