Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › o visti i linuxu na b92
- This topic has 60 одговора, 22 гласа, and was last updated 19 years, 11 months раније by
miodragz.
-
АуторЧланци
-
12. август 2006. у 8:48 am #46641
miroslav_joksimovic
УчесникJedna preporuka za one koji koriste win. Kupite legalnu verziju i bice stabilna i nece praviti probleme.
Ja koristim (za igre) Win Xp legalan i dve godine nemam problema niti sam reinstalirao sistem dok sve ostalo radim na linux-u. Za vistu imam hardver a videcu kad izadje stabilna verzija kako se ponasa pa onda ako zaradim neke velike pare i imam ih na bacanje mozda ga i kupim. 😀Nije tacno uopste da legalna verzija radi stabilno i da je bolja od nelegalne jer se ni po cemu drugom taj XP ne razlikuje no po serijskom broju a nikako nije tacno da je drukciji od nelegalnog. Imam i ja legalan Home Edition i radi isto kao i nelegalan, radi pa malo baguje i slicno tako da ta teorija da je bolji legalan uopste nije tacna vec relativna…
12. август 2006. у 12:18 pm #46642Moneo
УчесникPotpuno se slazem sa Miroslavom….
Nikakve razlike nema izmedju piratskog i legalnog Wina sem sto ovaj poslednji kosta daleko vise-ja bar nisam nista primetio….
Vista je jos uvek u beta fazi tako da je rano da se donosi sud-finalna verzija ce sigurno biti sasvim druga prica…
Uopste ne stoje i ovi komentari o hardverskoj zahtevnosti-1GB RAM je vec standard na mnogim masinama cak i kod nas i predstavlja neki optimum za udoban rad u bilo kojoj zahtevnijoj aplikaciji(tek nove igre da ne spominjem koje dosta cesto zahtevaju i do 2GB RAM-a)
Takodje,graficke kartice koje podrzavaju DX 9 nisu vise nikakva egzotika i ima ih na svakom koraku,i jeftinih i skupih kako kome odgovara….
A sve ovo ce jos vise izgubiti na znacaju ako imamo u vidu da ce Vista izaci tek posle Nove Godine….
Nekako vam je ispala iz vida cinjenica da lepi i sareni distroi poput SuSE-a i MDK-a rade pristojno tek na 512 MB RAM-a(a ne bi se bunili i sa 1GB)a podrzumeva se i bolja graficka(ko je rekao XGL?)…..
Nemam nameru da branim Win,ali me neko kilnacko gledanje i stav ljudi koji jos pride imaju i dual-boot sa tim istim Win-om koga kude bez trunke objektivnosti u fazonu “Linux,rules Vista sucks” ostavlja da se zapitam….13. август 2006. у 10:57 am #46643velial
УчесникHome edicija je sr..nje i legalna i piratska. Ali sve u svemu win. ne trpi puno instalacija i reinstalacija raznoraznih programa. Ako win koristis samo za posao i imas instalirane programe koji ti trebaju i ne diras ga nikada se nece zapucati (treba maksimalno izbegavati internet, sumnjive programe i ostale izvore zaraze). Win je pravljen za nepismene a ne za hakere, programere itd..
Sto se tice krekovanja i ostalog nikom na svetu nije u interesu da se napravi savrsen sistem a nije ni moguce.13. август 2006. у 11:14 am #46644LimitMan
Учесник@RiSK … Ne mislim da ce biti tesko ga krakovati … Problem ce biti glupava aktivacija …ALi valjda ce se i to resiti … Uglvanom, uvek su tu OEM verzije koje ce procureti i nece morati da se aktiviraju …
13. август 2006. у 12:31 pm #46645crveni1
УчесникNišta nije apsolutno sigurno što čovek napravi. Ako je sudeći po beti već su uočeni načini kako se može zaobići aktivacija, neki kreten je aktivaciju stavio kao Windows servis, isključiš njega, nema ni aktivacije :biggrin: . Doduše malo će usporiti Vista (ja imam makinu 2000+ sa 1Gb RAMa i NVidia FX5600, i morma priznati da se osetilo ali ne drastično) ali radi. Naravno u finalnoj verziji se očekuje da će te stvari biti zaobiđene, pošto kako su se od verzije do verzije bete otkrivali takvi nedostaci odmah su bili zakrpljeni (mislim da i oni surfuju po netu tako da i sami mogu naći kako se za sada to zaobilazi i nedugo pošto je nešto objavljivano odmah je i krpljeno). Sve u svemu ništa specijalno, ono što sam sve vreme tvrdio da MS uglavnom menja šminku, a da nabavite neki OS Vas teraju tako što ne daju podršku ili drastično kasne za predhodne verzije. Tako npr. Vista će se pojaviti sa DirectX 10 dok za XP još uvek nije u planu da se pravi. Ono što je za svaku pohvalu je poboljšanje u aplikacijama koje dolaze uz samu vistu, ali ja nigde nisam video taj toliko najavljivani napredak u AV zaštiti, ako se taj napredak ne zove WinDefender, koji na XPu se zapucava. U Beti je Beta IE7 koji se isto tako zapucava kod bilo kog pokušaja downloada, valjda će i to rešiti do novembra kada očekuju svoje prve isporuke.
Mnogo drastičniji rezovi će biti u officeu (sudeći po beti officea 2007), gde moja malenkost se jedva snalazi mada spadam u neki expertski nivo korišćenja officea. Nadam se da će se urazumeti do finalne verzije i koliko toliko vratiti izgled na normalu.14. август 2006. у 12:39 am #46646LimitMan
УчесникSIguran sam da je Microsoft josh 2003 kupio RAV antivirus (Romanian antivirus) … Navodno da ga implemetiraju u windows …. http://www.rav.ro/pages/shownews.php?i=153 …Koliko je to tacno… Pitanje je …
15. август 2006. у 9:55 pm #46647BrokeBody
УчесникJa imam originalan Windows XP na masini pored Linuxa i sve mi radi ok. Na Winu mi nista nije nelegalno. Nemam puno igrica, a i to sto imam je legalno. Kaspersky je legalan. Nemam problema, osim sto radi malo sporije od Linuxa, ali nista strasno.
Dakle, ako je sve legalno, ne bi trebalo da bude nekih ozbiljnih problema. Tako je barem bilo kod mene do sada
15. август 2006. у 10:39 pm #46648popeye
Главни мајсторDakle, ako je sve legalno, ne bi trebalo da bude nekih ozbiljnih problema. Tako je barem bilo kod mene do sada
Ne slažem se. Da je to slučaj, windows update servis ne bi ni postojao. Bagovi koji potiču od krekovanja su kap u moru (ako se uopšte sretnete sa njima). Ukoliko pričamo o problemima koji nisu uzrokovani programerskim propustima, veća je verovatnoća da to može doći od netestiranog hardvera.
16. август 2006. у 12:00 am #46649kosmi
Учесник@broke
A meni na Linuxu nije nista nelegalno? Idi sa tim legalnim i updatetovanim Kasperichi, ali bez legalnog firewall-a na http://www.serial.com i uzmi serijski za NeroLinux. Zapatices troju. Posteno i legalno. Nema razlike. Windowsu ne pomazu ni kozne gace. 😀19. август 2006. у 9:26 pm #46650miodragz
УчесникMislim da MS polako gubi trku sa Linux-om,sto se tice tehnikalija cak mislim da je izgubio ali Lindza nikad nece biti OS za siroke narodne mase ma koliko se trudili,niko nece da pravi igrice za linux(vecina) a ne idu svima ova drvca pa im ostaje jedino Vista.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.