Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Nevidi drugi hard
- This topic has 8 одговора, 6 гласова, and was last updated 21 years, 4 months раније by
MladenIsakovic.
-
АуторЧланци
-
24. март 2005. у 7:04 pm #5037
Hans
УчесникNa jednom hardu su mi 1 FAT32 2 NTFS 1 ext3 1 SWAP particije
a na drugom samo EXT3 i SWAP na kom sam instalirao Mandrake 9.0.
Iz linuxa nevidi nijednu particiju sa prvog diska ,a kad linux instaliram na prvom disku onda sve radi normalno tj vidi sve particije.A linux vidi oba diska (kao hardware) ali nevidi particije
Koje je resenje problema?
POZDRAV
24. март 2005. у 8:07 pm #26156tomaja
Главни мајсторMoras da ili rucno, kao root, podesis fajl /etc/fstab i uneses linije za particije na prvom disku ili da preko Mandrake Kontrolnog Centra i ikonice “Mount points” to isto uradis.
Sto se tice fstab fajla nove linije ce ti biti slicne vec postojecim za particije na drugom disku samo sto ce se razlikovati oznaka sa sam hard i particiju tj. ako je prva particija na drugom hardu hdb1 onda je na prvom hda1 itd.linux4life
24. март 2005. у 9:35 pm #26157MladenIsakovic
УчесникNa jednom hardu su mi 1 FAT32 2 NTFS 1 ext3 1 SWAP particije
a na drugom samo EXT3 i SWAP na kom sam instalirao Mandrake 9.0.Izvini, ali ne kapiram šta će ti dve swap particije??? ❓ ❓ ❓ ❓
24. март 2005. у 10:06 pm #26158Hans
Учесникma to sam nesto kombinovao na oba harda sam instalirao linux pa zato
Kad kazem “samo” mislim da nema particije za windows25. март 2005. у 10:40 pm #26159DVSoftware
Учесник[quote=”Hans”]Na jednom hardu su mi 1 FAT32 2 NTFS 1 ext3 1 SWAP particije
a na drugom samo EXT3 i SWAP na kom sam instalirao Mandrake 9.0.Izvini, ali ne kapiram šta će ti dve swap particije??? ❓ ❓ ❓ :?:[/quote]
i ja imam dva swapa, jedan je na system disku, a drugi na drugom disku sa podacima
26. март 2005. у 8:43 am #26160Shadowman
УчесникKad instalirash Linux dodjes do dela kada sredjujes hard diskove. E, tu MORASH da podesish mount points za sve particije, i posto imas fizichki dva hdda, jedan je hda1, drugi hda2, a particije su od hda5 pa do koliko imash. Prve chetiri su rezervisane za fizichki odvojene hdde, podesi samo mount points tu i sve ce da radi. I jos neshto: nisu ti potrebne dve swap particije, vech samo jedna, i to ne mnogo velika, one su se koristile kad je RAM bio skup, sada ih racunar koristi vrlo retko, kad ga prebukirash zahtevima. One su ustvari dodatak RAM-u, samo na HDDu.:-)
[/b]26. март 2005. у 2:53 pm #26161MladenIsakovic
Учесникposto imas fizichki dva hdda, jedan je hda1, drugi hda2, a particije su od hda5 pa do koliko imash. Prve chetiri su rezervisane za fizichki odvojene hdde, podesi samo mount points tu i sve ce da radi.
Ne razumem o čemu ti pričaš?????????????!
Ovo nije tačno, bre!
Diskovi se u Linuxu raspoređuju na sledeći način:
Prvi disk (primary master) ima oznaku hda, a particije na njemu hda1 (primarna) hda2 (extended, na kojoj se prave logičke particije), i do hda4 (za primarne), a logičke se obeležavaju od hda5 pa redom. Drugi disk se obeležava sa hdb, a particije na njemu hdb1 (ako je primarna) a za logičke od hdb5, pa naviše, ako imaš treći disk, onda je oznaka hdc, itd., a ako nemaš, sledeći uredjaji na grani dobijaju te oznake, dakle, ako imaš dva diska i CD, onda će CD dobiti oznaku hdc, i tako dalje. Ljudi, ako niste sigurni da je ono što pišete tačno, nemojte pisati i zbunjivati ljude, bre!i ja imam dva swapa, jedan je na system disku, a drugi na drugom disku sa podacima
Pa – možeš da ih imaš i 54 ako hoćeš, ali ti je dovoljna samo jedna swap particija. Ne verujem da ćeš dići 2 Linuxa u isto vreme (osim možda na VMWare-u, ali i tu ti treba samo jedna).
26. март 2005. у 3:24 pm #26162kmilos
УчесникPrvi disk (primary master) ima oznaku hda, a particije na njemu hda1 (primarna) hda2 (extended, na kojoj se prave logičke particije), i do hda4 (za primarne), a logičke se obeležavaju od hda5 pa redom.
Evo opet se ja javljam da solim pamet i jos zbunjujem. 😉 Skroz se slazem sa tobom da ne treba ljudi da nude pogresne odgovore, zato moram jos samo malkice da te ispravim.
Uopste nije pravilo da je hda2 extended particija, ostalo je tacno. Particije 1-4 su rezervisane za primarne (naravno ne moraju biti sve prisutne), ali bilo koja od njih (ali samo jedna) moze biti extended u kojoj su onda sadrzane logicke 5 i navise.
Ja npr. imam
/dev/hda1 NTFS Win2k
/dev/hda2 ext3 /boot
/dev/hda3 FAT32 FreeDOS
/dev/hda4 Extended
/dev/hda5 swap
/dev/hda6 ext3 /
/dev/hda7 NTFS
/dev/hda8 FAT3226. март 2005. у 9:05 pm #26163MladenIsakovic
УчесникZnam da nije pravilo, naravno da to zavisi od toga od koje fizičke particije na disku kreću logičke, naravno, može biti od treće, ili kao kod tebe, u svakom slučaju, ima više varijanti. Napisah to u žurbi, konkretno, meni je hda2 particija ustvari ta extended, na kojoj su mi logičke. Da, prve 4 su primarne, a logičke prikazuje redom od 5-ice pa naviše. U pravu si, sad i ja kad vidim, pogrešno sam napisao, mada sam, čini mi se, naveo da se primarne obeležavaju brojevima od 1-4, i, naravno, hda2 nije rezervisano specijalno za extended. Malo sam zbrzio odgovor u žurbi, jer ovo nije prvi put na forumu da ljudi objašnjavaju drugima nešto što ni sami ne znaju.
Pozdrav, milosk! 😀 ❗ -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.