Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › PCLinuxOS › NVIDIA setings i jos koja pocetnicka muka
- This topic has 8 одговора, 4 гласа, and was last updated 16 years, 5 months раније by radak.
-
АуторЧланци
-
27. април 2008. у 7:17 am #10034radakУчесник
Zdravo, pokusavam da rjesim jedan od problema ali mi ne ide nikako, imam tri problema koja ne mogu da rjesim a ne znam da li ih uzrokuje ista stvar posto sam pocetnik. Kad pokusam da otvorim NVIDIA setings dobijem ovo poruku:
You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server.
Drugi problem je kad pokusam da otvorim NTFS configuration tool dobijem ovu poruku:
You need administrative rights to start this application.
Predpostavljam da tu podesavam opciju za citanje na drugom hard-u, jer drugi hard disk mi je prepoznat i mogu da otvorim svaki folder tu su mi svi podaci kao i multimedija, medjutim ne mogu da de kreiram novi folder tako da ne mogu ni da zapisem na tom hard-u nista.I treci kad pokusam da otvorim Compiz Fusion Icon ekran mi pobjeli i ne mogu nista.
Ostali mi sve radi , nadam se da ne pretjerujem sa pitanjima , jer mi se svidja ova distribucija imam PClinuxOS 2008.27. април 2008. у 8:12 am #69445GoranSTXУчесникDobrodošao na forum.
Pitanje broj 1, i 2, su povezani u smislu da ti za rešavanje obadva trebaju administratorske privilegije. Njih ćeš, u konzoli, dobiti kucajući komandu “su” (bez navodnika) pa ćeš nakon entera uneti i svoj root password koji si zadao prilikom instalacije. Posle toga pokreni “nvidia-xconfig”, zatim uradi CTRL-ALT-BACKSPACE (ili the win way – restartuj komp). Ako su drajveri instalirani kako treba imaćeš nVidia logo prilikom paljenja, a u /etc/X11/xorg.conf u sekciji “Device” bi pored unosa “Driver” trebalo da stoji “nvidia”. (eventualno u konzoli kucaj “glxinfo | grep direct” i kao odgovor bi trebalo da dobiješ “Direct Rendering: Yes” ako sve radi OK)
Za dalje ne znam koliko ću biti od pomoći, PCLOS 2008 nisam koristio, ali generalno govoreći… za otvaranje NTFS conf tool-a takođe koristiš root password koji si definisao u toku instalacije (naravno da si definisao root pass, zar ne?).
Problem sa CompizFusion-om se možda reši sam od sebe kad podesiš drajvere kako treba, ako ne, siguran sam da na PCLOS sajtu ima neko uputstvo Step-by-step kako to podesiti na nvidia karti.27. април 2008. у 8:13 am #69446miodragzУчесникYou do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server.
Da bi editovao moras da se ulogujes kao root korisnik
You need administrative rights to start this application
Podesi korisnicki nalog da moze pise i brise windows particije
treci kad pokusam da otvorim Compiz Fusion Icon ekran mi pobjeli i ne mogu nista.
podesi graficku
27. април 2008. у 8:14 am #69447miodragzУчесникSve si lepo objasnio Gorane svaka ti cast 🙂
27. април 2008. у 11:12 am #69448radakУчесникZahvaljujem, nisam ocekivao ovakvu brzinu, svaka cast.
Odradio sam po vasem uputstvu i opet isto , predpostavljam da nisam skinuo dobre drivere skinuo sam ih iz sinaptica, ne znam da li moze na neki drugi nacin.
Na kucanje komande “glxinfo | grep direct” dobijem ovu poruku:direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose)
Medjutim prilikom paljenja racunara imam logo od NVIDIA ali prije toga 4 ili 5 stavka odozdo mi pise da je Failed ostale su OK. To sve brzo prodje pa ne mogu da procitam sta je.
Hvala jos jednom.
27. април 2008. у 12:33 pm #69449GoranSTXУчесникAjd onda ovako. Deinstaliraj te drajvere iz Synaptic-a, skini odgovarajuće sa nVIdia sajta i instaliraj ih http://www.nvidia.com/object/unix.html – proveri samo koja ti verzija treba, latest (za novije grafike posle GF4) ili legacy (za starije). Uputstvo sigurno možeš izguglati na netu (PSLOC sajt, wiki ili forum) da ja sad ne tražim ili pišem ponovo.
27. април 2008. у 7:39 pm #69450ВладимирУчесникImaš lep grafički program za instaliranje drajvera za ATI i NVIDIA kartice u PCLOSu. Ukucaj samo “vit” u Run ili Konzolu i tu izabereš za koju karticu i on će sam da downloaduje i instalira drajvere.
A što se tiče NTFSa i tu ima lep grafički program 🙂
System->Configuration->Hardware->NTFS Configuration Tool
tu ukucaš root-ovu šifru i otkačiš “Enable write support…” i stisneš Close i gotovo. Mislim da ne moraš ni da restartuješ ništa. O027. април 2008. у 9:08 pm #69451radakУчесникCitav dan pokusavam, mislim u svoj frci da pravilno instaliram drajvere za graficku ali uvjek isto. Ne zelim da nekog izdvajam ali Vladimirov “vit” mi je sredio iz prve, samo sto “vit” ne dolazi instaliran pa se mora instalirati iz sinaptica.
Sto se tice NTFS, ntfs config. tool ne mogu da pokrenem dobijem ovu poruku:You need administrative rights to start this application,
Nadam se da nisam dosadan, jos mi samotreba pomoc oko ustimavanja 5.1 zvuka nikako da ga dobijem, kao ni mikrofon na skype-u.
Ako ovo rijesim vajda vas necu vise maltretirati. Ostalo mi je sve ok…Zahvalan
27. април 2008. у 9:15 pm #69452radakУчесникZaboravio sam da naglasim , zvucna karta mi je SB audigy LS. Imam klinca 20 mjeseci pa se i sa nim borim, pa ako imam koju gresku nemojte zamjeriti.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.