Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›novi codec?
- This topic has 26 odgovora, 11 glasova, and was last updated 16 years, 10 months ranije by
jovir.
-
AutorČlanci
-
3. maja 2006. u 9:47 pm #43741
dens
UčesnikVLC nisam probao, jednostavno nisam imao potrebe.
Čisto da kažem za neupućene da je VLC jedno od najmoćnijih ostvarenja na sceni, a evo i zašto…
Osim što je multimedia plejer sa raznim mogućnostima, kao što su npr. kontrola preko web-a, podrška za sve moguće formate (inkorporirano u sam plejer), VLC je multiplatformska aplikacija (npr window$) i ono što je za mene mnogo važnije od činjenice da je on multimedia plejer je to što ima odličnu podršku za rad u mreži.
Naime, sa VLC-om možete da pustite unicast i multicast streaming i da taj stream “hvatate” VLC-om na nekom drugom (ili više njih ako je u pitanju multicast) računaru u mreži, koji može uzgred da uradi transkoding u realnom vremenu i da “reemituje” na npr drugu multicast adresu i tako dalje. Podržava u izvesnoj meri i video on demand koncept.
Kao klijent može da prima različite streamove kao što je recimo Motion JPEG (koji tipično emituju IP kamere). Lepo radi sa internet “radio stanicama” ….
Moglo bi da se priča dosta o njemu… meni je nezamenjiv za primene na mreži, naročito za testiranje multihop multicast-a….
Primena? …recimo pustite multicast stream utakmice sa prvenstva u fudbalu na mrežu, i svako ko ima VLC i povezan je na mrežu može da gleda prenos na svom računaru u visokom kvalitetu 🙂
Koji to plejer od prethodnih može da uradi? Nijedan. Tačka.
Eto, nadam se da sam još nekog zainteresovao …
4. maja 2006. u 2:09 am #437424. maja 2006. u 2:35 am #43743LYb
UčesnikAposlutno nema veze sa videom, ali ko voli zanimljive mrezne zezalice, pa jos da se smesno zovu, neka pogleda ampache. Jeste, ima ono jedno “m” viska 🙂
4. maja 2006. u 4:55 am #437445. maja 2006. u 12:27 pm #43745popac
UčesnikE naterali ste me da probam VLC, i evo zapažanja…
Sve to lepo radi, ali potrebno je još mnogo truda da ovo zaživi.
Mnoge od konfiguracije ne rade kako treba, iako GUI opcija postoji više nego u ijednom drugom plejeru. Takođe fali podrška za Real format koliko sam video na sajtu, a X11 i XVideo output daje očajnu sliku u Fulscreen modu, mada je zauzeće procesora zaista blizu MPlayeru…Nije sve tako crno, program je odličan i podseća na ostale M$ programe slične nemene, gde sa malo mozga možete svašta 😆
5. maja 2006. u 1:13 pm #43746miodragz
UčesnikШто се тиче плејера код мене сви плејери раде нормално,нема филма који нису прочитали
6. maja 2006. u 1:36 am #43747RiSK
UčesnikVLC je odlican. Odavno ga koristim kao ‘default’ plejer za sitnije video zapise u Gnome-u. Nekako mise uklapa. Inace je to masinerija MPlayera sa nesto dodatih opcija. I sa mogucnoscu da skida streamove koje servira VLS sa neta, kao sto vec neko rece. Za filmove uglavnom koristim MPlayer. Iz prostog razloga: VLC zj* sa titlovima 🙂
E, a kad smokod diskusije na temu MPlayer vs Xine, mogu da vam kazem da MPlayer pusta filma ‘tecnije’ od Xine-a. Xine pravi neke male brljotine i kockice ponekad. Imam i subjektivan utisak da vise jede procesor. Sa druge strane, desavalo mi se da Xine pusta filmove koje nijedan drugi plejer nece da pusti. (Uglavnom se raadi o DivX-u koji je neki renomirani strucnjak sa buvljaka ripovao sa DVDa) Doduse, obicno ima malih problema. Ponekad isece film na pola, ali bar kako-tako pusti snimak.
6. maja 2006. u 10:46 am #43748popac
UčesnikDa, VLC očajno ispisuje titlove, ali i Xine nije tu nešto mnogo bolji. Takođe je tačno da MPlayer guta mnogo manje procesora, a na nekim slabim mašinama mi je pustao filmove koji su u Xine plejeru seckali, baš me je čudilo što VLC ima tako malo zauzeće procesora…
Kad je kvalitet slike u pitanju, koristeći XV izlaz, MPlayer daje vidljivo bolju sliku i od Xine-a, a sa VLC neću ni da ga upoređujem.
Inače kad je GUI u pitanju MPlayer nažalost pada. Xine-ui, Kaffeine i VLC su mnogo bolji na ovom polju.Naravno ovo su samo moja zapažanja.
6. maja 2006. u 4:23 pm #43749miroslav_joksimovic
UčesnikSlazem se sa tobom popac sasvim, i moja zapazanja su ista ali opet pored svega koristim kaffeine za sve kada sam u KDE-u, nikad nemam problema sa njim… 😉
6. maja 2006. u 6:59 pm #43750dens
UčesnikDa, sto se tice VLC-a zaboravio sam da u svom prethodnom postu napisem jednu faccinantnu osobinu koju ima i koju je neko pomenuo (to se bolje vidi na slabim masinama, kao sto je npr moja, za danasnje prilike), a to je da zauzima i do 4x manje CPU resursa od prvog sledeceg koji sam probao (MPlayer, XINE itd).
Sto se tice MPlayer-a i XINE-a, po meni je to vec stvar licnog afiniteta. Ono sto je stvarno mocno kod MPlayera, je to sto neverovatno brzo radi jump-ove za 15sek, 1 minut i 10 minuta (arrow up/down, arrow left/right, PgUP/PgDown)… To nisam nigde video…
Kad koristim smopuim (Window$), koristim port MPlayera (MPUI ili tako nekako) koji se izuzetno brzo ucitava, ili VLC iz istog razloga. Razlog lezi u tome sto oba pomenuta koriste built-in kodeke i ne koriste directshow filtere sto dramaticno usporava start-up u odnosu na pomenute…
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.