Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Net neutrality
- This topic has 43 одговора, 14 гласова, and was last updated 16 years, 2 months раније by MladenIsakovic.
-
АуторЧланци
-
1. јун 2008. у 10:28 pm #101522. јун 2008. у 12:20 am #70383KosavaУчесник
mislim da su to gluposti kada se video od koga je video nijedna ozbiljna stvar a i budimo realni…
2. јун 2008. у 1:12 am #70384BrokeBodyУчесникbudimo realni
OK 🙂
Kablovska televizija je, kao sto mnogi znaju, izazvala ogromnu televizijsku revoluciju. U pocetku su svi gledali sve sto je distributer mogao da im pruzi, ali Zemljanin se vrlo brzo setio da moze mnogo vise da zaradi ako Zemljaninu dajes na kasicicu, a ne sve odjednom. 🙂 Dakle, kol’ko para, toliko muzike. 😉 Kablovska televizija danas se prodaje kao package-based subscription model. Ako zelis jos kanala, ili ako zelis neke vrlo popularne kanale koje osnovni subscription model ne sadrzi, moraces dodatno da platis za te kanale. 😉
Sirokopojasni (broadband) Internet je, kao sto mnogi znaju, izazvao ogromnu Internet revoluciju. U pocetku su provajderi gledali da korisnici imaju sto veci propusni opseg, odnosno da imaju sto brzi Internet. Medjutim, kako je broadband Internet dostigao odredjenu brzinu, Zemljanin se setio da moze vise da zaradi ako Zemljaninu dajes na kasicicu, a ne sve odjednom. 🙂 Dakle, kol’ko para, tol’ko muzike. 😉 Propusni opseg Broadband Interneta se danas prodaje kao package-based subscription model. Ako zelis veci propusni opseg, moraces vise da platis. 😉
Ako se televizija i propusni opseg broadband Interneta danas prodaju kao package-based subscription model, zasto se onda i same Internet usluge u celosti ne bi prodavale isto tako? 😉
Pa package-based subscription model je tako cest u IT industriji. Na primer, MSDN. U zavisnosti od toga sta ti treba, narucices odgovarajuci paket i platices onoliko koliko taj paket kosta.
Lista primera je beskrajna u mnogim industrijama, ali ova tri primera (televizija, Internet opseg, softverski paketi) su mi najautenticniji. 🙂
Da li je ovo tehnicki moguce? Jeste.
Da li je ovo pravni problem? Mozda i nije. (U Kini imas par takvih provajdera. 🙂 )
Da li bi se ovo moglo dogoditi bas za cetiri godine? Tesko. Mozda za 14. 🙂2. јун 2008. у 4:43 am #70385workyУчесникMozda bi trebalo u ove kategorije staviti i slobodu kretanja pa koliko para toliko i muzike a mozda jednog dana
i kiseonik itd. beskrajno.A sto se Interneta tice ocekuje se da sa razvojem tehnologije on postane dostupan svima i potpuno besplatan
,kao vazduh2. јун 2008. у 9:34 am #70386BrokeBodyУчесникsto se Interneta tice ocekuje se da sa razvojem tehnologije on postane dostupan svima i potpuno besplatan
Pa, propusni opseg Interneta se vec prodaje kao package-based subscription model. 😉
2. јун 2008. у 11:04 am #70387foxbunnyУчесникTo nije stvar da li ce “oni” da odluce, nego da li cemo “mi” da pristanemo. Ako smisle pricu koja “nama” pije vodu, “oni” ce moci da nam uvale sta god hoces, pa i vazduh na kilo.
Every significant Internet provider around the globe is currently in talks with access and [b]content providers[/b] to transform the internet into a television-like medium: no more freedom, you pay for a small commercial package of sites you can visit and you’ll have to pay for seperate subscriptions for every site that’s not in the package.
Za pocetak, nisu svi content providers koji zaradjuju od toga. Slashdot, SourceForge, Linuxo.net, i slicni sajtovi tesko da mogu da se komercijalizuju na taj nacin. Znaci, to ce verovatno krenuti na individualnim sajtovima komercijalnog karaktera. A konkurencije ce uvek biti, pa cemo videti ko ce da prevagne.
2. јун 2008. у 11:15 am #70388BrokeBodyУчесникTo nije stvar da li ce “oni” da odluce, nego da li cemo “mi” da pristanemo.
Well, izgleda da smo tako “pristali” i za telefon – Kada je nastao, bilo je halabuke kako ce to svima biti dostupno i potpuno besplatno. 🙂 Pa, ako je Alexander Graham Bell tako zeleo, sada se prevrce u grobu. 😀
Tako smo pristali i za kablovsku, Internet opseg (bandwidth), softverske pakete, … Sve package-based subscription-i. 🙂
2. јун 2008. у 12:18 pm #70389RiSKУчесникHmmm… A sta mislis kako ce da reaguje Google kad vidi da nisu u najjeftinijem paketu?
Na ovo ne da ce biti reakcije, nego….btw: Sta je sa ostatkom sajtova? Imas 3 paketa sa cca 10 sajta. Sta je sa ostatkom protokola? Gde je FTP, npr?
Mogu da ti kazem da bi samo nenormalan covek pristao na ovu ponudu.
Nemoj da mi kazes da ce doci dan kada ce SVI prodavati internet usluge ovako. Uvek ce imati neka firma koja konkurentnost vidi u suprotnom modelu poslovanja. Ako ne bude imala, uprvo mi se javlja ideja za biznis 😀2. јун 2008. у 12:25 pm #70390dukenukem_4dУчесник…i kiseonik itd. beskrajno. …
nemojte da zaboravite i porez na brade 😀 (beše nekad pod Ivanom Groznim)
hej možda je stalman u pravu ??? (zle kompanije… >:D )
e ,da a možda će da pristanemo i na genetski modifikovanu hranu ,hteli mi to ili ne 😀
(ionako skoro niko više ne okopava kukuruzu )ovo mlogo lići na velikog brata 😀 ili brave new world, (baš me interesuje kome li to odgovara ? )
(odgovor misosoft misosoft ,dežurni krivac šta ćeš) 😮2. јун 2008. у 1:17 pm #70391foxbunnyУчесникWell, izgleda da smo tako “pristali” i za telefon – Kada je nastao, bilo je halabuke kako ce to svima biti dostupno i potpuno besplatno. 🙂 Pa, ako je Alexander Graham Bell tako zeleo, sada se prevrce u grobu. 😀
Pristaju ljudi na sve, jerbo je marketing cudo. Ubede te da ti treba nesto sto u zivotu ne bi koristio da ti nisu rekli. 😉
Don’t underestimate the power of the Force. >:D
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.