- This topic has 30 odgovora, 12 glasova, and was last updated 12 years, 10 months ranije by
nebjak.
-
AutorČlanci
-
21. jula 2010. u 1:24 pm #85008
marelli
Učesnikšta znam ja ovako pitam za mišljenje
ti si postavio temu, pa bi ti trebalo da znas ::)
21. jula 2010. u 8:26 pm #85009zokypoky
UčesnikPo meni bi bilo dobro da oživimo Gnuzillu. On već ima čitaoce, a i ne bi neki mogli da kažu kako je u pitanju samo još jedan pokušaj.
Ideja sa prevođenjem članaka iz FSM-a i njemu sličnih bi bila bolja od “ništa”, ali daleko od dobrog. To inače rade skoro svi domaći časopisi, pa nije čudo što im tiraž pada. Mislim da su i u Gnuzilli iskusili taj problem, jer to samo kratkoročno rešava probleme, odnosno uz jedan do dva autorska članka može ići i nekoliko prevedenih, pogotovu ako su u pitanju vesti.
Ovde na forumu ima dosta ljudi koji bi mogli da pišu veoma kvalitetne autorske članke, umesto da ih objavljuju na svojim blogovima. Primetio sam da nama u Srbiji ne “leži” čitanje prevoda, jer se to odmah primeti, a i obično temem nemaju mnogo veze s našom realnošću i ekonomskim mogućnostima.
Jedna od tema bi mogla biti i odgovori na članke, koje FLOSS predstavljaju u lošem svetlu povezujući ga s komunizmom, ili ga izvrgavaju ruglu, izdižući vlasnički softver do neba. Mi smo u stanju na forumu da vodimo iscrpne diskusije, elaborirajući komplikovane teme, ali niko se ne bi prihvatio tastature i to napisao za neko izdanje. Zašto?Dobro bi bilo da se jednom za svagda načini “popis” lica i firmi koje podržavaju FLOSS i GNU i da se zna ko je na kojoj strani i ko je spreman da pomogne, a ko ne (čak i oni koji nisu spremni, potencijalno bi mogli biti!). Naši susedi, kroaćani, dele li nam lekcije i dele… Dovoljno bi bilo da se ugledamo na njih, pa da naš Linuxo bude bolji od njihovog.
Evo ponude administratorima i moderatorima i ostalim “ratorima”, pa `aj`mo na posao… Skupite nas, popišite, organizujte, objavite nas, neka izbor bude Vaš!21. jula 2010. u 10:44 pm #85010sinansakic
UčesnikU današnje vreme nije problem da se uzmu brdo članaka iz strane štanpe plati se prevodi i autorka prava na te licencirane članke i da se to objavi u linux novinama. Cela ideja ove priče jeste da se okupe na jedno mesto svi stručnjaci iz svih oblasti. Svaki bi stručnjak imao svoj deo u novinama gde bi pisao opsežno o nečemu. Naravno u takvim novinama bi po meni trebalo stalno da se provlači jedna jedno pitanje. Zašto bi trebalo da se koristi nelicencirani operativni sistem i programi? Naravno treba da se ima i odeljak kada izađe neki linux u toku meseca da se o njemu opsežno napiše i da na kraju novina ima i rubrika pitanja čitalaca.
21. jula 2010. u 11:11 pm #85011sinansakic
UčesnikI da ne zaboravim da same novine imaju deo za naručivanje linux-a pa bi sam list njima slao besplatne verzije svih linux operativnih sistema koji bi imali u sebi prevod za sva okruženja na srpski (kako to neki vole da kažu lokalizacija na srpski).
21. jula 2010. u 11:19 pm #85012Andersen
UčesnikMozda bi moglo da prodje ako bi delili besplatne karte za bazen.
22. jula 2010. u 7:00 am #85013DrLove73
UčesnikSinane sine, oni koji znaju Linux dobro tesko da ce da cekaju da izadje nekakav casopis da bi procitalil sta su ovi u casopisu napisali. A moze se desiti i da im ne bude zanimljiv clanak ili da se sa njim ne slazu.
Dalje, vecina nas, na ozbiljne korisnike mislim, koristi po jednu distribuciju, i ostale ga bas nesto ne zanimaju. Ja bih o Debianu i Ubuntu-u citao samo ako mi je BAS dosadno, da ne govorim o Arch-u ili Slackware-u. I to nisu u pitanju distribucije kao takve, vec mene njihov koncept rada uopste nesto posebno ne zanima. Cak i Fedora me interesuje samo kao mesto gde se pripremaju i testiraju paketi za RHEL/CentOS.
A oni koji o Linuxu ne znaju nista, ti nisu za njega ni zainteresovani. Ostaju jedino oni kojima je Linux zanimljiv ali ga ne znaju dobro, kao i poneki clanak koji interesuje i napredne korisnike ali nisu stigli da ga procitaju.
Vrednije bi bilo prevoditi howto tekstove na srpski u neki on-line site, za sve distribucije zajedno tako da se tip-ovi za GNOME ili KDE mogu deliti, tako da nasi ljudi mogu da nadju tekstove “uradi sam” pre nego postave pitanje na nekom forumu, i onda izdavati redovne biltene u PDF-u.
A papirno izdanje ne bi prezivelo ni 3 meseca. Ja sam prestao da citam bilo kakakv casopis odavno, pri kraju sam samo bezveze davao pare za dzabe, bez tematike koja mi je interesantna za svakodnevni rad.
22. jula 2010. u 7:33 am #85014Anonimni
GostDelim i ne delim misljenje sas svima,
zar svi mi koji koristimo linux cutimo da ga koristimo , ja ne .
Na poslu dva racunara ( jedina dva racunara ) su pos linuxom, kuci jedini OS je linux,
i svima se hvalim , tj svi znaju .
Ima dosta zaineresovanih ili ne , sada kada bih im jos i dao nesto da citaju , sigurno bi bila zajednica veca.
Drugo bilo je pokusaja za okupljanja , to bi isto bilo ineresantno obnoviti .Ja kao prosecan korisnik sam jako zainteresovan da naucim sto vise ,
mislim da bi trebalo pokusati ,
ljudi samo krenite , od price nema nista,
neka bude prvo pdf , a ko zna mozda jednog dana trafika + pdf +pretplata22. jula 2010. u 7:49 am #85015GoranSTX
UčesnikPlašim se da u nekim odgovorima provejava poveća doza naivnosti. Nije problem zamisliti kako bi to sve trebalo da izgleda i kako bi to “trebalo” da radi, ali realizacija je ključna. Napraviti i e-zine kao što je bila GNUZilla nije nimalo lak i naivan zadatak, pitajte ljude koji su radili na njoj. Štampano izdanje je još veća muka. Za jednog čoveka to je celodnevni posao, a više ljudi je vrlo teško organizovati.
Dalje, autori tekstova ukoliko su volonteri onda nemaju obavezu da pišu redovno i obimno, a ako se plaćaju onda na red dolazi pitanje finansija u koje ne želim ni da zalazim…I dalje mislim da bi trebali da čuvamo ono malo što imamo sad, a ne da se bacamo u neizvesnost nekog linux-only časopisa…
U krajnjoj liniji evo za sve zainteresovane ultimativni test – napišite recenziju jednog programa za linux. Videćete da nije ni malo lako i jednostavno…
22. jula 2010. u 8:22 am #85016Anonimni
GostPre para godina , sam poznavao neke ljude koji su se hteli baviti , pisanjem programa i postavljanjem mreza…
sada treba nabaciti posao , malo komercijale :D,
Ja malo pomazem, vodim direktorku te firmice kod mojih poznanika i na jos par mesta.Sada ide deo sa prezentacijom , ovaj deo je vazan 🙂 i podseca na sve ovo .
Ona umesto da kaze sta sve rade , znaju , poprica sa ljudima , stvori neku pozitivnu atmosferu
ONA prvo prica o ciframa , tj. o cenama .
I naravno , ni jedan posao nismo zakljuculiDok sam popravljao kucne aparate, prvo pregledam , kazem kvar i koliko ce kostati popravka.
Pa ko odgovara , zavrsim posao i naplatim22. jula 2010. u 9:38 am #85017zokypoky
UčesnikBre Gorane ubi mi volju za pisanje!
U pravu si, sve što si rekao, ali opet `ajde… Rekoh da ne budemo odmah protiv i lenji. Ako Gnuzilli falie autori, mislim da ih možemo obezbediti, jer od nas 20-tak neka svako ima obavezu barem jednom u dva meseca da nešto šarne (napiše!) i eto Gnuzille. Tematika, ko što reče, nije problem, ali pare jesu! Pa dobro, mnogo firmi se reklamira u takvim časopisima, a može se uvesti i simbolična pretplata (50 rsd na primer…) i da se odatle skupi za neke kvalitetne autorske honorare.No dobro, ne pišem ja ovo tebi, već se nadam da će neko pročitati ovo od biših gnuzilovaca i da će ih to potaknuti na dalje. Ja i dalje ne znam razloge nestajanja Gnuzille i pored toga što su se na ovom forumu javljali neki kompetentni ljudi. To me navodi na pomisao da su prevazišli mladalački entuzijazam i da su otišli da prave pare. Ali opet mislim da im je ostalo barem malo od entuzijazma, što osećam na sebi, sa ovih skoro 5 decenija života.
Ja, dakle imam volje i nešto znanja, pa bih da radimo. Ima li zainteresovanih?
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.