Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Nov u redovima Linux korisnika
- This topic has 22 одговора, 15 гласова, and was last updated 19 years, 2 months раније by kmilos.
-
АуторЧланци
-
2. август 2005. у 2:38 pm #31940japanУчесник
^ slazem se potpuno… slack vazi za hc distro, mada mi nije jasno zasto… uz odgovarajucu literaturu nema nikakvih problema. ljudi obicno pocetnicima preporucuju suse i ostale kliktacke distroe, sto je ok ako hoces da instaliras sistem i da ne razmisljas o tome kako i zasto radi, ali ako hoces da naucis nesto o svom sistemu, i da mu posvetis malo vremena – uzmi slack, skini slackbook i vozi! kad zapne(a zapece), tu je google, tu su forumi
3. август 2005. у 7:48 am #31941dejaniumУчесникkliktacki distroi 😆
ljudska rasa ima potrebu da sebi olaksa aktivnosti i automatizuje ih gde je to moguce, a ti svakodnevno uzivas u produktima te potrebe. jedna od tekovina ljudske zelje za olaksanjem poslova su i kliktacki distroi. zamisli samo, ubacis cd i sa par kliktaja misa instaliras OS iako u principu nemas pojma o linuxu, pa to je strasno.
2002 nisam imao pojma o linuxu a ipak sam sa par kliktaja misa instalirao prve distroe (mandrake, redhat i suse). e, i uopste me nije zanimala tehnologija instalacije! misljenja sam da 90% korisnika ne zanima tehnologija instalacije OS-a, ljudi hoce da sto lakse i brze dodju do funkcionalne sredine za rad na racunaru i to je to.
ovo je samo komentar, bez zelje za ikakvom raspravom tipa slack vs suse ili klik vs prirucnici&tastatura
evo i jednog jezivog primera sta bi bilo kad bi bilo :
-nije izmisljena automatska linija za punjenje piva, sve se obavlja rucno, crevom putem slobodnog pada jer nema pumpi. boce su prljave jer nije izmisljena ni linija za pranje boca. neke tetke peru boce u kadama a vodu donose u kofama jer nema ni vodovoda, i to je proces koji traje i traje.
nekome hitno treba gajba piva, a dok se boce ne operu i ne napune, Mika piljar nece dobiti potrebno pivo. 😉a moze i sam da napravi pivo i napuni boce, uz par knjiga, naravno.
3. август 2005. у 10:52 am #31942jbobanУчесникO ukusima ne treba raspravljati. Siguran sam da neko voli i takvo pivo 😉
Ja sam SuSE klik majstor i zato odoh da ubijem jedno znojavo “svetsko, a naše”, iz oprane flaše, po najnovijoj tehnologiji 😆3. август 2005. у 12:04 pm #31943MoneoУчесник@Stefanko…..
Dobar izbor…..
Kada se malo uhodas ne bi bilo lose da probas i Slack ili Debian….
CU!
Heavy Metal rules!3. август 2005. у 12:09 pm #31944japanУчесникda ne budem pogresno shvacen, kad sam rekao kliktacki, nisam mislio nista pogrdno, taj atribut jednostavno najbojle opisuje moj dozivljaj(a verujem ne samo moj) pojedinih distroa. jeste da sam mnogo vise okrenut tastaturi, ali mi mi kliktanje i mis nisu strani.
citanje dokumentacije bi, bar po meni, trebalo da bude nesto sto nije strano ni “kliktacima” ni “kucacima”.
a to da klik pristup prilicno olaksava neke stvari, tu se potpuno slazem. ali, ja sam, npr, kad sam poceo da koristim linux, poceo sa slack-om, zato sto je on bio instaliran na serveru na kome sam radio, pa sam ga instalirao i na svojoj desktop masini. filozofija upotrebe koju slack ima mi je prilicno pomogla da shvatim neke sustinske stvari, i da naucim dosta o sistemu, sto mislim da se ne bi desilo sa npr. suse-om, protiv koga nemam nista, naprotiv, mislim da je odlicna distribucija, i koristim ga na laptop masini, iz prostog razloga sto je trebalo za jako kratko vreme da instaliram sistem, a znao sam da ce suse da prepozna vecinu hardvera, a da bih sa slack-om morao da se zezam sa drajverima, a posle toga sam se navikao na njega i nemam nameru da ga menjam.
poenta onoga sto sam hteo da kazem je to da gui-orijentisane distribucije udaljavaju od korisnika od sistema. idealne su za nekoga ko hoce da instalira sistem i da radi na njemu, bez da razmislja sta se tu zapravo desava. ali, ako te zanima sam sistem i nacin na koji on funkcionise… pa slack i udri…
mislim da smo se potpuno razumeli, oba pristupa imaju svoje prednpsti i mane, i oba pristupa imaju ciljnu grupu…
3. август 2005. у 2:30 pm #31945jovirУчесникOpet kreće jedna rasprava bez kraja i pobednika.
Ipak, kod “kliktackih” distroa (kako ogavan izraz 😡 ), može se i kliktanjem i kucanjem završiti posao, onako kako kome odgovara, a kod “kucackih” (još ogavniji izraz 😡 ) može samo kucanjem.3. август 2005. у 8:15 pm #31946jbobanУчесникTo je i suština, samo je treba shvatiti. Uvek je dobro imati izbor, a ne hvaliti jedini mogući način. Ispod svakog klika je neka izmena u nekom fajlu.
3. август 2005. у 8:23 pm #31947StefankoУчесникMa ja sam u svetu kompjutara citao o Slackware i po meni nema neke velike razlike on Knoppix-a a i instalacija deluje jednostavno (ili sam ja mnogo dobar 😉 ).
4. август 2005. у 12:09 pm #31948urosevicУчесникJa sam trajno počeo sa Slackware 8.1, mada sam pre toga _instalirao_ RH 6 i Slackware 8.0 (tim redosledom, znači, samo instalirao ne i koristio). Dakle, dobar distro za početnika je Slackware – ako ti se kapira GNU/Linux. Ako bi hteli “NEXT-NEXT-FINISH” onda izaberite sta god hocete, necete daleko stici, IMHO. I da, Gentoo je takodje dobar za pocetnike koji zele da uce GNU/Linux.
4. август 2005. у 2:25 pm #31949LYbУчесникEvo ga jedan glas razuma. Gentoo je jako dobar za onoga ko hoce nesto da nauci.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.