Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Nevidi mreznu posle restarta
- This topic has 22 odgovora, 4 glasa, and was last updated 21 years, 4 months ranije by
Hans.
-
AutorČlanci
-
31. mart 2005. u 6:37 pm #5087
Hans
UčesnikNesto sam promenio ali neznam tacno gde ali sada mi posle restarta nevidi mreznu kartu.
Ako neko moze da mi napise sta da promenim u kom fajlu ?ili je u pitanju nesto drugo?Pozdrav Hans
31. mart 2005. u 7:24 pm #26485dens
UčesnikJesi li siguran da ne vidi karticu? Da nije mozda konfiguracija “poremecena” ?
Kad kao root otkucas:
ifconfig
sta se dobija? ima li u ispisu eth ili je samo lo prisutan?probaj opet drakconnect, daj neku informaciju vise…
sta kaze lspci
ima li ga u dmesg ispisu?31. mart 2005. u 7:41 pm #26486Hans
UčesnikIzvinjavam se nisam dao tacnu informaciju
Kad restartujem racunar nema mi konekcije a vidi mi mreznu.
I svaki put moram da pravim novu kon.
nadam se da je sad jasnije.
Jos nesto da ne otvaram novu temu ,kad pravim novu konekciju nemogu da odaberem integrisanu mreznu vec samo onu koja se nalazi u PCI slotu,mada linux vidi i ovu integrisanu.
Pozdrav Hans1. april 2005. u 9:23 pm #26487Hans
UčesnikMolim vas ako neko zna da mi kaze sta da radim ovo me mnogo iritira.
Hvala
2. april 2005. u 1:02 pm #26488dens
UčesnikOpet nisi napisao dovoljno detalja npr sta radis kad kazes da pravis konekciju?
Ako to radis sa ifconfig eth0 …..onda ti to nece biti zapamceno nakon reboot-a.
Moras to da uradis iz drakconnect-a. U svakom slucaju, parametri se cuvaju u
/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0Tamo pise nesto u stilu:
DEVICE=eth0
BOOTPROTO=static
IPADDR=10.1.1.37
NETMASK=255.255.255.0
NETWORK=10.1.1.0
BROADCAST=10.1.1.255
ONBOOT=yes
METRIC=10
MII_NOT_SUPPORTED=yesEto to ti je to….
2. april 2005. u 5:16 pm #26489Hans
UčesnikDefinitivno nemoze.U ifcfg-eth0 mi je pisalo ONBOOT:no ,ja prepravim na yes ali opet kad rest.racunar nema mi konekcije,pa moram ponovo da je pravim sa drakconnect.
Imam 2 mrezne karte u racunaru 1 integrisanu 1 na pci.Konekciju mogu da napravim samo ako odaberem ovu na PCI slotu ako pokusam da ukucam ifconfig eth1(integrisana)10.0.0.1 netmask 255.0.0.0 kaze
SIOCSIFADDR: No such device
eth1: unknown interface: No such device
SIOCSIFNETMASK: No such deviceZnaci napravim konekciju iz drakconnect ali posle restarta…
3. april 2005. u 6:31 pm #26490Off-Topic
Učesniketh1, ali samo ako imash uchitan odgovarajuci modul za tu intgrisanu mreznu,
a to da podesish da ti eth0 bude podeshen po podizanju sistema mozesh i kroz /etc/rc.d/rc.local, mada nije bash najelegantnije reshenje, recimo
ifconfig eth0 192.168.x.x i eventualno josh shtogod shta bi da postavish, vidi man, sve to lep stavish na sam kraj fajla i vozi.
A ono za modul, nereche ni koja plocha ni koji lan, pomozi nama pa i sebi, budi malko detaljniji.3. april 2005. u 7:41 pm #26491Hans
UčesnikPloca ASUS A7N266VM integrisana mrezna neka najverovatnije realtek.Za modul mi pise unknown.Nemogu nigde da nadjem taj man fajl?Gde se to nalazi
7. april 2005. u 7:55 pm #26492Hans
UčesnikDali neko zna?
Pozdrav
7. april 2005. u 8:53 pm #26493Off-Topic
Učesnikman ifconfig
Izvini shto me nije bilo, vidim da si ochajan, a i jasam zbog DVB-a
To za mreznu morash i mozesh proveriti komandom dmesg
illi s lspci -v, pa u tom listingu pogledaj, nisam siguran da li se prijavljuje integrisana, ali poshto je na PCI magistrali, trebalo bi, svakako pogledaj user manual za plochu, a poshto je nForce, verujem da je nvnet.o ili neshto slichno, moguce ali nemora da znachi, svakako obidji nVidia sajt i pogledaj shta tamo imaju od drajvera za linux, inache su jedni od retkih koji ce te toga udostojiti.
Pogledaj svakako u /usr/src/linux/Documentacion/net ili tako neshto, kako bi provalio koji modul da ubacish.Sretno
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.