Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Neveruj u /home
- This topic has 7 одговора, 3 гласа, and was last updated 19 years, 9 months раније by
popeye.
-
АуторЧланци
-
25. мај 2005. у 1:29 am #5430
Off-Topic
УчесникDakle svaka nova instalacija MDK10.1 obavezno zahteva novog usera, fazoni tipa preskaknje usera u toku instalacije i onda naknadno popunjavanje /etc/~passwd passwd ~shadow shadow ~gashadow gshadow, prolaze sve do par restartovanja, kada u home ostaju samo defaultni direktorijumi, tipa konfiguracioni za kde, Documents itd. dok svi direktorijumi instaliranih programa gube ime i sadrzaj i postaju “/”, ako neko mozda zna zashto se ovo desilo i to posle vishe regularnih restarta, gde je do jednog momenta sve lichilo da je sve u redu.
Idetichan je i GID i UID, u mcc-u je samo provereno dali je konfiguracija za usera OK, i to tik posle same instalacije, dakle pre nekih 5-6 restarta do tragichnog momenta. 😥25. мај 2005. у 12:29 pm #28853popeye
Главни мајсторMožeš li ponovo, ovaj put razumljivije, objasniti problem?
25. мај 2005. у 9:13 pm #28854Off-Topic
УчесникProblem, hm:
Koristim zajednichku /home particiju, za MDK9.1 i 10.1, imam dve root particije, od kojih svaka trenutno aktivna onu drugu vidi kroz /mnt/* (manje bitno)
Na toj jednoj home imam dva usera, jednog za 9.1 drugog za 10.1, nekada je tu bio i slkack 9.2 i njegov home je nasledio 10.1, za divno chudo sve je radilo besprekorno dok nisam pocheo da se mlatim sa fglrx-om, i na krju reshio da reinstaliram 10.1 od nule, i to je proshlo regularno, kroz instalaciju mu obelezim koju particiju gde i kako da montira, izformatizujem kaje zelim i na kraju montiram i pustim da se instalira.
Home je ostao isti, samo sam izeditovao pomenute fajlove i prijavio sistemu novog-(starog)usera, sa svim vrednostima tipa GID-UID shell itd, jedino sto sam ishao komandom bilo je dodeljivanje lozinke.
Logovao sam se bez problema,i instalirao par programa, tipa setserial, hddtemp, lm_sensors, sve je radilo perfektno i uobichajeno, ama bez bash ikakvih problema, a tu je bilo i par restarta, chisto da mu podesim sensore, iz fstab izbacio automount, itd, dok u jednom momentu nisam iz /home/user kao root zaustavio lm_sensors, a kad sam poterao mc imao sam shta i da vidim:Svi direktrijumi, izuzev onih defaultnih su nestali, a /home/user je bio preplavljen / / / / / / / / /
i svi ti nazovi rootovi dakle “/” pod ls -l javljaju no such file or directory, dok pri pokushaju da udjem u njih vracaju na home direktorijum usera u tom shellu.
Za divno chudo i kad restartuje u MDK9.1 isti fenomen i sve se isto se manifestuje.Pokushaj brisanje i jednog od tih nazovi direktorijuma dovodi do Segmentation foult-a, i usput javlja kako mnoge od poddirektorijuma ne moze da izbrishe, i sve tako dok ne kaze da u VFS vishe nema mesta.
Dakle ako te nije mrzelo da do ovde stignesh u chitanju, onda mozda i mozesh da predpostavish o chemu se radi.
25. мај 2005. у 9:42 pm #28855popac
УчесникNe vidi ga ni MDK 9.2? Rekao bih da su ti otišli podaci 😥 .
25. мај 2005. у 9:49 pm #28856Off-Topic
УчесникVide oba ali se isti i odnose prema njima, dakle kao da nije interni bug, vec kao da je zabrljao neshto sa i-nod-ovima, kako god da probam da udjem u neki od njih (/) vrati me na home trenutno aktivnog user-a, i to sa obe strane bilo kroz 9.1 ili 10.1 (svaki od njih kroz mc ima velichinu home direktorijuma usera koji ga posmatra), a imah nekih 10-tak.
25. мај 2005. у 10:29 pm #28857popeye
Главни мајсторPošalji izlaz naredbe ls -la iz /home i /home/user. Takođe, javi i koji fajlsistem koristiš i da li imaš grešaka u radu sa diskom (pogledaj u logovima ili izlaz dmesg).
26. мај 2005. у 12:07 am #28858Off-Topic
УчесникSada to vishe nije ni bitno, formatizovao sam home, a verujem da se i izlaz ls -la nebi mnogo razlikovao da ima i -a, ionako mi je uvid u sve fajlove uvek i svuda dostupan, shto se tiche scandiska ili kako vec, morao sam da mu izmenjam fstab jer je pocheo da smara, kao da mu nijedan disk nevalja osim / , dok se 9.1 nezali uopshte, a kad se posle editovanja fstaba i postavljanjem 0 on six-place sve regularno montira i radi.
U svakom sluchaju hvala.
Ali mi nikako nije jasno koji mu je to fazon da to homeuser\ vrati na recimo root ili opet na homeuser i sve to u zavisnosti ko mu prilazi.26. мај 2005. у 12:15 pm #28859popeye
Главни мајсторTja, to je i mene interesovalo, ali izgleda da, posle tog formatiranja, više ne možemo saznati…
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.